Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam Kolegów,

akwarium działa mi już (dopiero) ponad 3 miesiące. Wszystko jest OK, cieszy oko żony - a to chyba najważniejsze. Ale do puenty.

Narurowiec chyba klasyczny: dwa korpusy mechaniczne oczywiście równolegle z owatą, pompa G 25/40, za pompą odejście i dwa korpusy równoległe z purolitem oraz na drugim odejściu trzy korpusy równolegle z ceramiką, lawą, grysem koralowym.

Tak jak powiedziałem wszystko jest OK (oprócz chwilowego przerybienia), woda kryształ, podmianki wody cotygodniowe ok. 15%, NO3 przed podmianą na poziomie 5 (10 nigdy nie było).

Przez korpusy z purolitem przepływ jest na poziomie 20-25 l/h z każdego. Za korpusami jest redukcja, zaworek i wężyki 1/4".

Cała instalacja zrobiona na rurach 25 mm (3/4"). I teraz chodzi o żądany przepływ. Pompa jest z wyświetlaczem a zatem widzę jaki podaje przepływ i wychodzi na to, że na II biegu jest rzędu 1,8-1,6 m^3/h w zależności oczywiście od stanu zabrudzenia owaty. Wymieniam ją co dwa tygodnie. Na I biegu przepływ to 1,2-1,3 m^3/h a na III 2,0-1,8 m^3.

I w końcu do brzegu: jaki powinien być przepływ ??? Czy ustawiony maksymalnie czyli III, czy na II biegu jak dotychczas cały czas mi pracuje czy wystarczy I bieg ??? Akwarium 450 litrów brutto, netto jakieś 370 litrów. Na II biegu przepuszcza teoretycznie całą wodę 4,6 raza. Na pewno jest to dosyć, ale może na I biegu gdzie przemielałoby wodę ponad 3,2 razy jest wystarczające ? A może wypadałoby czy powinno się trzymać max i włączyć III bieg ?IMAG1037.thumb.jpg.8f5c9bb0952fd1557266fe59289691b2.jpgIMAG1151.thumb.jpg.8d68215794e0556c6102b85aec39bddd.jpg

Edytowane przez GERWO73
Opublikowano

Wydaje mi się że miarą tego może być Twoje zadowolenie. Jeśli nie masz kłopotów z brakiem wydolności biologii i wszystko jest ładnie czyszczone i zasysane to nie ma co kombinować.