Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dnia 9.07.2017 o 11:51, krystiann napisał:

a gdybym nocne zrobił z białego zimnego światła

A ja mam pytanie po co Ci nocne oświetlenie...? 

Opublikowano

A dlatego mam nocne bo mam dosyć rozbudowaną zabudowę i zdarzało się że pysie klinowały się między kamieniami, poza tym uważam że w nocy dosyć fajnie pływają i w dzień nie są takie agresywne ,po prostu wybiegają się w nocy

Opublikowano

Ale też muszą kiedyś odpoczywać. Ryb nie wytresujesz jak psa, jak się na nie decydujesz to musisz zdawać sobie sprawę z ich temperamentu i zachowań...

Opublikowano

obserwuję czasem w nocy i nie do końca pływają tak jak w dzień niektóre delikatnie podpływają po dnie to chyba śpią,poza tym ryba  w nocy na jeziorach też żeruje jak jeżdziłem na ryby to w nocy brały,,

Opublikowano

Nie wiem jak temperamentne są ryby nocą w Jeziorze Malawi bo nie byłem nawet za dnia.

Ale utarło się na tym forum że w nocy nasze ryby śpią.

Do argunemtu że ryby nie śpią w nocy bo biorą na wędkę dołoże drugi - Jak mogą spać jak nie ma jak oka zamknąć:D

Wracając do tematu to możesz do baniaka zrobić nie niebieskie nocne które z przyzwyczajenia robimy bo na niebiesko baniak wygląda elegancko i szpanersko choć w naturze takiego światła nie jest.

Na całym globie w nocy to tylko światło księżyca i takie nocne trzeba robić z diod białych 15000 - 20000K

http://allegro.pl/dioda-led-1w-epistar-33mil-19000-20000k-0964-i6645240305.html

Kupujesz takie 4 szt łączysz szeregowo  i pod 12V i na prawdę efekt jest poświaty księżycowej o wiele bardziej naturalnie wygląda niż to niebieskie.

Ale dyskusja jest bezprzedmiotowa - każdy teraz ma dostęp do diod jakie mu się zamarzą i robi co se chce.

Ale modułów IP68 Samsunga 20000K nie spotkałem więc zabawa z uszczelnianiem tych 1W konieczna.

Opublikowano

A ja Wam mogę napisać, że śpią/wegetują/odpoczywają i przekonałem się o tym bardzo dobitnie ostatnio kiedy akwarium stało bez żadnej aranżacji przez tydzień po odławianiu ryb i zostały w nim tylko dwa samce Cynotilapia sp.Hara Gallireya Reef, a mnie przez weekend nie było w domu. Kiedy wróciłem jeden z samców wisiał w samym rogu akwarium, pyskiem do góry i się nie ruszał. Nie reagował zupełnie na nic. Myślałem, że była bitka bo kryjówek brak, a mieli panowie nie po drodze od początku (traf chciał, ze akurat te ryby zostały same, ale cóż poradzić) i dostał chłopak złoty strzał. Obudził się dopiero kiedy capnąłem go siatką i okazało się, że żywy jak zawsze, a ja mu tylko stresu narobiłem myśląc, że to trup... Wnioski wyciągajcie sobie sami, ja dalej nie brnę w OT, tak chciałem tylko się dowiedzieć po co komu nocne oświetlenie bo rybom nie pomaga i na pewno nic nie daje, a właściciele raczej rzadko nocą siedzą przy zbiornikach...

Opublikowano

tak tak z niebieskich zmieniłem na białe 8500k m],mam dwie 1w i nawet dwie to za dużo chdzi mi tylko o poświate, Zdecydowałem się zmniejszyć niebieskich led 6sztuk na 3szt,,

Opublikowano

@krystiann kup sobie sterownik Romka to nie tylko zmniejszysz świecenie w dzień by glonów nie było ale dostosujesz sobie te nocne .

Sterownik pozwala też iść wam  spać o 22:00 a światło nocne niebieskie czy jakie tam chceta samo zgaśnie zupełnie o 22:30 i ryby się wyśpią a i wy też.

Też uważam że powinno być nocne niebieskie czy księżycowe ale też zupełna ciemność w akwarium przez część doby. Na dodatek jak gasisz nagle te nocne niebieskie to ryby się płoszą a jak powolutku sam zgaśnie w 15 minut to ryby spokojnie obiorą miejsca na drzemkę. Mnie się wydaje że one nie śpią a drzemią jak zając na miedzy:Dktóry też śpi z otwartymi oczami.