Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Proszę o pomoc w doborze filtrów i grzałek do zbiornika 840l.

Mam w domu nieużywany FLUVAL 405 - czy jest szansa, żeby go wykorzystać i dołożyć coś do niego?

Mam też pytanie co byście polecali jako obsadę? Akwarium będzie w sklepie - więc zależy mi by przyciągało wzrok...

Opublikowano

A mógłbym prosić o jakieś konkretne modele?

Czy coś pokroju FLUVAL FX-4 będzie odpowiednie? I proszę również o pomoc w doborze grzałki... Tak dużego baniaka nie miałem jeszcze i nie chcę na starcie popełnić błędów złego doboru sprzętu.

Opublikowano

Tak jak napisałeś to bardzo trudno ci cokolwiek doradzić.

Przykładowo pytasz o grzałkę to ja mam do ciebie sto pytań.:D

Jaka jest temperatura latem i zimą w tym sklepie - najwyższa i najniższa bo może się okazać że zamiast grzałki chłodzenie akwarium ci potrzebne.

Pytasz o filtrację i pytasz o FX4 uprzednio podając że masz już Fluvala405 - jako biolog będzie OK tylko go najpierw sprawdz bo często okazuje się że nie sprawny , coś pęknięte i przecieka jak włączysz i w końcu się okazuje że tak naprawdę to go nie masz bo naprawa zbyt droga..:D.

Na pewno ci pomożemy ale postaraj się obszernie napisać co to za sklep, miejsce, gdzie te akwarium będzie stało , czy już jest zbiornik czy w planach, na czym to będzie stało czy na środku sklepu . Napisz o wszystkich twoich chciejstwach bo to nam da obraz tego czego oczekujesz a dopiero to pozwoli by doradzać.

Filtracja to tylko jeden z elementów całego przedsięwzięcia pt  Akwarium Malawi.

Jedno tylko wiem że baniak w sklepie musi być perfekcyjnie wykonany i  utrzymany by nie odstraszał klientów sklepu.

Opublikowano

Będziesz miał takiej wielkości baniak jak ja :)

Jeśli stawiasz na bezpieczeństwo akwarium to polecam filtr kasetowy projektu deccorativo. Sam mam taki i bardzo sobie chwalę. Jednak jeśli nie chcesz popełnić błędów początkującego to proponuję zagłębić się w annały tego forum i porządnie je przestudiować. Nie ma tu drogi na skróty..

Opublikowano

Co do temperatury w sklepie - mamy tu temperatury ok 20-22 stopni - zarówno latem jak i zimą... Zbiornik już jest, konstrukcja pod akwarium też już stoi... Zbiornik będzie przy ścianie - dłuższą krawędzią.