Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Prefiltr na pewno w jakiś sposób ogranicza wydajność filtra, ale trudno jest mi powiedzieć w jakim stopniu. Nie robiłem pomiarów bez prefiltra i z prefiltrem. Ale kiedy sprawdzałem szczelność tetry bez prefiltra i jak patrzę teraz kiedy jest obciążona prefiltrem to wydaje mi się, że różnica jest niewielka. Spróbuję zmierzyć przepływ przy najbliższej podmianie wody. Może nagram jakiś filmik.

Opublikowano
4 godziny temu, sambor napisał:

Spróbuję zmierzyć przepływ przy najbliższej podmianie wody

Byłoby świetnie. Wiele komentarzy jest że ogranicza to mniej lub bardziej, a dobrze byłoby wiedzieć czy mniej czy bardziej :)

Przymierzam się do tego rozwiązania, aby kubełek dać jako mechanik+prefiltr tylko nie wiem z jakim przepływem go kupić

Opublikowano
7 minut temu, mareckee napisał:

Przymierzam się do tego rozwiązania, aby kubełek dać jako mechanik+prefiltr tylko nie wiem z jakim przepływem go kupić

Ja mam dwa kubły jbl e 1501 - mechanik i tetra ex 700 jako biolog z prefiltrem z korpusu narurowego. Moje doświadczenie jest znikome ale z tego co zrozumiałem z forum od doświadczonych pielęgniarzy to prefiltr stosuje się przed biologiem aby maksymalnie ograniczyć zaglądanie do kubełka ze złożem. Chyba że masz jeszcze inną filtrację.

Opublikowano

Do biologia planuję wkrótce podłączyć taki prefiltr (rozważam jeszcze opcję hw 603). A do kubełka jako mechanika (plan na bliską przyszłość) właśnie nie wiem czy dawać prefiltr czy jego zapełnić jakoś rozsądnie i częściej otwierać. Albo czy nie kupić jakiegoś "kombajna" i założyć prefiltr, a do środka złoża biologiczne i byłoby od razu 2w1

Opublikowano
3 minuty temu, mareckee napisał:

A do kubełka jako mechanika (plan na bliską przyszłość) właśnie nie wiem czy dawać prefiltr czy jego zapełnić jakoś rozsądnie i częściej otwierać.

Tego częstego otwierania kubełków też się boję i nie chodzi już tylko o spokój biologii, ale również o szczelność. Właśnie jestem po długiej walce z Tetrą, która zaczęła cieknąć, skończyło się na wymianie większości uszczelek - pomogło jest zupełnie sucho. Do mechanika też myślałem o prefiltrze, aby go często nie otwierać ze względu na zachowanie szczelności ale boję się że straci na wydajności, a wtedy bez falownika się nie obejdzie.

Opublikowano

Hej,

dzisiaj rano zrobiłem testy:

NO2: zabrakło skali, grubo ponad 1.0

NO3: 10-20

Sporo urosło. Co o tym myślicie?

Przypomnę, że ostatnie testy robiłem 17 marca:

NH4 : 0,3 - 0,4

NO2: 0,1

NO3: 5-10

Opublikowano
3 minuty temu, mareckee napisał:

Skoro w piątek miałeś NH4 w granicach 0,4 to obecne NO2 jest w porządku. Znaczy że biologia coś działa. A NH4 nie mierzyłeś dzisiaj?

Jutro rano sprawdzę jeszcze NH4.

Opublikowano
11 godzin temu, sambor napisał:

Hej,

zrobiłem testy 22 marca:

NO2: zabrakło skali, grubo ponad 1.0

NO3: 10-20

Sporo urosło. Co o tym myślicie?

A tak dzisiaj wygląda NH4: poniżej 0,05.

Opublikowano

Ja myśłę że to nie jest start biologii tylko przeszczep biolgii bo ta szybkość z jaką zniknęło NH4 oraz jak szybko przyrasta NO3 o tym świadczy.

Wszystko odbywa się nie w dniach ale w godzinach.

Myśłę więc że trzeba mieć wybraną obsadę i zaklepać od dostawcy ryby  i to jeśli nic nie odrzuci tego przeszczepu  to nie w dniach ale w godzinach trzeba liczyć zarybianie.

Trzeba też liczyć się z prawdopodobną potrzebą podmianki z 20-50% wody bo NO3 może dojść do 40ppm ale to już przez ustrojstwo bym radził.

Kiedy to dwa zabiegi nastąpią  - tego nie wiem bo to biologia a nie matematyka.:D