Skocz do zawartości

Restart 160L

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam. 

Mam kilka pytań związanych z restartem akwarium. Od dluzszego czasu woda zrobiła się mętna i zielona.  Próbowałem wszystkiego i w końcu wczoraj zdecydowałem się na restart.  Rybki wyłowiłem, akwarium, piasek i kamienie wyczyściłem. Wszystko zalałem, dodałem uzdatniacz i bacto activ i jutro będę robił testy wody. Filtracja w kubełku została, jednak z racji zabrudzenia musiałem wylać z niego wodę i przepłukać. Mam w nim ceramikę w dwóch koszach i gąbki w jednym.  Kiedy najszybciej wpuścić rybki, bo obecnie sa w małym akwarium i nir moge ich tak zbyt długo trzymać? Czy można jakos przyspieszyć proces dojrzewania? Na zdjęciu obecny stan akwarium. 

IMG_20161231_165015.jpg

Edytowane przez husi
Opublikowano

A ile chodził kubełek w tamtym akwarium? Jakie były parametry wody? Jakimi akwariami operujesz, chodzi mi o wymiary głównego i tego, w którym obecnie trzymasz rybki? Jakie to ryby i jakiej wielkości? :)

Opublikowano

Kubełek chodził około roku.  Zbiornik główny to 100x40x40. Parametrow przed restartem nie mierzyłem ostatnio. Małe w którym sa rybki ma jakieś 25L i wiem że to o wiele za mało. Mam 12 rybek saulosi i rdzawych. Rybki wszystkie sa dorosłe okolo roku

Opublikowano
2 godziny temu, husi napisał:

Od dluzszego czasu woda zrobiła się mętna i zielona.  Próbowałem wszystkiego i w końcu wczoraj zdecydowałem się na restart

Nie wiem na czym te "wszystko" polegało ale moim zdaniem nie zrobiłeś nic.:(

W 160l baniaku Malawi zazwyczaj jest 60-70% wody czyli u ciebie jest ok 90-110l wody a w tym pływa 12 dorosłych pyszczaków  - masz skrajne przerybienie i od tego trzeba zacząć.

IMHO masz dwie drogi - albo zmniejszyć obsadę lub zwiększyć litraż baniaka

- albo znacznie zwiększyć usuwanie efektów przemiany materii ryb  stosując silne podmiany wody, lampę UV na zieloną wodę, czy system usuwania NO3 i PO4.

Dla przykładu ja mam w 300l baniaku więc 195l wody z 70 szt ryb i woda podmieniana raz w miesiącu  z 20% a stale kryształowo czysta - więc można osiągnąć sukces nawet w tym twoim baniaku  też.

husi to nie był żaden restart a tym bardziej dojrzewanie akwarium. Ono stale było i pozostało dojrzałe.

To było najzwyklejsze sprzątanie akwarium. Nie ma znaczenia jakie są wymiary baniaków  ale nie napisałeś co było w tym kuble jak go czyściłeś.

Od momentu gdy temperatura wody w akwarium osiągnęła 25-26C mogłeś wpuszczać ryby bo sprzątanie w kuble nie niszczy tamtejszej biologii . Jedynie wymieszanie piasku na dnie nieco naruszyło tę część biologii nitryfikacyjnej bo ten natleniony 1 cm piasku teraz jest wymieszany i poszedł pod spód gdzie jest niski poziom tlenu i proces nitryfikacji tam ustaje.

Wymieniłeś 100% wody z uzdatniaczem i jak wrócą ryby co mogłeś zrobić od dawna - to może zainteresuj się pomiarami swojej wody bo moim zdaniem nic nie zmieniłeś i jest duża szansa że pierwotne problemy wkrótce powrócą.

Zacznij od zakupu testów kropelkowych JBLa na pH zakres 7,4-9 i nie inny , oraz tej firmy NO2 i NO3.

Nie zacznij Nowego Roku od wizyty w najbliższym zoologu - takie składam ci życzenia

kup przez internet bo ci stare Serę lub Tetrę wcisną.

Opublikowano

Deccorativo dzięki za podpowiedzi.

Jeżeli chodzi o kubełek to byla i jest w nim ceramika w 2 koszykach i gabki w jednym.  Kubełek to JBL Green Line E701.

Chciałbym jeszcze się dowiedzieć jaki to system na zwalczanie NO3 i PO4?  Jak je obniżyć jeśli będą duże stężenia? 

Opublikowano (edytowane)
36 minut temu, husi napisał:

Deccorativo dzięki za podpowiedzi.

Jeżeli chodzi o kubełek to byla i jest w nim ceramika w 2 koszykach i gabki w jednym.  Kubełek to JBL Green Line E701.

Chciałbym jeszcze się dowiedzieć jaki to system na zwalczanie NO3 i PO4?  Jak je obniżyć jeśli będą duże stężenia? 

Chodzi tutaj o złoże, jakim jest Purolite oraz TMBT :)

Pierwsze służy do zmniejszania NO3, a drugie zmniejsza PO4 i NO3 :)

Do tego zbiornika wystarczy 500-750ml złoża do utrzymania biologii, gdyż przyjmuje się, ze na 100l wody, potrzeba 500ml złoża biologicznego :)

Także za jakiś czas zrób sobie porządek w kibelku, zostaw tylko jakieś 500-750ml ceramiki i gąbki :)

Oczywiście na zasys daj jakiś prefiltr i masz spokój z czyszczeniem kubelka :)

Zakup tez jeśli chcesz zwalczać NO3 Purolite, wystarczy jedno opakowaniu 1L :) Daj je do pończoch i do kubelka :D

I będziesz Pan zadowolony :P

Ale oczywiście testy się przydadzą :)

Edytowane przez luki174
Opublikowano

Mrbestia - ryby to tropheusy ale to nie temat.

Chciałbym zwrócić waszą uwagę na nazewnictwo.

Nie wolno pisać - "Purolite " bo już już jeden z was o mało co nie kupił  Purolite MB400 w ostatniej chwili go uświadomiłem że to nie to co my używamy.

Proszę zawsze pisać Purolite A520E - może przydługie ale właściwe.

Purolite to nazwa firmy a ona produkuje setki róznych produktów o różnych właściwościach

Ilość złożą biologii nitryfikacyjnej podaje Seachem i  jest to na ich stronie internetowej i wynosi

250ml na każde 100l wody a z proporcji wynika że to jest

optymalna ilość złożą do każdej filtracji - 0,5l złoża na każde 200l wody nawet w przerybionym akwarium

Opublikowano
17 minut temu, deccorativo napisał:

Nie wolno pisać - "Purolite " bo już już jeden z was o mało co nie kupił  Purolite MB400 w ostatniej chwili go uświadomiłem że to nie to co my używamy.

optymalna ilość złożą do każdej filtracji - 0,5l złoża na każde 200l wody nawet w przerybionym akwarium

Dzięki za prawidłową nazwę tej żywicy;)

12 godzin temu, luki174 napisał:

Chodzi tutaj o złoże, jakim jest Purolite oraz TMBT :)

Pierwsze służy do zmniejszania NO3, a drugie zmniejsza PO4 i NO3 :)

Do tego zbiornika wystarczy 500-750ml złoża do utrzymania biologii, gdyż przyjmuje się, ze na 100l wody, potrzeba 500ml złoża biologicznego :)

Także za jakiś czas zrób sobie porządek w kibelku, zostaw tylko jakieś 500-750ml ceramiki i gąbki :)

Oczywiście na zasys daj jakiś prefiltr i masz spokój z czyszczeniem kubelka :)

Zakup tez jeśli chcesz zwalczać NO3 Purolite, wystarczy jedno opakowaniu 1L :) Daj je do pończoch i do kubelka :D

Prefiltr oczywiście się pojawi

Mam kupić samo Purolite A520E czy coś jeszcze? Co to jest TMBT?

Opublikowano
2 godziny temu, deccorativo napisał:

Mrbestia - ryby to tropheusy ale to nie temat.

Chciałbym zwrócić waszą uwagę na nazewnictwo.

Purolite to nazwa firmy a ona produkuje setki róznych produktów o różnych właściwościach

Ilość złożą biologii nitryfikacyjnej podaje Seachem i  jest to na ich stronie internetowej i wynosi

250ml na każde 100l wody a z proporcji wynika że to jest

Okej :) Dzięki za uświadomienie i informacje :)

A jeśli chodzi o ilość, to chodziło mi, że u Cb jak kupisz takie jedno opakowanie http://sklep.osmoza.pl/zloze-do-usuwania-azotanow-a520e-p-461.html

to będzie i tak nad to, co potrzebujesz :)

2 godziny temu, husi napisał:

Dzięki za prawidłową nazwę tej żywicy;)

Prefiltr oczywiście się pojawi

Mam kupić samo Purolite A520E czy coś jeszcze? Co to jest TMBT?

To zależy od Cb :D

Tutaj masz cały teamt o TMBT