Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Jako, że nadchodzą święta będę mieć więcej czasu na stworzenie nowego oświetlenia do mojego akwa 540l.

Wiem, że jest wiele tematów o modułach, ale albo posty są stare (2 lata to dość sporo jak na rozwój modułów led) albo dotyczą bardziej spraw technicznych, które mnie nie interesują bo coś tam o elektronice wiem :).

Zdecydowałem się na moduły na bazie diod Samsunga. Zasilacz sobie dobiorę jak już będę pewny ile i jakich diod będę potrzebował. Wszystko będzie podłączone do sterownika LedDimmerPro.

Moje pytania:

1. Rozumiem, że najlepiej wybrać moduły białe na diodach 5730 i RGB na diodach 5050 np. takie?:

https://www.perfektmarket.com.pl/modulled-goq-samsung-3-smd-5730-zimny-11000k-id-765

https://www.perfektmarket.com.pl/modul-led-goq-samsung-3-smd-5050-rgb-id-151

2. Jaka ilość poszczególnych diod powinna wystarczyć na akwarium 180x50x60h, żeby powiedzmy było dość jasno(najwyżej zmniejszę moc na sterowniku)?

Z góry dziękuję za odpowiedzi :)

Opublikowano (edytowane)

A napiszcie mi jeszcze jak się wpina zasilanie do LedDimmerPro ? Tak jak przewody z modułów czy może potrzebna jest jakaś konkretna wtyczka ?

Edytowane przez Quba
Opublikowano
9 minut temu, Quba napisał:

A napiszcie mi jeszcze jak się wpina zasilanie do LedDimmerPro ? Tak jak przewody z modułów czy może potrzebna jest jakaś konkretna wtyczka ?

Zasilanie wpinasz w kanały sterownika tak samo jak kabelki z modułów led

9 minut temu, Quba napisał:

Wezmę taki zasilacz to najwyżej się utnie końcówkę i będzie :)

Możesz i tak zrobić,ja np mam tak samo że uciąłem końcówkę

• Dziękuję 1
Opublikowano

Panowie mam jeszcze jedno pytanie:

Mój profil aluminiowy ma szerokość około 5,8cm. Wiem, że to mało ale nie chcę na razie przerabiać pokrywy a profil jest jej częścią.

Ma ktoś 3 rzędy modułów umieszczone na takim wąskim profilu (mniej więcej 0,5cm odstępu między łańcuchami modułów) ? Myślicie, że będzie problem z grzaniem się modułów czy powinno być OK ?

Opublikowano
5 minut temu, michal_j napisał:

będzie Pan zadowolony :)

Jaki tam Pan, młody gówniarz jestem :-P 

Dzięki za odpowiedzi, wieczorem jak znajdę chwilę to zrobię jakiś schemat ułożenia modułów i poproszę o ocenę czy wg. was bd ok ;-)