Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemka podpowiedzcie mi co zrobic ...

aktualnie dziala kubelek e901 2 rodzaje gabek purfiltrum i matrix, falownik jebao wp25 cykl co 3h po 30 minuut ustawiony na 50% mocy (nie chce chwilowo dawac falownika na 34/7 bo ryby nie sa za duze takie do 5 cm)

na tafli wody film i plywaja takie drobinki biale widoczne przy zapalonym swietle

myslalem o dolozeniu 2 kubelka jako typowego mechanika (hw 302) lub aquael cirkulator 1500 lub 2000 z gabka jako typowy mechanik 

lub jakies inne rozwiazanie ....

Opublikowano

Ja w swoim akwa o długości 100cm mam aquael 1000. Kręci wodą bardzo ładnie bez efektu pralki. Myślę że u Ciebie spokojnie wystarczy 1500. Ewentualnie patrząc w niedaleką przyszłość (bo pewnie będziesz chciał wkrótce większe akwarium :) ) kup 2000 tylko pewnie trzeba mu troszkę zredukować strumień 

Opublikowano (edytowane)

To myślę że ten 1500 powinien starczyć.

I nie stosuj czarnych gąbek firmy aquael. Ja osobiście przekonałem się o ich "skuteczności"

A co do wielkości akwarium to zawsze się znajdzie miejsce. U mnie żonka zamarzyła sobie nowe meble do pokoju gdzie jest akwarium. Tak projektowałem, ustawiałem że być może w wakacje zamienię akwarium na długość 150-180cm :D

Edytowane przez mareckee
Opublikowano
8 godzin temu, Mrbestia napisał:

na tafli wody film i plywaja takie drobinki biale widoczne przy zapalonym swietle

..jak nie dasz sobie rady zlikwidować tego filmu bakteryjnego cyrkulacją to dodaj skimer. Ja polecam taki https://www.google.pl/search?q=skimmer+eheim&biw=1138&bih=566&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwik-uycr-bQAhXEVSwKHUjfBZsQ_AUIBigB#imgrc=s8gSB0cQ9m0RsM%3A

i zapomnisz o  filmie bakteryjnym. Ma jedną wadę..jest drogi . Wczoraj w trzmielu widziałem po 99 zł. Ale pamiętaj ,że taki film jest czymś typowym w dosyć świeżym akwa.