Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

U mnie jest tło ze styropianu w dużej mierze wypełnionego CX5 przyklejone na 3mm PCV. Temp. w pokoju 24,3°C, w akwarium 27°C. Na przedniej szybie (12mm) temperatury wahają się między 25,5 a 26, na tylnej między 25 a 25,5. Nawet pomimo średniej izolacji z tyłu widać różnicę.

Wysłane z telefonu

Opublikowano

Spiochu, czym mierzysz temperaturę w pokoju ? Może głupie pytanie. Jednakże zastanawiam się, nad zakupem stacji pogodowej. Takie urządzonka mogą mierzyć temperaturę i wilgotność w mieszkaniu oraz na zewnątrz mieszkania. Można wystawić czujnik na balkon. Może przy odrobinie smykałki elektronicznej mogłoby na niej nawet wyświetlać temperaturę wody w akwarium ;)

Opublikowano

Jakimś takim termometrem bioterm (pewnie chińszczyzna) z bezprzewodowym czujnikiem temp. zewnętrznej.
A akwarium mierzyłem termometrem dla ludzi z funkcją pomiaru temperatury powierzchni.

Wysłane z telefonu

Opublikowano (edytowane)

A wiec po kilku dniach testowania pokrywy wyklejonej styropianiem sprawy maja się nastepujaco:

- przez to ze jest to material izolacyjny robi się chyb cieplej pod pokrywa, bo belka oswietleniowa ktora już jakis czas dziala nagle zaparowala od srodka,

- woda po jakims czasie zaczela się jednak skraplac na styropianie, moge smialo powiedziec ze na chwile obecna nie ma roznicy z i bez styropianu. Jedyna to wizualna bo na bialym tak tej wody nie widac a przy otwieraniu wieka jak się lalo tak leje dalej,

- sprawa najwazniejsza a wiec oszczednosc. Jako ze mam w akwarium zamontowane ogrzewanie podlogowe z pieca co, wstrzelilem się z pomiarami akurat w okres gdzie piec musial troche jeszcze dogrzewac, na chwile obecna stwierdzam ze wycieplanie styropianem nie ma zadnego sensu. Nie pomaga w cieciu kosztow, nie pomaga na skraplanie i z racji tego ze jest doklejony do wieka od spodu jest ono  troche ciezsze. 

Konkluzja taka ze jest to bezsensowny zabieg. 

Edytowane przez mlody.czub
  • Dziękuję 1
Opublikowano

Hmmmm. Temperatura niska w pokoju. Do głowy przychodzą mi dwie rzeczy. Czy w czasie tego testu musiałeś uzupełniać wodę w akwarium ? Zastanawiam się czy przez parowanie nie ucieka ci ciepło. Ale myślę, że to już sprawdzałeś. 

Do głowy przyszedł mi jeszcze jeden pomysł. Ale to lepiej chyba sprawdzić zanim się zrobi jakąś inwestycje. Może to głupi pomysł, ale gdybyś zastosował kurtynę cieplną przed akwarium lub pod spodem. Tak, żeby nie grzać całego domu tylko ten fragment. Np u mnie w mieszkaniu pracuje tylko jeden kaloryfer - przy akwarium. To działa na zasadzie efekty cieplarnianego. Promieniowanie podczerwone które wydziela kaloryfer przechodzi przez szybę w akwarium i tam go absorbuje woda, która się ogrzewa.

Opublikowano

mlody.czub, wydaje mi się, że to się musiało zacząć skraplać. Po prostu przeniosłeś punkt rosy z pod pokrywy, pod styropian. Pewnie lepszy byłby efekt izolacyjny, gdyby ten styropian na wierzch dać, ale to z kolei mało estetyczne.

PS. Kurcze, w niskich temperaturach tam w tej Holandii siedzicie :-)

iquitos68, jak masz akurat kaloryfer obok akwarium to sobie go możesz dodatkowo włączyć, czy tez rozkręcić mocniej, ale przy podgrzewaniu podłogowym (sam mam) nie ma takiej opcji. można np. wysterować obwód bliżej akwarium, żeby mocniej grzał, ale moim zdaniem takie zabiegi nie mają sensu. W całym pomieszczeniu, a nawet domu ma być stała temperatura i tyle. W ogóle inaczej się ciepło rozchodzi. Inna sprawa, jakie są straty takiego grzania akwarium na odległość, to już chyba grzałka taniej wychodzi :-)

• 5 lat później...
Opublikowano

Odświeżę temat - mam pytanie czy ktoś zastosował pompę ciepła przeznaczoną tylko do ogrzewania akwarium? Mnie swego czasu takie ustrojstwo zaproponował instalator od pomp ciepła. Nie mam ogrzewania podłogowego/niskotemperaturowego i dlatego wtedy zrezygnowałem z pompy ciepła ale on proponował alternatywę taką właśnie. Wiem, że koszt niewspółmierny ale banan na twarzy jak rki za gaz zmniejszą się o połowę 🙂

Nie chodzi mi o koszt ale o samo rozwiązanie techniczne.

• Zmieszany 1