Skocz do zawartości

Zbijanie NO3 co wybrać ??

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam! Mam takie pytanie obijam się od wątku do wątku a konkretnej odpowiedzi nie znalazłem.

Z tego co wyszukałem polecane są:

- TMBT

- NGBC

- Purolite

- Purigen

- Chemi Pure

Posiadam akwarium 200 l + filtr Eheim 2075 oraz Juwela 3.0

CO byście polecili na zbicie NO3 - najlepiej w formie samego wkładu do filtra.

CO sądzicie żeby purolite wsypać do woreczka na media filtracyjne i umieścić w kubełku.

Może jakieś nowości.

Pozdrawiam

Opublikowano (edytowane)

witam kolego ja mam tak zrobione jako wkład górny woreczku położony jest purigen w filtrze ,u mnie sprawdza się dobrze NO3-05 polecam niech reszta się wypowie

Edytowane przez TOMEKSIEDLCE
Opublikowano
31 minut temu, jaksta napisał:

CO sądzicie żeby purolite wsypać do woreczka na media filtracyjne i umieścić w kubełku.

Tu masz temat ;) 

• Dziękuję 1
Opublikowano
1 minutę temu, wojtekr napisał:

Kolego jaksta, a jaka masz wode w kranie? Bo moze podmianki beda najlepszym rozwiazaniem ?

Wydaje mi się jednak, że kolega szuka jak zmniejszyć ilość podmian :) a nie jak walczyć z No3. Ale mogę się mylić.

Opublikowano

Celem ma byc zbicie NO3. Czasem chcemy rozwiazac problem i kombinujemy duzo, a proste rozwiazanie jest na wyciagniecie reki.

Te wszystkie propozycje maja swoje wady i ograniczenia, ale jezeli rzeczywoscie chodzi o ograniczenie podmian, to zasugerowalbym purolite lub purigen w tym przypadku.

Opublikowano

Rozumiem podmiany, tylko męczy mnie 2 x w tygodniu podmiana 60 litrów wody tym bardziej że mam mieszkanie 40 m2 to baniaki z wodą zajmują trochę miejsca.

Chcę ograniczyć ilość podmian, wybrać najlepsza opcja, bo po planowanej wymianie zbiornika na większy żona mnie chyba z tymi bańkami wyprowadzi.

Na allegro znalazłem jeszcze takie coś: Tetra Balance Balls ProLine  

Opublikowano

Nie ma co kombinować ;) 

Najtańszym oraz przede wszystkim skutecznym wkładem do usuwania NO3 jest Purolite...

Dodam że w czasie stosowania purolite odlewałem z akwarium około 3-5 litrów wody tylko w celu wypłukania gąbek z mechanika,oraz z prefiltra z biologa(kubełka),oraz tyle samo nalewałem świeżej wody oczywiście przez ustrojstwo z wkładem węglowym...