Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Jak mam przenieś akwarium do mojego nowego domu akwarium 130l pomocy ?

..przeniosłem Ci do innego działu bo dział "giełda" nie był odpowiedni

Edytowane przez AndrzejWalb

1. Zdjąć pokrywę
2. Wyjąć dekorację i osprzęt.
3. Wyłowić ryby do wiadra z wodą z akwa (najlepiej podłączyć tam napowietrzanie).
4. Przewieźć wszystko do nowego domu.
5. Ustawić dekorację i zainstalować osprzęt.
6. Zalać wodą.
7. Wpuścić ryby.

Nie płucz przypadkiem piasku, nie czyść kamieni, nie czyść ceramiki z filtra biologicznego, a wszystko będzie git ;)

Opublikowano

dodam tylko że nie targaj starej wody z tego akwarium poza tym wiaderkiem w czym pływają ryby, a nową wodę nalej z uzdatniaczem wody kranowej np Seachem Prime  lub Kordon Amquel Plus. 

Co do piasku to - zgarnij w jeden róg 1 cm piasku z wierzchu i wybierz go w oddzielne naczynie  - w tym jest biologia

resztę wyjmij do innego naczynia i ten powinien pójść pod spód a ten 1cm zgarnięty wcześniej wysyp na sam wierzch - nie mieszaj tych dwu piasków .

Ryby wpuść jak woda się ogrzeje choć do 24-25 C

powodzenia

Opublikowano
1 godzinę temu, deccorativo napisał:

resztę wyjmij do innego naczynia i ten powinien pójść pod spód a ten 1cm zgarnięty wcześniej wysyp na sam wierzch - nie mieszaj tych dwu piasków .

Masz stosunkowo mały baniak, więc moim zdaniem nawet nie trzeba tego piasku w ogóle ruszać i przetransportować akwarium razem z nim ;)

Opublikowano
Godzinę temu, timi napisał:

Masz stosunkowo mały baniak, więc moim zdaniem nawet nie trzeba tego piasku w ogóle ruszać i przetransportować akwarium razem z nim ;)

Lepiej chyba nie ryzykować pęknięciem, chyba, że cały czas pod akwarium będzie miał jakiś blat, żeby był sztywny. Bo tak, to dużo roboty nie ma, a zdecydowanie bezpieczniej :)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

..poczytaj tutaj .Ewentualnie wpisz w SZUKAJ  "przeprowadzka  akwarium' a znajdziesz tam pełno tematów z tym co Ciebie interesuje.

..połączyłem Twój ostatni temat z tym co wyżej. Nie twórz jednakowo brzmiących tematów kiedy w jednym możesz zadać niektóre pytania.

Opublikowano

Wody nie zlewaj. Weź piach w jakieś wiadra i wkłady biologiczne również. Kamienie i cały wystrój prędzej się przydadzą niż woda. 

Pamiętaj tylko niczego nie płucz pod wodą kranową. Wyjmij z akwarium i do wiader. Tam masz całą biologię.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Cześć właśnie przeprowadzam się za tydzień do nowego domu ale nie wiem jak przenieść wodę z 129l akwarium do 250l która stoi w nowym domu totalnie pusta . Liczę na odpowiedzi od tych co już to robili.

Opublikowano

Po co chcesz przenosić wodę? Nie ma nic wartościowego w niej, są tylko produkty przemiany materii w postaci związków azotu i fosforu, których trzeba się pozbywać z akwarium. Przenieś jedynie działający filtr z biologią.

Wytapatalkowane

• Dziękuję 1