Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Muszę zapytać bo jak nie zapytam ,a zrobię coś źle to będę żałowała. Prawie wszystko mam już gotowe by założyć akwarium. W najbliższym czasie udam się w pewne miejsce i po drodze mam akurat znajomego taty, który zajmuję się ponoć dość długo akwariami z biotopem malawi i być może odda w moje ręce kilka rybek. Stare akwarium z molinezjami i roślinami jeszcze stoi. Wszystko w nim pracuje( filtr kubełkowy, filtr wewnętrzny mały i grzałka). Wiem,że akwarium powinno stać przynajmniej tydzień jeśli jest nowe i nie ma potrzebnych bakterii, ale ja filtra nie czyściłam i czy mogłabym postawić na nowo akwarium nie myjąc filtra i wpuścić ryby? Do znajomego taty mam jakieś 70 km, a nie mam możliwości pojechać tam kiedy będę chciała bo wszystko zależy od taty. Co radzicie jak ten sposób co napisałam nie może być? Wstrzymać się i kupić rybki w późniejszym czasie w zoologu?

Edytowane przez timi
Zmiana formatowania
Opublikowano

Zakładając, że Twój znajomy zna się na rybkach, które choduje to brałbym od niego. W zoologu tylko sprawdzonym bym się zaoptrywałDowiedz się jeszcze jakie gatunki posiada i jakie mają wymagania. Na twoim miejscu następnie urządziłbym akwarium przeniósł filtry i wypłukał gąbki w świeżej wodzie.Po kilku dniach sprawdziłbym parametry i gdyby było ok namówiłbym ojca do wyprawy po ryby. W działających filtrach masz już pracującą biologię więc w nowym akwarium zatroszczyłbym się tylko o pokarm dla bakterii.

Wysłane z mojego LG-H850 przy użyciu Tapatalka

• Dziękuję 1
Opublikowano
10 godzin temu, Mika378 napisał:

Muszę zapytać bo jak nie zapytam ,a zrobię coś źle to będę żałowała.

Jak najbardziej pytaj koleżanko ale daj szansę odpowiedzieć.

Jak już pytali koledzi jaki litraż i wymiary tego nowego akwarium Malawi.?

Czy te z molinezją ulega likwidacji czy dostawiasz drugie a tamto pozostaje.?

Opisz co stanowi filtrację w tym z molinezją ale dokładnie - jaki typ filtra co w środku i ile tego tam siedzi.

Czy do nowego Malawi masz także filtrację nową ? i co to jest?

Opublikowano (edytowane)

23 godziny temu, deccorativo napisał:

Jak najbardziej pytaj koleżanko ale daj szansę odpowiedzieć.

Jak już pytali koledzi jaki litraż i wymiary tego nowego akwarium Malawi.?

Czy te z molinezją ulega likwidacji czy dostawiasz drugie a tamto pozostaje.?

Opisz co stanowi filtrację w tym z molinezją ale dokładnie - jaki typ filtra co w środku i ile tego tam siedzi.

Czy do nowego Malawi masz także filtrację nową ? i co to jest?

200L( wymiary- 100dł 50 wys 40 szerokość) molik idą w odstawkę, a puszczają są witalne w tym samym akwarium. .  Filtracja w akwarium to filtr wewnętrzny (AQUA Szut Pat mini 230V- 50Hz 4W 400l/h) 

Filtr zewnętrzny kubełkowy ( AQUAEL UNIMAX  model FZKN 250, 220V-240V ~50 Hz 11W, 650l/h) w tym filtrze jest ceramika, zeolit i bio-gąbka. 

Edytowane przez timi
Dublet
Opublikowano

To słabiutka filtracja, zdecydowanie przyda się mocniejszy "mechanik" bo to 400l/h to dla molinezji ok, ale dla pysków słabo to widzę. Kubełek też lichy... Ja rok temu miałem podobny dylemat, bo startowałem na kaskadzie 1000l/h i mechaniku 600l/h w 240l. i szybko zauważyłem, że jak na te afrykańskie konie to stanowczo za mało. Chyba, że zamierzasz trzymać max. 10szt. młodych i często czyścić mechanika, to na początek wystarczy ;)

• Dziękuję 1
Opublikowano
3 minuty temu, led4grow napisał:

Kubełek też lichy...

Jako filtr biologiczny spokojnie wystarczy ;) 

38 minut temu, Mika378 napisał:

Filtr zewnętrzny kubełkowy ( AQUAEL UNIMAX  model FZKN 250, 220V-240V ~50 Hz 11W, 650l/h) w tym filtrze jest ceramika, zeolit i bio-gąbka. 

Z tego filtra wyjmij zeolit a resztę zostaw...

Ewentualnie tak jak pisałem Tobie na FB pozostałe wkłady przepłucz w odlanej wodzie z akwarium...

No i musisz zainwestować w mocniejszego mechanika o przepływie 1500-2000l/h...

Opublikowano
6 godzin temu, led4grow napisał:

Kubełek też lichy

Wystarczy. Mam akwarium o takich samych wymiarach. Wody netto w nim ok 160l. Kubełek działa 24/7 i wynik tego taki że NH4 oraz NO2 - niewykrywalne. Akwarium mocno przerybione a biologia śmiga wg podręcznika

• Dziękuję 1