Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Czegoś tu nie kumam;)

Typowa szafka pod akwarium i dwie boczne komory na dwa wielkie kubły - jakie 37x34cm widzę pełną wysokość szafki a to co najmniej 60cm. nawet dziury są w tyle na wyprowadzenie szlaufa

weż ty legalizowany centymetr:D

ale fakt musi być cicho - tylko pompa C.O. i tylko kaseciak na tej pompie.

Ale koledzy w takich szafkach regularne narurowce robią tylko dziurek w bokach trzeba kilka wywiercić

Edytowane przez deccorativo
Opublikowano

Zgadza się, wysokość to 62 cm a każda komora ma 37x34 cm powierzchni. Zauważ że blat tej szafki jest wymieniony . Poprzedni miał 120x40. Jestem trochę techniczny bo jestem hydraulikiem. Objasnisz jak wykonać taką filtracje ? 

Opublikowano

zauważyłem i dlatego niby to była ta okazja - tak coś czułem że stawiasz większy baniak na szafce z nano reefa:D

16 minut temu, Jakubczyk napisał:

Jestem trochę techniczny bo jestem hydraulikiem. Objasnisz jak wykonać taką filtracje ? 

O jak jesteś hydrauliczny to wytłumacz mi proszę czemu te skośnookie karły w pompie IBO dali gwinty 6/4 cala ale skok gwintu jak w  1"  przez co nie do końca można zakręcić redukcję mufowo-nyplową  - wiesz że jeszcze miesiąc temu nie wiedziałem co to 6/4 albo 5/4 cala., nypel i mufka:D

Ale teraz podam ci zasadę filtracji kasetowo-narurowej Jakubczyka, ale pod warunkiem że zmienisz tytuł tematu na "Filtracja kasetowo narurowa Jakubczyka"

Jak zbudować płaski kaseciak w lewym rogu twojego baniaka to wyczytasz na tym forum , ale szczegółowo napiszemy i damy projekt póżniej.

Teraz zasada a ona prosta jak budowa cepa.

Kupujesz regularną pompę IBO Beta 25/40  za 240 zł ale zastanów się bo taka silniejsza 25/60 jest droższa tylko o 3 zł.

Masz tam w komplecie dwa śrubunki 6/4 GW na 1"GW  do tego dokupujesz dwa kolanka od traktora te czarne :lol:,dwa cybanty i wąż ssawny fi 25 koniecznie ten po 4,80 zł/m http://allegro.pl/waz-ssawny-pcv-do-wody-fi-25mm-elastyczny-i6874890612.html

dla informacji ci podam że taki akwarystyczny wąż 19/25 kosztuje 25 zł/m i jego fi to 19mm a nie jak w tym ssawnym 25mm a to ogromna róznica w oporach przepływu ale to wiesz jako hydraulik..

Jak zagiąć tą rurę by wyszedł łuk to patent mój  Dlaczego właśnie ta rura a nie pcv i kolanka widać jak na dłoni.

Najpierw musisz się zdecydować bo nie będę pisał na darmo.:D

Tak to wygląda bez tych śrubunków bo je przetoczyłem i nie mogę pokazać jak teraz wyglądają , rura też tu nie fi 25 ale fi 32 ale zasadę widać

20170708_155811.thumb.jpg.d7dc3e8f4ab5b91ddf76ae1b74d087ef.jpg

Po lewej zasys idzie do komory pompy kaseciaka ale bez pompy a po prawej wylot z pompy prosto do baniaka i po powierzchni na szybę przednią sikasz albo inaczej jak tam ci się zechce.

Wiesz ile fabryka tej pompie dała tyle będzie sikać na wylocie, ale masz 3 biegi by wyhamować :D zalety i wady kaseciaka  znasz jedną z nich była głośna praca pomp akwarystycznych. Tu tego nie ma, ale cegła w baniaku na razie jeszcze pozostała ;) ale to już tylko moment.

To co robimy??

• Dziękuję 1
Opublikowano (edytowane)

Albo jestem ślepy albo nie wyspany. Nie mogę znaleźć gdzie zmienić tytuł tematu. he he

Nie wszystkie gwinty są tzw. metryczne . Część producentów specjalnie pcha gwinty nie metryczne żeby pasowały ich złączki bądź złączki producentów współpracujących z nimi.

Ta pompa na zdjęciu ma przecież gwint 1 1/4 i do takich pomp są specjalne śrubunki z uszczelkami gumowymi z gwintem 1 cal.

Deccorativo jestem zdecydowany że zbuduje taki filtr.

Edytowane przez Jakubczyk
Opublikowano

Ta IBO ma gwint 6/4 czyli 1 i 1/2"  ale wytłumaczenie twoje ma ręce i nogi - tak samo pomyślałem - musisz kupić komplet pompa+ śrubunki bo może ze sklepu taki nie pasować. Poproś @AndrzejWalb to ci zmieni tytuł ale jak najedziesz na temat to podświetla się na biało i daje się samemu zmienić.

Jak zwykle brawo Agnieszko ale problem w tym że nasz wąż ssawny fi25 ma średnicę  zewn ponad 30mm a ten z fotki  fi 32mm to aż 37mm - to już kawał rury że się tak wyrażę:D. Może nie wygląda estetycznie i uporządkowanie jak rurki z pcv do klejenia ale jest równie tanio bez kolanek tylko łuki wewnątrz gładka ścianka i nie da się załamać jak te węże akwarystyczne , poza tym cena śmiesznie niska.

no i trzeba jeszcze powrót uformować a on idzie inaczej zaraz skręca w górę. ale jesteś blisko. Ja ten sam instrument podpatrzyłem w kubłach Fluvala

• KUBSON zmienił(a) tytuł na "Filtracja kasetowo narurowa Jakubczyka"
Opublikowano (edytowane)

A będę mógł przy tej filtracji zastosować grzałkę zewnętrzną ? Bo już mam 300w hydor. I po ostatecznych namysłach akwa będzie miało 450 l.

Edytowane przez Jakubczyk
Opublikowano

W ten uchwyt upchniesz węższe i szersze rurki/wężyki niż to wynika z opisu , prawdopodobnie masz przy pralce, zobacz jak to wygląda. Przydatne np. przy spuszczaniu wody z akwarium .

Opublikowano

Jeśli to uchwyt do węża pralki to może być jak najbardziej OK z fotki nie widać proporcji .  Ja kupiłem pręt nierdzewny fi3mm wyginasz go łukiem 10cm i trytkami łapiesz do niego ten wąż - jak wygniesz drut tak ułoży się wąż.

W tej filtracji na pompie CO i kasecie nie dasz grzałki zewnętrznej - dajemy zwykłą 300W za 20-60 zł  wsadzoną obok węża ssącego do komory pompy .

Ta grzałka Hydor to też okazyjny zakup ?

• Dziękuję 1