Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zrobiłem test wody wylatującej bezpośrednio z korpusu z żywicą. Wyszło NO3 takie samo jak w akwarium. Może ciut mniej, ale znowu nie wiem, czy to nie autosugestia, w każdym razie między 25 a 50.

Przepływ też zmierzyłem, wychodzi 95l/h, czyli ten Hydor Pico 400 całkiem ładnie daje.

Albo mi ta żywica nie pracuje w baniaku, albo muszę jeszcze poczekać. Zaczekam do jutra. Ponieważ kupiłem PA202, nie formatowałem jej wstępnie. Mogę to jeszcze dzisiaj wieczorem zrobić, zobaczymy, czy coś się zmieni. Jak się nie zmieni, to odłączam korpus i robię większą podmianę.

4 godziny temu, deccorativo napisał:

Może się okazać że w baniaku NO3 10ppm

He, he, to by dopiero było, bo takiego poziomu w baniaku nigdy nie miałem. ;)

Jeżeli chodzi o te pellety, to jestem bardzo ciekaw jak test Ci wyjdzie. Spróbuję o nich poczytać gdzieś na zagranicznych forach i może ktoś w słodkowodnym używa. Niestety te same potencjalne problemy, co przy TMBT:

Ważne:
- Potrzebny jest silny odpieniacz, dobre napowietrzanie wody w akwarium.
- Należy utrzymać duży przepływ wody przez NP reducing BioPellets XL, żeby zapobiec powstawaniu gazu siarkowodorowego.
- Zastosowanie ozonu i UV przez złoże pigułek negatywnie wpływa na osiedlanie się bakterii na peletach i wydłuża czas dojrzewania filtra
- Przy wysokim poziomie azotanów i fosforanów, aby uniknąć gwałtownego skoku parametrów, zaleca się użycie mniejszej ilości biopelet na początku i stopniowe ich uzupełnianie.
- Jeśli karmi się wyjątkowo dużo, dobrze jest dołączyć adsorber fosforanów, np. PO4X4

O nadmiar CO2 i niedobór O2 bym się nie bał, bo woda po przejścia przez sump natleni się i odgazuje, natomiast ten nacisk na silny odpieniacz świadczy, że to złoże będzie uwalniało cząstki, pyłki, itd. 

Natomiast cenowo jest interesujące.

Opublikowano

Zregenerowałem żywicę. Jak pisałem, ponieważ zakupiłem PA202, to nie formatowałem wcześniej w roztworze soli. Inna sprawa, że przed zakupem zadzwoniłem do dwóch sprzedających z allegro. Powiedzieli, że i purolite e520a i PA202 to to samo, i mogą mi sprzedać co będę chciał i w tej samej cenie, itd. Przyszło w woreczku, więc ja na 100% nie jestem pewien co czy to PA202.

Działała u mnie pełne 2 doby, po tym dość krótkim czasie, woda jak herbatka, czyli jakby już była zapchana? Zobaczymy jutro przy świetle, czy po regeneracji jest jakaś zmiana. 

Opublikowano
9 godzin temu, wojtekr napisał:

Zregenerowałem żywicę. Jak pisałem, ponieważ zakupiłem PA202, to nie formatowałem wcześniej w roztworze soli.

W miarę jak poznajemy te dwie żywice to jedyne róznice jakie teraz dostrzegam to kolor oraz to że producent PA202 nie zaleca formatowania wstępnego , a producent Purolite A520E zaleca formatowanie wstępne w solance 6%.

Azotany NO3 nie mają koloru rozpuszczone w wodzie - woda nawet z wysokim NO3 nie zmienia koloru.

Ten herbatkowy kolor solanki to drugi z efektów działania żywic na azotany w akwarium - adsorbują także to z czym przyroda sobie nie radzi a mianowicie pochłania humus z DOC i to zabarwia solankę - nawet na kolor ciemnego piwa.

Opublikowano

Podmianki jeszcze nie zrobiłem, czekałem jak się rozwinie sytuacja z NO3 w baniaku. Korpus, który pracuje cały czas jakby nie działał, bo woda z niego wypływa taka sama jak w baniaku. Cały czas codziennie mierzę NO3 i codziennie takie samo wskazanie między 25 a 50 (no może bliżej 25 ;)). Nie powiększa się, chociaż cały czas karmię ryby. Co jest dziwne, że po zregenerowaniu żywicy sytuacja się nie zmieniła. Zmierzyłem NO3 po 10 godzinach i też tak samo jak w baniaku. Czyli albo ta żywica mi w baniaku nie działa (za wysokie pH - jutro zmierzę) albo przez te 10 godzin to 0,5 litra się zapchało i pokazuje to samo.

Dołożyłem drugi korpus z żywicą do ustrojstwa. Teraz mam 4: polipropylen 5micro, węgiel, purolite, PA202 (przydałby się taki uchwyt na 4 korpusy, byłoby wygodniej, bo mam tylko na 3). Choć to PA202, to jednak zformatowałem wstępnie dla świętego spokoju. Przy okazji zrobiłem podmiankę w mniejszym baniaku - przepuściłem 30l wody i ..... jakie było moje zdziwienie...... z ustrojstwa leci NO3=0 ZERO!!!!!! Super. W kranie mam 20, z jednym korpusem miałem 5, teraz mam 0. Prześwietlałem tę fiolkę z każdej strony, ani odrobiny różowego odcienia.

Zatem robię podmiankę w dużym zbiorniku i może jak będzie mniejsze NO3, to wtedy ta żywica w baniaku zadziała? Muszę to jakoś sprawdzić, bo nie wiem, czy mam robić blok, czy nie. 

Opublikowano

Zrobiłem podmiankę 400l, woda wlewana z NO3=0. Następnego dnia NO3 w baniaku 25, wyraźne 25. Teraz przejdę na standardowe podmianki 200l co tydzień. zresztą idzie wiosna, lato, woda po podmiance pójdzie w ogródek, tylko muszę jakiś system opracować jak to podlewać (może do beczki w pompą).

Ale chciałbym wrócić do tej żywicy, która pracowała w bloku (tzn. w korpusie 10" poza akwarium napędzana Hydor Pico400).

Używając kalkulatora, który podał Greekze w drugim poście, można wyliczyć, że dla NO3=50 to 0,5l żywicy w korpusie 10" zapcha się po ok. 560l wody. Czyli jak woda leci 95/l, to po ok 6 godzinach blok jest już zapchany. To by tłumaczyło, że jak rano po 10 godzinach działania zrobiłem pomiar, to NO3 było takie jak w baniaku.

Zatem albo zrobię jeszcze kilka podmian i uruchomię blok przy mniejszym NO3 na starcie, albo zbuduję blok z większą ilością żywicy. Sensownie byłoby z 2l. Ale wtedy ten hydorek 400 chyba nie da rady :(. Trzeba by coś mocniejszego, albo wymyślę jakiś blok do pierwszej komory sumpa, żeby to grawitacyjnie przez żywicę przepływało.

Jak macie jakieś pomysły, to chętnie wysłucham.

Opublikowano (edytowane)

Wykorzystaj zaletę sumpa .

zdaje się masz komory 12cm więc kup rurę kanalizacyjną fi110  oraz zaślepki do słupków - mam takie ale nie pamiętam jakie miały oznaczenie na allegro. - pompka zostaje i pociągnie taki blok pod warunkiem że rura nie będzie wystawała ponad lustro wody w komorze sumpa.

Zrób także solidną podmiankę przed uruchomieniem takiego 2 litrowego bloku z Purolite.

Edytowane przez deccorativo