Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
48 minut temu, sambor napisał:

Hm, nie bardzo rozumiem w jaki sposób zyskam dodatkowe litry wody jeśli włożę sztuczny kamień zamiast naturalnego. Chyba że uwzględnić pustą przestrzeń wewnątrz sztucznego kamienia. Ale czy to należy wliczać w ogólną masę wody?

Tak zyskujesz wodę, która jest wewnątrz. Nie wiem dlaczego nie miałby się wliczać w ogólna ilość wody w obiegu.

Opublikowano
Teraz, suricade napisał:

Tak zyskujesz wodę, która jest wewnątrz. Nie wiem dlaczego nie miałby się wliczać w ogólna ilość wody w obiegu.

Zgadzam się, jeśli "nibykamień" nie ma spodu to jasna sprawa.

Opublikowano (edytowane)
22 minuty temu, suricade napisał:

Agnieszko..można ją wliczyć w obieg ale nie zmienia to faktu ,że ryby i tak z niej nie mają pożytku w tym sensie ,że fizycznie i tak nie mają więcej wody do pływania. Zyskanie tej wody która jest wewnątrz "kamienia" (modułu) niczego nie daje rybom jeżeli chodzi litraż/

Edytowane przez AndrzejWalb
Opublikowano
3 minuty temu, AndrzejWalb napisał:

Agnieszko..można ją wliczyć w obieg ale nie zmienia to faktu ,że ryby i tak z niej nie mają pożytku w tym sensie ,że fizycznie i tak nie mają więcej wody do pływania. Zyskanie tej wody która jest wewnątrz "kamienia" (modułu) niczego nie daje poza obciążeniem tego modułu.

Dobrze prawi.

Opublikowano

Do pływania nie zawsze ( w niektórych modułach mogą się chować),ale w kwestii stężenia np. NO3, czy innych substancji, mamy tej wody jednak więcej . Podobny efekt dają filtry zewnętrzne

Opublikowano

Grzałkę (jager eheim 250 wat, 44 cm) myślałem dać w poziomie z tyłu za kamieniami, dobrze myślę?

Co Wy na to?

3 godziny temu, deccorativo napisał:

Czytałeś co ci Agnieszka doradziła to tak zrób albo zupełnie jak jeszcze nikt nie ma.:D

Masz trzy ustrojstwa korpus, e1501 i tetrę - to połącz je razem:D

zasys z baniaka - potem ten korpus z owatoliną za korpusem trójnik i jednym  wężem  na ssanie do e1501 a drugim wężem na ssanie do tetry a powroty z kubłów  każdy oddzielnie.

Przez ten prefiltr z korpusem i owatoliną będzie sumaryczny przepływ z obu kubłów .  Jak na 280l świat i ludzie i spełnione życzenie by nic nie było w baniaku - ale jest zagwozdka - grzałka gdzie??

Jeszcze chciałem zapytać: w takim układzie, który kubełek miałby być biologiem, a który mechanikem. I jakimi wkładami je wypełnić?

Opublikowano (edytowane)

Odnośnie grzałki - świetna decyzja. Chyba że to całkiem nówka to proponuje dać ją wpierw pionowo wraz z termometrem w celu kalibracji. Będzie łatwiej mając pokrętła u góry nawet nad lustrem wody niż maczać łapska co kilka godzin w akwarium.

Później jak najbardziej poziomo za kamienie na piachu

Edytowane przez mareckee
Opublikowano
11 minut temu, mareckee napisał:

Chyba że to całkiem nówka to proponuje dać ją wpierw pionowo wraz z termometrem w celu kalibracji.

Dzięki, cenna wskazówka.