Skocz do zawartości

Malawi z nadmorskiej Gdyni 375L 150x50x50

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
55 minut temu, Wolfik napisał:

Zwróć uwagę kogo zacytowałem.........

minke mozna uznac za przecinek dlatego zle zrozumialem :D

zwracam honor ;)

Opublikowano (edytowane)

Zapewne kolega @KoLi  już kupił testy JBLa :lol: i za chwilę nam poda prawdziwe wyniki ze swojego Malawi ale tak przy okazji powiem wam że zupełnie przeszedłem z testów JBLa na Saliferta.

Nie powiem że JBL jest zły ale Salifert lepszy, wydajniejszy i do tego tańszy.

Co prawda nie masz tam pięknej walizki i 6ciu testów za 117 zł z których tylko 5 jest do Malawi ale Salifert  jest lepiej zestawiony.

Po mojej wczorajszej rozmowie z erybką by obniżyli ze 137zł od dziś mamy zestaw Saliferta zdecydowanie lepszy od tego JBLa mimo że bez walizki za 117zł .  Tu zrobisz 60 pomiarów a nie jak przy JBLu 50 pomiarów a jeszcze nigdy nie udało mi się zrobić JBL NO3 więcej jak 30-40 pomiarów bo zawsze zabrakło kropelek a zawsze zostawał mi proszek - a kropelki to ja liczę właściwie.

Mamy więc od dziś doskonały zestaw choć bez walizki ale w moim przekonaniu chodzi o wiarygodne wyniki i wydajność testu a nie o piękną walizkę.

pol_pm_Salifert-Zestaw-testow-NH4-NO2-NO3-PO4-1241_1.jpg.76ba38dab55a9369ac1a7e9bfcc897b0.jpg

https://erybka.pl/product-pol-1241-Salifert-Zestaw-testow-NH4-NO2-NO3-PO4.html

Przy ich szybkości dostawy = prędkości światła :D to nie warto nawet w dużych miastach szukać testów dla Malawi.

Namawiam jeszcze erybkę by wystawili w jeszcze lepszej cenie zestaw Saliferta dla Malawi - taki pH, NO2, NO3, PO4  zamiast tego NH4 - bo start nowego baniaka zrobisz bez pomiaru amoniaku tylko mierząc NO2 i NO3 i zazwyczaj po starcie ten test już się nie zużyje aż się przeterminuje zastąpienie go doskonale dobranym dla nas testem pH z zakresem pH 7,4 - 8,6  z bardzo zróżnicowanymi kolorami pozwala nawet słabo widzącym kolory dobrze odczytać wynik.

Test Saliferta PO4 bije 3 x na głowkę test JBLa bo on wskazuje prawdziwe wyniki fosforanów a nie zaniża je o 300% jak to ma miejsce w przypadku JBLa.

Zapytacie po co on jest ?- bo coraz powszechniej stosujemy żywice jonowymienne i/lub biopolimery utrzymując stale niskie jednocyfrowe poziomy NO3 w akwarium nawet przy sporadycznych podmianach wody, więc trzeba kontrolować też poziom PO4 by nie popaść w sinice.

Edytowane przez deccorativo
  • Dziękuję 1
Opublikowano
13 godzin temu, Wolfik napisał:

Pewnie ? żelazo ważniejsze od NH3 ....

Zapomniałem Tobie odpisać ale już szybciutko to robię ;)  

Poczytaj post nr.22 ...

Mnie chodziło o to i jeszcze raz to powtórzę że jak już coś polecasz to nie zapominaj dopisać żeby dokupić do walizki JBL uzupełnienie testu na pH z zakresu skali 7.4-9.0(czyli dla naszego biotopu) oraz GH ...

I to wszystko w tym temacie :D 

Pozdrawiam serdecznie ;) 

Opublikowano
2 minuty temu, egon44 napisał:

Zapomniałem Tobie odpisać ale już szybciutko to robię ;)  

Poczytaj post nr.22 ...

Mnie chodziło o to i jeszcze raz to powtórzę że jak już coś polecasz to nie zapominaj dopisać żeby dokupić do walizki JBL uzupełnienie testu na pH z zakresu skali 7.4-9.0(czyli dla naszego biotopu) oraz GH ...

I to wszystko w tym temacie :D 

Pozdrawiam serdecznie ;) 

Ty pomyliles walizki ja zapomniałem uzupełnienia. Skończmy ten śmieszny i kompletnie niepotrzebny OT.

Opublikowano
2 minuty temu, Wolfik napisał:

Ty pomyliles walizki ja zapomniałem uzupełnienia. Skończmy ten śmieszny i kompletnie niepotrzebny OT.

Sprawa została wyjaśniona i po problemie ;) 

Koniec OT ...

• Dziękuję 1