Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam.

Jak niektórzy wiedza miałem nie miłe przeżycie w okresie wakacyjnym ze swoim poprzednim tłem, które musiałem zdemontować po powrocie z Polski. Farba kupiona w sklepie Holenderskim była przeterminowana i odchodziła z tła. Tak jak pisałem w którymś ze swoich postów, że powstanie następne tło i tak też się stało.

Był również mały problem ale sytuacja została opanowana. Jeszcze w sobotę dzwoniłem do Deccorativo o pomoc...dzięki Heniu ;) 

Problemem było delikatne tak jakby rozpuszczanie się farby. Co było dziwne ponieważ tło było spryskiwane przez 4 dni przed wklejeniem do akwarium. Postanowiłem spuścić wodę, wyciągnąć wszystko z akwarium. Następnie zalanie zbiornika ponownie, sprawdzanie czy farba nadal się rozpuszcza na szczescie wszystko bylo już ok i najwyrazniej to co mialo wyjsc to wyszlo. 

Wszystkie kamienie zostaly wyczyszczone, piasek przeplukany i wyczyszczone szyby. W miedzy czasie spuscilem ponownie wode z akwarium po czym zalalem akwarium woda z dojrzałą biologią, reszta wody poszla z kranu. Odpalenie filtracji i wlanie srodkow stabilizujacych  biologie tak dla pewnosci. 

Dzisiaj sprawdzenie parametrów wody i wszystko grało. Więc postanowilem wpuscic rybki. O dziwo rybki jak popazone smigaly po akwarium i od razu bitki o terytorium, takze mam nadzieje ze bedzie wszystko tak jak powinno.

Do wycinania w styropianie urzywalem o to tego pierdzielnika :D

ab3150f09c7ffe72.jpg

Posiadam tylko jedno zdjęcie z wycinania bo po prostu zapomnialem zrobic :P Zapraszam do komentowania i oceniania mojego nowego tła :D 

94c5cc27675f54f4.jpg

619f7230ed665fd4.jpg

7ff562cecbdeda65.jpg

9efc43bd361973fa.jpg

5fd6ae85ba353921.jpg

c780e991c8b18fd3.jpg

6009bf5b7746d7ac.jpg

c83d4cafa71afc5f.jpg

80bfba57985e8783.jpg

63358c8e800016ba.jpg

aa6bc75878bf0f8d.jpg

ed329744966959e5.jpg

6aa089984c96a2bd.jpg

Edytowane przez Jetstorm
Opublikowano

Cyrkulacje mam bardzo dobra wiec nie martwię się o zaleganie pokarmu czy gówien po miedzy modułami. Tym bardziej ze moduły w tych miejscach są specjalnie przycinane po skosie i piasek jest na równi z całym tym wgłębieniem. Jakby coś się działo to będę pisał.

Tak już na marginesie mowiac to jezeli ktos by szukal inspiracji to polecam sobie ogladnac ta stronke :D

http://www.rockzolid.nl/aquaria.html

Jak dla mnie fotka gdzie widoczna jest woda tylko po srodku akwarium jest piekna :) Mysle o czyms takim już jak bede zamawial wieksze akwarium.

Opublikowano (edytowane)

Rafał fajnie że się wypłukało co emitowało z tej farby inni nie mieli tyle szczęścia .

Tak na przyszłość :D do tego większego następnego baniaka :D

Gdybyś zamiast styropianu użył grafitowego styropianu to byś bez żadnych farb uzyskał właśnie taki efekt końcowy od razu bez tych gruntów, cementów i farb -  więc weż to pod uwagę na przyszłość.

Nie ma żadnego problemu w zakupie zamiast białego styropianu zakupić od razu taki grafitowy w kolorze ok RAL 7016 czyli kolor grafitu z ołówka.

Są też farby akrylowe bez rozpuszczalnika - wodne do bezpośredniego malowania styropianu w sprayu i w 36 kolorach w tym czarny, ciemno zielony czy brąz.

Wyszło ci zupełnie fajnie choć te gładkie płaskie powierzchnie nie chropowate w moim odczuciu są nie naturalne - ale pierwsze koty za płoty:D

Następne będzie na pewno lepsze i podobne to tej inspiracji z Rockzolid.

Masz ustrojstwo do krojenia styropianu zobacz tą technikę wykonania - moim zdaniem pozwala na więcej.

Używając grafitowego styropianu nie malujesz a masz od razu grafitową ścianę pasującą do serpentynitu no i kaseciak od razu ukryjesz . Gdyby gościu zrobił to nie poziomo ale z lekkim ukosem i łamał a nie robił takie okrągłe zakończenia każdego kamienia wszystko  z obsunięciem - IMHO byłoby super no i to zagłębienie jak Rokzolit by wyszło pięknie..

Już w przyszłym roku zrobię takie coś bo lutownicę transformatorową mam a i kawałek pogiętego drutu się znajdzie, nie mam talentu do tego ale spróbuję  tylko na grafitowym styropianie i farbach Deco Color Spray.

Edytowane przez deccorativo
Opublikowano

Pomyśle o tym grafitowym :) Co do filmiku to wlasnie od tego uzytkownika wiem o tym hot wire i ogladalem duzo jego filmikow. Ja akurat posiadam bardzo cienki drucik i bardzo się źle chwilami wycinalo. Trening czyni mistrza wiec bede cwiczyl wycinanie. Mam zrobic jeszcze jedno tlo znajomemu z pracy wiec doświadczenie bedzie wzrastać :)

Tak czy siak i tak lepiej wygląda akwarium teraz z tym tlem niz poprzednio i to mnie cieszy :)

Dziekuje za szczere slowa wszystkim :)

• 3 lata później...