Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
22 minuty temu, Pleziorro napisał:

Moim zdaniem RW-8 można spokojnie wsadzić do zbiornika 120x50x50

Potwierdzam, u siebie mam RW-4, ale teraz chyba też kupiłbym RW-8... Chodzi na 5 biegu, czyli około 3500L/h więc RW-8 jak najbardziej się nada.

Opublikowano (edytowane)

Zgadzam się panowie, ze RW-8 bylby idealny do tego baniaka, jednak z biegami poszczegolnych RW bylbym ostrozny. Niby RW-15 to 1200l/h na 1 biegu a rwie to silniej niz RW-4 wymaxowany, teoretycznie 4000l/h. Uzywalem RW-4, RW-8 i RW-15.

Wspominam, zeby ktos się nie posugerowal tymi numerami.

Tak mysle, ze jesli cisza jest waznym kryterium, to moze warto by bylo dopasowac Hydor Koralie pod rozmiar? Jebao troche zalezy jak się trafi, ale sa dosc glosne wedlug mnie. 

Edytowane przez Paulstick
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, deccorativo napisał:

Patrząc trzeżwym okiem na to co proponujesz czyli "baniak uniwersalny 300l  120x50x50 "  od twoich doświadczeń sprzed 30 lat wiele się zmieniło.

Z tego co proponujesz wynika jasno że kasa nie gra roli liczy się marka i to na maxa.

Chyba wiesz że biotopy Malawi, Tanganika to jedne z najbardziej obciążonych biologicznie a co za tym idzie wymagają najskuteczniejszych filtracji.

Ten zamierzany holender może być z pompką Hydor Pico 1200 i nic więcej - wyjdzie coś ala LT abo DianaW.

A więc moja propozycja jest taka. Najpierw pod Malawi bo dla innych biotopów będziesz tylko ujmował ( poza oświetleniem )

1/ Eheim 2080 ma jeden zasys i jeden powrót  i pakowanie dwu czarnych hand-granatów do baniaka w postaci tych prefiltrów tylko po to by zdublowały mega prefiltr wewnątrz  tego kubła - wybacz ale zboczenie filtracyjne:D. Ten filtr śmiga ok 1200l/h w realu pod warunkiem że go na full gruzem nie zapakujesz.

Zapewne dostaniesz w gratisie cośtam :D  to tylko zostaw do 300l 1litr dowolnej ceramiki w najniższym koszu i nic więcej poza gąbkami.

Jak ci 2-3 kosze pozostaną puste to nie próbuj ich badziewiem zapychać - te puste wypełnimy potem złożami które będą usuwały same NO3 i PO4 bez szalonych cotygodniowych podmianek wody - wg zasady czym mniej się wody wymienia tym stabilniejszy biotop.

Zamiast tego hand-granata Eheima daj w szafce jeden korpus 10" z watą albo gąbką ppi45 od Wodatech i bez widocznych ozdób będziesz miał prefiltr do czyszczenia na wejściu kubła bez moczenia łap w baniaku i straszenia ryb.

W tej kombinacji zbędny jest AqC 1500-2000 a najwyżej jak się okaże że w ogóle będzie potrzebny falownik do zgarniania gówienek pod zasys kubła to tego RW4 dokupisz  i absolutnie nie większy bo ci na 1 biegu piasek przewali na jedną stronę baniaka. To realizacja tej ciszy dla synka który śpi obok baniaka.

2/ Grzałka - jedna wystarczy a jakiej firmy - obojętne  ja bym radził grzałkę przepływową poza baniakiem podłączoną razem z kubłem do takiego cudaka jak " funkcja feed na całe akwaarium " a poszukaj sobie na naszym forum.

3/ Pokrywa z oświetleniem - nie wiem co mają takiego niezwykłego ledy Epistara 140W zamontowane pod pokrywą ale moim zdaniem uniwersalne oświetlenie pod różne biotopy jak amazonia czyli czarna woda a także roślinno- rybne holendry musi inaczej być skomponowane ale to temat do działu Oświetlenie a czy będzie w pokrywie z tubondu czy ze zwykłego pcv albo leżeć na poliwęglanie komorowym to nie ma znaczenia.

4/ woda RO - owszem pomyśł jak z tego 300l będziesz robił krewetkarium a na razie odpuść sobie chyba że chcesz wodę RO w kuchni dla żony ale wtedy to inna instalacja ci potrzebna - możesz pisać w tej materii na PW

5/ Testy - kup walizkę JBLa za 260 zł ale i tak trzeba dokupić uzupełnienie na pH 7,4-9 bo to jest test dla Malawi.

https://www.clarias.pl/jbl-testlab-zestaw-testow-akwarystycznych-p-680.html

będziesz miał do innych biotopów z pomiarem CO2  i Fe - a co jak szaleć z kasą to na całego.:D ( dla Malawi poleciłbym ci test za 116 zł + dwa uzupełnienia )

6/  ad tła i podkładki pod akwarium bez piasku - zamów w Wodatech gąbkę ppi 45 kolor czarny grubości 1cm o wymiarach dna i po sprawie. ( przy okazji od razu tą gąbkę do korpusu)

7/ ad szafki   - super :) ad RW15 - gruuuuuuuboooooo za wielki do 300l. nawet na 1 biegu wyrwie cały piasek z roślinkami a gupiki przyklejone na stałe do szyby.

uff chyba wszystko .

Panie Henryku, bardzo dziękuję. Przede wszystkim za życzliwy ton - on sprawia, że jeszcze bardziej chce się przyjmować dawane rady :)

Dziękuję te za wszystkie bardzo konkretne i praktyczne podpowiedzi. Niestety mam za dużą lukę czasową w sprzęcie i dużo musze jeszcze w tych kwestiach nadrobić. A nie chcę zdawać się tylko na zapewnienia producentów.

Postawiłem na markowy sprzęt generalnie dlatego, że nieraz kusiło mnie oszczędzić kupując taniochę, a potem musiałem kupować jeszcze raz. Stąd wybór kubła Eheima. Hm...Może faktycznie podarować sobie prefiltry na wlotach :) (Pytałem 3 osób, które mają 2080 i są na pewno 2 wloty). Zgodnie z radą nie będę go za bardzo zasypywał ceramiką, a reszta gąbki.

Największym moim bólem jest brak czasu - ilość, którą wygospodarowuję wolę poświęcić rodzinie i opiece nad akwarium - to sprawiło, że zdecydowałem się na gotową szafkę Juwela i robione nie samodzielnie, a przez kogoś oświetlenie i pokrywę.

Wiem, że czasem niektóry sprzęt raz będzie wyciągany, a raz wkładany :( Dlatego oświetlenie chce zrobić z szerokim widmem, żeby sterownikiem dopasować je do każdego możliwego biotopu słodkowodnego.

Co do grzałki - ciekawy pomysł, zagłębię się w temat i pewnie skorzystam :)

Dzięki też za super podpowiedź odnośnie podkładki pod baniak - ładnie się wkomponuje.

Pozostałym chłopakom dziękuję za rady odnośnie cyrkulatora. Faktycznie odpuszczę RW-15 na rzecz RW-8 :), choć jeśli Hydor Koralie miałaby być cichsza...?

Edytowane przez LATARNIK
Opublikowano

Nie ma sprawy i tak jestem najstarszym na tym forum  - wiesz taki Leśny Dziadek w przenośni i dosłownie  bo mieszkam w lesie i mam Wnusię - w niedzielę jej pierwsza rocznica.:D

Jeśli mogę coś jeszcze doradzić to omijaj wielkim łukiem wszystkie sklepy zoologiczne łącznie z tym oświetleniem a o wszystko nawet takie pierdoły to pytaj na naszym forum - nikt ci tu nie odmówi pomocy choć zapewne byś wyczytał to samo z 1000 razy o co pytasz gdybyś miał czas czytać.;)

Rozumiem - dlatego polecam ci raczej zakup nie tego Eheima 2080  z dwoma zasysami za 1500 zł ale znacznie silniejszego i równie cichego chińczyka HW304A  ( sprawdzony na tym forum z powodzeniem) za   250zł i nawet darmową przesyłkę. ten ci na bank załatwi i mechanikę i biologię na jednym wężu a 1250 zł oszczędności przeznacz na dziecko i ryby z hodowli a nie sklepu w Poznaniu.:(

http://allegro.pl/filtr-kubelkowy-hw-304a-2000l-h-krewecie-i6188270795.html

jak do niego wczepisz w szafce ten korpus na ssaniu jako prefiltr a grzałkę przepływową na powrocie to nic w baniaku nie masz tylko dwie czarne rurki na czarnym tle.