Skocz do zawartości

Parametry wody a nowy filtr kubełkowy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Moje akwa 240 litrów miało parametry idealne. Po podmiankach też extra. Od czterech dni mam filtr kubełkowy. Wcześniej był tylko wewnętrzny. Wkłady w kubełkowym to 3x wata i 1xceramika. Dzisiaj zauważyłam u dwóch najmniejszych hongi red top poszarpaną płetwę grzbietową. Robię test  a u katastrofa! NO3 250 mg, NO2 100mg, dkh między 6 a 10. Co robić? Na szybko dałam toxivec, ale czy to coś da nie wiem. Proszę o radę. Słaby ze mnie chemik więc kiedyś jak było coś nie tak ratowałam preparatami gotowymi. Ale ze skalarami i innymi rybami a było ich wiele nie miałam takiej sytuacji.

Opublikowano

O tak. Tropical. Wiem, że można inaczej, ale budżet na akwarium wyczerpał się i nie kupię na razie innych. Martwi mnie poszarpanie płetwy, bo ryby młode i jeszcze nie widziałam żeby się gryzły. Możliwe, że parametry są źle odczytywane? Filtr kubełkowy działa bez zarzutu i woda jest pięknie przejrzysta. Czy to może być jego wina? I najważniejsze jak to w miarę szybko i nieskomplikowanie zmienić?

Opublikowano
5 minut temu, RedCherry napisał:

O tak. Tropical. Wiem, że można inaczej, ale budżet na akwarium wyczerpał się i nie kupię na razie innych. Martwi mnie poszarpanie płetwy, bo ryby młode i jeszcze nie widziałam żeby się gryzły. Możliwe, że parametry są źle odczytywane? Filtr kubełkowy działa bez zarzutu i woda jest pięknie przejrzysta. Czy to może być jego wina? I najważniejsze jak to w miarę szybko i nieskomplikowanie zmienić?

Parametry tymi testami są na bank źle odczytywane...

Musisz zakupić testy kropelkowe JBL  NO2,NO3,pH z zakresu skali 7.4-9.0 i w ten sposób poznasz wiarygodne wyniki parametrów wody...

Pogryzione płetwy ryb to nie wina kubełka itp,ale ryby po prostu ustalają hierarchię w stadzie i stąd taki efekt jak opisujesz...

Pyszczaki to ryby terytorialne więc nie ma ich co porównywać z skalarami lub innymi rybami z poza naszego biotopu... 

Opublikowano
3 minuty temu, RedCherry napisał:

O tak. Tropical. Wiem, że można inaczej, ale budżet na akwarium wyczerpał się i nie kupię na razie innych.

Jak z kasą krucho to tym bardziej trzeba myśleć i nie kupować beznadziejnego badziewia - taniej zamiast tego testu paskowego wsadzić palec do wody i wypowiedzieć dowolny wynik.

Na szybko kup jeden test kropelkowy za 29zł - JBL NO2  mierzy od 0,025ppm

albo za 26 zł - Salifert NO2 - oba są tu i mogą być jutro u ciebie http://erybka.pl/product-pol-32-Salifert-Test-na-azotyny-NO2-Instrukcja-PL-.html

Opublikowano

Dziękuję bardzo. Właśnie zakupiłam te, które deccorativo poradził powyżej. Rzeczywiście hongi red zaczęły się gryźć więc poszarpane płetwy są już jasne. Dziękuję za pomoc.