Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Też używam go na 3-4 biegu z 8 dostępnych. Wydaje mi się, że rw8 musiałbyś katować na pełnych obrotach co mogłoby skrócić jego żywotność ale nie mam żadnych dowodów, że tak by się stało.

• Dziękuję 1
Opublikowano (edytowane)

Ja tak się jeszcze wtrące co do pomp 40 vs 60 . A więc jeśli na wykresie nie ma wielkiej różnicy to w realu jest spora.  Miałem w narurowcu 40 i zmieniłem na 60  różnica  jest naprawdę spora . A co do kultury pracy to juz przedmówcy sie wypowiedzieli.

Edytowane przez Damian780425
Opublikowano

Seba, a napisz tylko gdzie u Ciebie ta pompa DCT6000 pracuje. W sumpie, czy może w kaseciaku? Bo z wpisów różnych użytkowników kaseciaków, wnioskuję, że są tam problemy z hałasem różnych pomop. W sumpie stoi na gumkach na szybie i daję słowo - falownik słychać bardziej, choć jak już pisałem obie są ciche.

Falowniki RW mają zewnętrzne sterowniki i tam opcję zmiany "biegu" na dzień i noc. Jest tam coś na kształt czujnika zmierzchu. Ja mam w RW8 ustawiony 5 bieg, który włącza się jak jest jasno, z kolei na noc przechodzi na bieg 1.

Jeżeli chodzi o wybór między sumpem a narurowcem, to ciężko doradzić. Ja nigdy nie miałem narurowca i teraz bym go robił, bo lubię wyzwania i lubię uczyć się nowego. Na tej samej zasadzie zrobiłem sumpa, bo nigdy wcześniej go nie miałem. Nie narzekam, jestem świadom jego zalet i ograniczeń, ale i narurowiec takowe tez ma. Ważne jest jedno - oba systemy to DIY, więc trzeba wszystko dokładnie przemyśleć. To nie jest tak kubełki, gdzie firmy przez lata tworzą i testują swoje produkty i wszystko jest dopracowane, tylko podłączamy i gra.

Opublikowano
2 godziny temu, Damian780425 napisał:

Ja tak się jeszcze wtrące co do pomp 40 vs 60 . A więc jeśli na wykresie nie ma wielkiej różnicy to w realu jest spora.  Miałem w narurowcu 40 i zmieniłem na 60  różnica  jest naprawdę spora . A co do kultury pracy to juz przedmówcy sie wypowiedzieli.

Tutaj pełna zgoda. Jeśli zdecydujesz się na pompę CO to nie kupuj 25/40 tylko 25/60 - przepływ nieporównywalny na korzyść dla 25/60.

Opublikowano

Zdecydowana większość argumentów przemawia za pompą CO, więc nie będę na siłę tego forsował.

16 godzin temu, wojtekr napisał:

Ja nigdy nie miałem narurowca i teraz bym go robił, bo lubię wyzwania i lubię uczyć się nowego.

Wojtek w 100% popieram taką postawę bo dzieki temu akwarystyka sie rozwija. A kazdy nowy projekt przybliza do doskonalych rozwiazan.Zwlaszcza jak sie z nim podzielisz. Jednak po tak długim letargu i zerowym doświadczeniu z tak dużym zbiornikiem, nie będę kombinować ponad swoje siły. Chętnie podejme sie nowych wyzwan jak opanuje to co jest narazie przezemnie osiagalne :-)

Przy okazji zapytam czy projekt Twojego sumpa jest gdzies do obejrzenia? Widzialem juz sporo sump'ów,  ale fajnie by było obejrzeć taki, ktory dedykowany jest do tego samego litrażu :-)

Dzięki Panowie za pomoc,  jest teraz nie oceniona.

19 godzin temu, Damian780425 napisał:

Czyli suche statystyki się sprawdzają, dopóki sie ich nie zamoczy :-) Dzięki

Opublikowano

20 godzin temu, simonsyp napisał:

Przy okazji zapytam czy projekt Twojego sumpa jest gdzies do obejrzenia?

Takiego sumpa zaprojektowałem. Zmodyfikowałem go jedynie podwyższając pierwszą komorę. Obecnie w pierwszej i drugiej mam gąbki. Niektórzy robią podwójne ścianki rozdzielające komory, tak, że do komory woda zawsze wpada w jednym kierunku. Ponoć to poprawia przepływ. Ja ustawiłem na dnie każdej komory kratki tez w celu polepszenie przepływu.

sump.jpg

• Dziękuję 1
Opublikowano
8 godzin temu, wojtekr napisał:

Takiego sumpa zaprojektowałem. Zmodyfikowałem go jedynie podwyższając pierwszą komorę. Obecnie w pierwszej i drugiej mam gąbki. Niektórzy robią podwójne ścianki rozdzielające komory, tak, że do komory woda zawsze wpada w jednym kierunku. Ponoć to poprawia przepływ. Ja ustawiłem na dnie każdej komory kratki tez w celu polepszenie przepływu.

sump.jpg

Śliczne dzięki ! Na pewno się przyda. \

Nie do końca rozumiem jak podwójne ścianki komory w sumpie mają wpływ na przepływ wody. Kratek też nie potrafię sobie wyobrazić . Chodzi o nadanie strumieniowi wody odpowiedniego toru?

Słyszałem , że podwójną ściankę stosuję się przed komorą pompy( u Ciebie pomiędzy komorą 6 a 7) , żeby woda spadająca z góry do komory pompy( gdzie poziom wody jest niższy), nie hałasowała .  Wynikać ma to z tego, że spadająca woda opływa drugą szybkę.

Nie wiem natomiast jak z utrzymaniem w czystości takich wąskich szczelin. Może macie jakieś sposoby na zminimalizowanie efektu wodospadu ?

Myślałem o podobnym rozwiązaniu do Twojego Wojtek , ale z mała różnicą polegającą na przemieszczeniu komory nr. 5 za komorę nr.6 .

Wydaje mi się to przydatne ze względu na zatrzymanie syfu , który prędzej czy później pewnie nagromadzi się w złożu biologicznym i ew. refugium  czy inkubującej samicy, które w domyśle umieszczę w komorze nr. 6. Są ku takiej modernizacji jakieś przeciwwskazania? 

Może mi ktoś wytłumaczyć dlaczego część z Was nie wypełnia pierwszej komory ( zrzutu) np. gąbką czy watą? Czemu  to służy?