Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam wszystkich bardzo serdecznie.
Po kilku latach przerwy planuję powrót do Malawi, w nieco większej formie niż podczas mojego debiutu sprzed kilku lat. Poprzednie moje akwa miało wymiary 100x40x45 tj. poj. 180 l. Śmigało na biologu Eheima 2424, mechaniku Aqua-Szuta 750 z dużą gąbką i cyrkulatorze JVP-101.
Teraz chciałbym zrezygnować ze sprzętu wewnątrz akwarium i wszystko umieścić w szafce pod nim, tak więc pomyślałem o narurowcu. Akwa nie będzie ani duże ani małe 150x50x60 tj. poj. 450 l. Ogólnie chodzi mi o to, żeby filtracja była: a. niewidzialna - żeby wewnątrz zbiornika było jak najmniej widać sprzętu, b. skuteczna – brak zalegających kup na piasku.
Przeczytałem kilka wątków, obejżałem kilka filmików kolegi Stan'a na you tube i poradziłem się go w tym temacie... i wyszło coś takiego.

1  zasys/wlot, 2 korpusy połączone równolegle pracujące jako mechaniki (wypchane sznurkami, albo watoliną), dalej kranik spustowy, za nim pompa np. IBO Beta 25-60, za pompą trójnik i na jednym ramieniu trójnika - 2 korpusy połączone równolegle pracujące jako biologi (wypełnione ceramiką matrix, substart pro itp.), a na drugim ramieniu trójnika 1 korpus wypełniony purolite.
Rurki  będą 1 calowe.
Co Wy na to?

Na 1 rys układ z jednym wlotem i jednym wylotem.

Dok1.docx

Na 2 rys układ z jednym wlotem i dwoma wylotami.

Dok1.docx

Edytowane przez misiek80
już trochę wiem