Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, dzisiaj otrzymałem zamówione jajeczka artemii firmy Glopex i chciałbym w możliwie najszybszym czasie rozpocząć "produkcję" pokarmu dla moich małych muszlowców.

Do tej pory jedynie raz, około 3 lata temu podjąłem się hodowli larw solowca i nie byłem zadowolony - użyłem jakiegoś gotowego mix'u Tropicala i wylęg był bardzo mały.

I tu mam do was kilka pytań, jako że co strona to inne wskazówki:

1) W hodowli lepiej użyć słoika czy butelki?

2) Wodę napowietrzać bezpośrednio wężykiem czy podłączyć do kamienia napowietrzającego? Jedni bezwzględnie polecają "Duże bąble" z weżyka, inni z kolei proponują kamień + dolanie kilka kropel oleju by zapobiec powstawaniu piany.

3) Czy oświetlenie jest niezbędne by uzyskać wylęg?

4) Czy sól kamienna (taka do ogórków, niejodowana) będzie odpowiednia?

5) Jak przechowywać cysty by zachować ich właściwości? Trzymać je w lodówce/zamrażarce?

Opublikowano

Witaj
Powodzenie w hodowli artemii to dobrej jakości jaja. Pamiętam że były trzy rodzaje Platinum, Silwer miały dużą ilość wyklutych robali. Trzecim rodzaj to Gold, było ich mniej ale były większe. Ważne przy zakupie jest aby jaja były szczelnie zamknięte, przesypywanie jaj na ogół kończy się ich słabym wylęgiem. Nie wiesz jak długo leżały w magazynie , co gorsze mogą leżeć w pomieszczeniu wilgotnym co uniemożliwi ich wyklucie. Możesz używać je kilka lat, pod warunkiem właściwego przechowywania.
1 Użyj słoika z szeroką zakrendką ( po Kubusiu)
2 Używałem kamienia napowietrzającego
3 Oświetlenie jest niezbędne, nie testowałem bez światła
4 Stosowałem sól niejodowaną
5 Cysty przechowywałem w lodówce ,zamknięte szczelnie owinięte w papier.
U mnie taki słoik stał w kotniku temp 26, podają że można trzymać je do 30C i pewnie w takiej temp. szybciej się wyklują.
pozdrawiam