Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Rozumiem..ale  moja  wypowiedź dotyczy Twojego pytania w poście nr 39 i jest też odpowiedzią na to co opisał Henryk dołączając zdjęcia. Ja nie neguję tego zakupu.Napisałem tylko co bym wybrał znając jeden piasek a nie znając drugiego ( czym bym się sugerował:).

Opublikowano (edytowane)

No to mamy porównanie trzech piasków na rynku.

Co do mielonej skały z USA lub Canady sprzedawanej na allegro przez firmę ze Świerklańca to wyrażnie napisałem że moim zdaniem istnieje obawa  kaleczenia  ryb  a nie że kaleczy  i nie jest to piasek moich marzeń. Nie znaczy to jak od razu napisano że się nie nadaje. Obawa to nie pewność.

Ten trzeci piasek polski z firmy  z Chęcin też okazał się nie bez wad.

Po pierwsze na pewno jest naturalny a nie mielony w młynie i zawiera tak z 30-40% drobinek muszli co czyni go piaskiem kwarcowo-wapiennym o gradacji 1-1,5mm czyli to akurat doskonale dla nas .  Niestety nie jest płukany  bo wypływają duże ilości czarnych farfocli wyglądających na wyschnięte żdzbła roślin wodnych oraz muli wodę zdecydowanie bardziej od tego z USA  bo wapienne piaski nigdy nie przestają mulić przy płukaniu. Po prostu ściera się wapień i muli wodę, ale i tak daleko mu do tego jak muli Kreisell .

Ten jest bardziej zróżnicowany kolorystycznie i ogólnie piaski wyglądają tak - co do kolorów sami widzicie i co komu się podoba

20170515_120149.thumb.jpg.c6b618631921e5a14f68f7edf5038158.jpg

Edytowane przez deccorativo