Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Mam akwarium roślinne z rybkami. Chciałbym wymienić oświetlenie ze świetlówek na ledy. Wymiary akwarium to 150x50x50h oświetlenie na wysokości 15 cm nad wodą. W sklepie z ledami mówili mi, że dużo osób stosuje moduły led takie jak w linku http://ledstudio.com.pl/pol_m_MODULY-LED_SAMSUNG-GOQ-224.html możecie mi doradzić, czy będą dobre. Jak wyliczyć ile mi jest ich potrzeba i czy w ogóle ledy daczą rade.

Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, Bilinek napisał:

Mam akwarium roślinne z rybkami.

Moim zdaniem temat wskazany przez kolegę jarasa jest nie dla ciebie.

W ogóle nie ma tu projektu światełka dla ciebie.:D a moduły Samsunga tym bardziej nie dla ciebie.

Tu są oświetlenia dla Malawi a nie dla akwarium roślinnego.

W twoim świecie obowiązuje zasada świetlówkowa  - 0,3W/l wody

czyli przy twoich  375l moc świetlówek powinna być zbliżona do 112W  - wtedy roślinki rosną wszystkie a nie tylko anubias i nurzaniec.

Ponieważ wskazane w temacie moduły to ok 1W mocy każdy to wychodzi absurdalna ilość 112 szt  modułów.

Oczywiście ledy dadzą radę dać nawet znacznie więcej światła niż te twoje świetlówki ale nie jest to temat na te forum i zapewne moderator zamknie ci ten temat jak zauważy to co ja zauważyłem.

Pisz do mnie na PW to ci zaprojektuję takie światełko do roślinnego baniaka jak mi przyślesz jaką masz pokrywę i fotkę od wewnątrz pokrywy przy zgaszonych świetlówkach.

w moim profilu masz mój prywatny adres mailowy do fotek.

Edytowane przez deccorativo
Opublikowano (edytowane)

Roślinne akwaria, to raczej powyżej 0,5W/l - wiele lat bawiłem się takimi roślinniakami włączając akwarium typu HT z pełnym nawożeniem solami i CO2 i światłem 1W/l.

Tak jak deccorativo pisze, te moduły są za słabe. Tu potrzebne są albo power ledy 3W, albo inne wynalazki, które decco testuje ;)

Edytowane przez wojtekr