Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
14 godzin temu, deccorativo napisał:

OK od razu wywalasz ten zeolit a po tygodniu tą ceramikę i pozostawiasz tylko Micromec - 1l to wystarcza na baniak 800l.

reszta koszy na razie pusta.

Jak to wszystko  wywalisz unosisz powrót i mierzysz wydajność w l/h - w zależności od wyniku mamy różne opcje.

Czym zapełnić puste kosze - a to zależy jakie masz parametry wody w kranie i w baniaku z rybami , no i co chciałbyś osiągnąć czyli co ciebie w baniaku boli:D czyli jaki masz ból głowy.

Witam ponownie doszedł ten HW-602b podłączyłem go w wannie i wyszło mi tak:

wlot 50cm wyżej od filtra a wylot 70cm nad filtrem wyszło 120l/h

wlot tak samo a wylot na równi z filtrem wyszło 135l/h

Sam JBL z całym tym ustrojstwem (ceramika zeolit) wlot i wylot mam na około 110cm powyżej filtra wyszło 300l/h

Z tego JBL wyciągnąłem wszystko na spód włożyłem kosz z tymi kulkami,drugi kosz zostawiłem ceramikę tylko ją trochę przepłukałem w tej wodzie z filtra,trzeci pusty,czwarty oryginalny prefiltr (gąbki) też je lekko wypłukałem.Przed JBL podłączyłem HW-602b i niestety jak włączyłem pompę od hw to lekko leciało u góry a jak włączyłem JBL to zaczął się jakoś dziwnie zapowietrzać,prawdopodobnie ta pompa ma za mały przepływ i robi się podciśnienie między filtrami.Kombinowałem odpowietrzałem i nic,więdz wywaliłem tą pompę z HW znalazłem taki zawór żeby ją zastąpić i teraz chodzi tylko pompa w JBL

Po tych wszystkich zabiegach sprawdziłem wydajność na górze i teraz jest 330l/h

Coś mało wychodzi  prawda chyba ze źle liczę? Końcowy pomiar wychodzi w 22 sekundy napełnia 2l 

Opublikowano
5 minut temu, marekmax77 napisał:

Po tych wszystkich zabiegach sprawdziłem wydajność na górze i teraz jest 330l/h

Coś mało wychodzi  prawda chyba ze źle liczę? Końcowy pomiar wychodzi w 22 sekundy napełnia 2l 

...dobrze policzyłeś. Skoro 2 litry na 22 sekundy czyli na minutę 5.4545... to na godzinę 327.272727...Czyli w przybliżeniu 330l/h

Opublikowano (edytowane)
52 minuty temu, AndrzejWalb napisał:

...dobrze policzyłeś. Skoro 2 litry na 22 sekundy czyli na minutę 5.4545... to na godzinę 327.272727...Czyli w przybliżeniu 330l/h

coś mało nie? jeżeli producent podaje 900l/h oczywiście mierzone bez wkładów i węży 

Edytowane przez marekmax77
Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, marekmax77 napisał:

coś mało nie? jeżeli producent podaje 900l/h oczywiście mierzone bez wkładów i węży 

...tak to już jest ,że faktycznie rzadko który filtr ma podawaną przepływowość. Ale jako biolog starczy w Twoich 200 litrach. Zostaw tylko w nim ceramikę  . Zeolit wyrzuć( nie jest wskazany na starcie akwa) a w tym układzie tylko zbędnie hamuje przepływ. Sama ceramika spokojnie pociągnie Ci biologię. Wesprzyj się jakimś mechanikiem i będzie OK. Możesz zostawić sam Micromec. Jedno i drugie da radę z biologią.

Edytowane przez AndrzejWalb
Opublikowano

Potwierdziłeś tylko to co wcześniej ci przewidywałem - najlepiej wyszło bez tej pompy w HW:D co ostatecznie zrobiłeś.

1/ Nie ma sensu dawać mniejszej pompy przed większą w szereg bo przepływ zamiast większy jest sumarycznie mniejszy a pojawia się także kawitacja na tej większej pompie.

2/ By zbudować w Malawi sprawny oparty na kuble system filtracji biologicznej ale i jednocześnie mechanicznej ( faktyczne przepływy ok 1000l/h )  - to pamiętając iż podawana przez producentów wydajność teoretyczna jest tylko 60-70%  tej w realu -to kubeł powinien mieć napisane na pudełku - 1700-2000l/h ;) więc z tych tańszych kubełków to znam tylko HW304A

Marku ale i tak u ciebie coś wyjątkowo a więc dodatkowo spowalnia tego JBLa.

Zdejmij samą głowicę odłącz węże i zmierz w wannie metodą na butelkę samą pompę - powinno wydać ok 600l/h i to wszystko.

A dlaczego tak mało ? bo mści się to e - przed typem kubła. Pompy mają zamiast systemu elektronicznego sterowania pompy jak np w Grech AC CTP4800 i luzikiem 5500l/h z 34W mocy - zwykłe obniżanie mocy pompy do granicy działania bez obciążenia - każdy opór hydrodynamiczny powoduje drastyczny spadek przepływu - po prostu pompa od razu kuca bo brakuje jej mocy.

Coś jak wiezienie teściowej maluchem na 4ce pod górkę - kto ma to wie:(

W zależności co ci wyjdzie w tej wannie to pozostaje ci tylko skracanie węży , sprawdzenie załamań węży no i zwiększenie ich fi dalej to już tylko ściana:(

Możesz się ratować jak Andrzej napisał mechanikiem AQC 2000 z gąbką gęstą ale to widać i wali po oczach .

Ewentualnie falownik lub zmiana zupełna systemu filtracji w akwarium na inną o większej sprawności.

Opublikowano
14 godzin temu, deccorativo napisał:

Potwierdziłeś tylko to co wcześniej ci przewidywałem - najlepiej wyszło bez tej pompy w HW:D co ostatecznie zrobiłeś.

1/ Nie ma sensu dawać mniejszej pompy przed większą w szereg bo przepływ zamiast większy jest sumarycznie mniejszy a pojawia się także kawitacja na tej większej pompie.

2/ By zbudować w Malawi sprawny oparty na kuble system filtracji biologicznej ale i jednocześnie mechanicznej ( faktyczne przepływy ok 1000l/h )  - to pamiętając iż podawana przez producentów wydajność teoretyczna jest tylko 60-70%  tej w realu -to kubeł powinien mieć napisane na pudełku - 1700-2000l/h ;) więc z tych tańszych kubełków to znam tylko HW304A

Marku ale i tak u ciebie coś wyjątkowo a więc dodatkowo spowalnia tego JBLa.

Zdejmij samą głowicę odłącz węże i zmierz w wannie metodą na butelkę samą pompę - powinno wydać ok 600l/h i to wszystko.

A dlaczego tak mało ? bo mści się to e - przed typem kubła. Pompy mają zamiast systemu elektronicznego sterowania pompy jak np w Grech AC CTP4800 i luzikiem 5500l/h z 34W mocy - zwykłe obniżanie mocy pompy do granicy działania bez obciążenia - każdy opór hydrodynamiczny powoduje drastyczny spadek przepływu - po prostu pompa od razu kuca bo brakuje jej mocy.

Coś jak wiezienie teściowej maluchem na 4ce pod górkę - kto ma to wie:(

W zależności co ci wyjdzie w tej wannie to pozostaje ci tylko skracanie węży , sprawdzenie załamań węży no i zwiększenie ich fi dalej to już tylko ściana:(

Możesz się ratować jak Andrzej napisał mechanikiem AQC 2000 z gąbką gęstą ale to widać i wali po oczach .

Ewentualnie falownik lub zmiana zupełna systemu filtracji w akwarium na inną o większej sprawności.

Witam 

Kolejny dzień spędzony przy filtrze ale jest poprawa ;)

Na początek tak jak proponowałeś sprawdziłem samą głowice JBL zanurzona w wodzie podłączyłem 30cm węża i wyszło około 700l/h

Więc poczyściłem wszystkie węże,zawory i złączki w środku,podłączyłem w akwa sam JBL lekko skracając węże i na wylocie wyszło mi 500l

Potem podłączyłem wszystko na gotowo z HW (ale do hw założyłem zawory od tetra ex 1200 miały większy przekrój wewnętrzny) na wylocie 440l/h a wczoraj było 330l/h w JBL   Micromec i w jednm koszu ceramika HW oryginalne pianki.

Do środka narazie jeszcze zamontowałem pompę od aquael turbo 500 bo akurat taką miałem ( deszczownica od JBL jest z lewej strony na  tylnej szybie a tą pompkę turbo 500 też zamontowałem z lewej strony tylko na bocznej szybie,ładnie pcha w stronę wlotu)

Jurto zamówię te testy sprawdzę pewnie jakoś w tygodniu i dam znać co wyszło

Dzięki wielkie 

Opublikowano

deszczownica od JBL jest z lewej strony na  tylnej szybie

Deszczownica to teraz główny hamulcowy tego JBLa - raczej odradzam stosowanie . Najlepiej to zdejmij i daj wylot całą fi węża po powierzchni wody.

zamontowałem pompę od aquael turbo 500 bo akurat taką miałem

czasami nie zostaw na niej tej nasadki z dyszą venturi do robienia bąbelków.

Opublikowano
1 godzinę temu, deccorativo napisał:

Deszczownica to teraz główny hamulcowy tego JBLa - raczej odradzam stosowanie . Najlepiej to zdejmij i daj wylot całą fi węża po powierzchni wody.

czasami nie zostaw na niej tej nasadki z dyszą venturi do robienia bąbelków.

Niestety do tego JBL nie dostałem tej dyszy będę musiał kupić.

Tak aquaela zamontowałem bez nasadki bez bombelków

Opublikowano (edytowane)
Dnia 1.12.2016 o 10:49, deccorativo napisał:

Military mają taki zwyczaj - najpierw wsuwają okrzemki a potem zielenice a tego to już nie chcemy i w tym dylemat gdy je mamy.

Testy polecam te jeśli idziesz na maxa

https://www.clarias.pl/jbl-combi-set-test-plus-nh4-zestaw-5-testow-akwarystycznych-w-walizce-p-688.html

i do tego od razu razem

uzupełnienie na pH 7,4-9 i GH bo tego nie masz w tej walizce.

Jeśli oszczędnie to wystarczy ci na początek  do dojrzałego baniaka z rybami tylko

JBL pH koniecznie zakres 7,4-9

JBL NO2

JBL NO3

Witam wydawało mi się ze wodę mam klarowną wodę ale po tych wszystkich zabiegach z filtracją teraz dopiero widać :) 

Dzisiaj przyszły te testy więdz od razu wziąłem się do roboty i wyszło mi tak;

Woda w kranie mam lekko jaśniejsze niż 7,4 brak na skali w akwarium 7,6

NO2 -0,025 , NO3-1

Edytowane przez marekmax77