Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Marek uzupełnij dane w swoim profilu bo muszę czytać i wybierać z kolejnych postów wiedzę o twoim akwarium.

znalazłem to

baniak 200l od 2 mcy pływa tam 30 ryb i NO3 masz w baniaku 1 ppm??? - nie wierzę.

Testy robimy tylko w świetle dziennym  - nocne wyniki to żadne wyniki.

Test na NO3 coś zupełnie żle robisz - co to za test JBLa?  następny co nalał 5ml wody???.

Przeczytaj uważnie instrukcję  rób krok po kroku dokładnie jak napisane - 10ml wody w dwie fiolki i wstaw do komparatora itd - zrób ten NO3 najpierw dla kranówy a potem z baniaka i podaj oba wyniki.

odczytujesz patrząc jak w lornetkę z tego niższego wyniku cyfrowego.

Opublikowano (edytowane)
51 minut temu, deccorativo napisał:

Marek uzupełnij dane w swoim profilu bo muszę czytać i wybierać z kolejnych postów wiedzę o twoim akwarium.

znalazłem to

baniak 200l od 2 mcy pływa tam 30 ryb i NO3 masz w baniaku 1 ppm??? - nie wierzę.

Testy robimy tylko w świetle dziennym  - nocne wyniki to żadne wyniki.

Test na NO3 coś zupełnie żle robisz - co to za test JBLa?  następny co nalał 5ml wody???.

Przeczytaj uważnie instrukcję  rób krok po kroku dokładnie jak napisane - 10ml wody w dwie fiolki i wstaw do komparatora itd - zrób ten NO3 najpierw dla kranówy a potem z baniaka i podaj oba wyniki.

Kurcze tak robiłem to po 17 więdz było już ciemno będę musiał zrobić dopiero w sobotę.Tak zgadza się testy JBL i  zgadza się NO3 dałem 5 ml wody :) sorki teraz widzę.Robiłem najpierw PH potem NO2 i nawet nie zobaczyłem i przy NO3 dałem tyle samo.Czyli o 17 to już za późno?

Jednak zrobiłem jeszcze jeden test o 21 i wyszło NO3-15 na pierwszej skali od góry

Edytowane przez marekmax77
Opublikowano
12 godzin temu, marekmax77 napisał:

Jednak zrobiłem jeszcze jeden test o 21 i wyszło NO3-15 na pierwszej skali od góry

Te twoje czytanie to o kant d.. potłuc - przecież ci pisałem

12 godzin temu, marekmax77 napisał:

masz NO3 -10ppm

Opublikowano (edytowane)
Dnia 1.12.2016 o 10:49, deccorativo napisał:

Tak wiem nie denerwuj się ☺ potem doczytałem ale i tak pisałeś ze nocne wyniki są do d wiedz sprawdzę dopiero w sobotę

Sprawdzać przed podmianą wody czy po ?bo w sobotę zawsze podmieniam i najpierw kranówa potem w akwarium tak? wszystkie testy? (ph,NO2 i NO3 )

Edytowane przez marekmax77
Opublikowano
5 godzin temu, marekmax77 napisał:

Sprawdzać przed podmianą wody czy po ?bo w sobotę zawsze podmieniam i najpierw kranówa potem w akwarium tak?

Badając parametry wody w zbiorniku tylko i wyłącznie rób pomiary w świetle dziennym(najlepiej o tym czasie) to da tobie najbardziej wiarygodny wynik...

Zawsze rób pomiary przed podmianką,a jeśli robisz podmiankę(przykładowo w sobotę) to zawsze pomiary rób dzień po podmiance(niedziela)...

Tematem jest filtracja a od 31 postu uciekacie w parametry