Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam szanownych kolegów. Prosiłbym o weryfikację rozmieszczenia filtracji w moim baniaku. Głównie chodzi mi o prawidłową cyrkulację aby wszystko co ma trafiać do filtrów - trafiało.

Zamieszczam grafikę i proszę o ew. uwagi :)

Mechanik to Aquael Turbo 1500, a kubeł Unimax 250.

filtracja.png

Edytowane przez gjello
Opublikowano

Powiem tak że nie ma złotej recepty na prawidłową cyrkulację wody w zbiorniku a wszystko wykonujemy metodą prób i błędów ;)

Dużo też zależy od samej aranżacji(ilości użytego kamienia)...

Spróbuj wylot z kubełka skierować na połowę długości przedniej szyby a wylot z mechanika na tylną szybę...Potem ewentualnie skorygujesz ustawienie jak zauważysz że odchody nie trafiają do zasysów...

• Dziękuję 1
Opublikowano
5 godzin temu, egon44 napisał:

Powiem tak że nie ma złotej recepty na prawidłową cyrkulację wody w zbiorniku a wszystko wykonujemy metodą prób i błędów ;)

Dużo też zależy od samej aranżacji(ilości użytego kamienia)...

Spróbuj wylot z kubełka skierować na połowę długości przedniej szyby a wylot z mechanika na tylną szybę...Potem ewentualnie skorygujesz ustawienie jak zauważysz że odchody nie trafiają do zasysów...

Dzięki @egon44 za podpowiedź. Powiedz mi jeszcze proszę czy przy kierowaniu wylotu kubła na połowę przedniej szyby pozbyć się deszczownicy i wypuścić bezpośrednio z kolanka, czy zastosować może jedną przedłużkę wylotu?

Opublikowano
1 minutę temu, gjello napisał:

Powiedz mi jeszcze proszę czy przy kierowaniu wylotu kubła na połowę przedniej szyby pozbyć się deszczownicy i wypuścić bezpośrednio z kolanka, czy zastosować może jedną przedłużkę wylotu?

Ja u siebie w zbiornikach mam tylko same kolanka i zdaje to egzamin...

Deszczownicy nie montowałem bo tłumi  ona w mniejszym/większym stopniu przepływ wody...

Opublikowano

Oczywiście napisz tutaj w temacie czy po wprowadzonych korektach w ustawieniach wlotów/wylotów filtracji jest poprawa...

Pozdrawiam ;) 

Opublikowano

@egon44 oczywiście napiszę :) Obecnie mam baniak w fazie dojrzewania, ale chciałem już na wstępie w miarę poprawnie skonfigurować filtry. Oczywiście liczę się z tym, że rybki i tak mi całość zweryfikują :)

Jeśli chodzi o aranżację to u mnie wygląda to tak:

malawi1.jpg

Opublikowano