Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Chciałbym docelowo pozbyć się swojego mechanika Aquael Turbo 1500 (trochę zajmuje przestrzeń w akwarium). W związku z tym mam pytanie do szanownych kolegów i koleżanek.
Czy Taki zestaw jak w temacie zagra ze sobą, czy może prefiltr kubełkowy powinien być o innych parametrach?

Wg. specyfikacji HW-602A ma przepływ rzędu 600l/h, a UNIMAX 250 - 650l/h.

Oczywiście zamiast mechanika wewnętrznego wszedłby na jego miejsce cyrkulator. I tutaj też prośba jaki byście polecali zamiast Turbo 1500?

Baniak ma 200l.

Opublikowano

HW-602A nie ma przepływu bo nie posiada pompy ;) 

Jeśli już to mógłbyś zostawić Unimaxa 250 jako biologa a zamiast mechanika wewnętrznego zakupić np filtr HW-304A (2000l/h)+ Prefiltr HW-602A który ograniczy tobie zbędne otwieranie kubełka(HW-304A)...Kubełka byś zostawił pustego bez złóż ale do prefiltra dałbyś same gąbki z zestawu które będą oczyszczały mechanicznie syfek z wody...Wszystko okaże się w praniu,ale jestem dobrej myśli...

Sam posiadam zbiornik 200l a w nim mam jako biologa kubełek MidiKani 800+wewnętrzny Unifiltr 1000+falownik Jebao/Jecod RW-4...Cyrkulację/filtrację w zbiorniku mam ogarniętą a żaden syfek nie zalega na dnie...

Opublikowano

Dzięki @egon44 za info. A jakbym zastosował prefiltr Sunsuna ale z pompą, bo takie też widziałem, to zdałoby to egzamin? Oczywiście falownik swoją drogą. 

Opublikowano

Czy ktoś jeszcze z kolegów mógłby pomóc w temacie? Jak można by jeszcze to rozwiązać, aby zostawić UNIMAXA jako biologa, a umieścić zewnętrzny filtr mechaniczny?

Szczerze powiedziawszy to nie bardzo mi pasuje wydawać kasę na kolejny kubeł. Czy zastosowanie prefiltra np. HW-603B z wbudowaną pompą pomoże coś tutaj?

Opublikowano
4 minuty temu, deccorativo napisał:

Ja bym proponował ci zamiast tej gąbki niebieskiej w HW602A o gradacji 15ppi na dnie - dać 0,5l JBL MicroMec  i masz kompletną filtrację mech/bio do baniaka 400l. za 153zł. - wszystko poza akwarium - otwierasz i płuczesz dwie gąbki z góry a ewentualnie kiedyś w baniaku dołożysz ten cyrkulator jak wyjdzie taka potrzeba

Wygląda ciekawie. A powiedz mi @deccorativo proszę czy ten zestaw, o którym tutaj piszesz, odpalam niezależnie, czy mogę to wpiąć w istniejący kubeł Unimax 250?

Zrobiłbym z tego zestawu w 100% mechanika bez MicroMeca.

Opublikowano (edytowane)

Kolego, wszystko ładnie pięknie ale 153zł to na początek. Pamiętaj o rurce zasysającej i wylocie bo w powyższym zestawie dostajesz sam kubeł.

W zasadzie opcja mechaniczno-biologiczna całkiem zacna ale tylko pytanie do @deccorativo czy już coś takiego próbował? Bo niby podoła ale czy na pewno to się okaże w praniu. Jeżeli zdecydujesz się na taką opcję to napisz co i jak bo może faktycznie to jakaś nowa opcja. :)

Edytowane przez Gość
Opublikowano

@Jerry_jerry jeśli już się będę decydował to w 100% na opcję mechaniczną. Biologa mam więc albo zostanie niezależny, albo całość zepnę ze sobą jeśli to się uda.

Właśnie widziałem na aukcjach, że sam kubeł bez osprzętu :confused:

Opublikowano
13 minut temu, jello napisał:

Wygląda ciekawie. A powiedz mi @deccorativo proszę czy ten zestaw, o którym tutaj piszesz, odpalam niezależnie, czy mogę to wpiąć w istniejący kubeł Unimax 250?

Zrobiłbym z tego zestawu w 100% mechanika bez MicroMeca.

Tak może to być czysty mechanik zewnętrzny 1400l/h  tylko na gąbkach do łatwego czyszczenia na dodatek na energooszczędnej pompie 12V - na wystawie był hałaś więc nic nie powiem o głośności tej pompy.

Nie bardzo rozumiem słowo "wpiąć w istniejący kubeł "  chcesz te dwie filtracje połączyć w szereg?

Opublikowano
Teraz, deccorativo napisał:

Nie bardzo rozumiem słowo "wpiąć w istniejący kubeł "  chcesz te dwie filtracje połączyć w szereg?

Dokładnie tak. O ile to w ogóle możliwe, z racji dwóch pomp o różnym przepływie...