Skocz do zawartości

Problem z karmieniem mrożonkami

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
17 minut temu, MatiK napisał:

Krewetki i małże to też dobry pomysł, ale te z kolei mają krótki czas ważności i trzeba dużo tym karmić bo inaczej się zepsują.

Temu można sobie przygotować owoce morza :)

Opublikowano
13 minut temu, Mortis napisał:

Temu można sobie przygotować owoce morza :)

Jak ktoś lubi...

2 minuty temu, Bezprym napisał:

W zamrażalniku mogą poleżeć, u mnie w sumie jeszcze amatorem owoców może jest kot.

No nie do końca mogą poleżeć. Otwarte krewetki królewskie przetrzymywane w -15 stopniach są zdatne do spożycia przez 14 dni.

Opublikowano
8 godzin temu, MatiK napisał:

No nie do końca mogą poleżeć. Otwarte krewetki królewskie przetrzymywane w -15 stopniach są zdatne do spożycia przez 14 dni.

Od dłuższego czasu kupuję krewetki w Lidlu. Są bez żadnych dodatków, ale blanszowane co powoduje, że mają dłuższy termin przydatności i nigdy nie miałem problemu z przechowywaniem otwartego opakowania. 

• Dziękuję 1
Opublikowano

Przy podobnych problemach z przyjmowaniem mrożonek, spróbowałem podać oczlika (bardzo drobna mrożonka), dawkowałem małymi porcjami (ok 3 krople, mała łyżeczka) dodając do podstawowej karmy raz do trzech razy w tygodniu. Rybcie dość szybko przywykły do przyjmowania naturalnego pokarmu (trwało to ok 4 tyg.) Następnie jako uzupełnienie, komara, szklarkę, lasonogi owoce morza raz w tyg. i tak do dziś. Oczlika staram się podawać nadal min. raz w tyg., nie potrafię uzasadnić dlaczego ma pozytywne działanie, z mej dwuletniej obserwacji jednoznacznie wynika, że jako uzupełnienie diety sprawdza się.

Pozdrawiam

Opublikowano
Dnia ‎2016‎-‎11‎-‎12 o 08:08, michal_j napisał:

z moich obserwacji owoce morza są znacznie bardziej kaloryczne od krewetek (podając tę samą ilość ryby bardziej się "zaokrąglały" po owocach morza), im mniej mięsożerna Mbuna tym bardziej się zaokrąglała, dlatego zrezygnowałem z tego pokarmu

moim zdaniem dla większości Mbuny jest on zbędny, jeśli ktoś ma obsadę typu cynotilapia i yellow -można się bawić

podając różne pokarmy widzę wyraźnie, że im bardziej pokarm jest "fit" tym lepiej dla ryb (im mniejsza jest w nim zawartość białka) 

na obecną chwilę jedyna mrożonka jaką podaję to glony sushi nori, zblendowane zgodnie z tym opisem powyżej (dopełnione wodą) do tego czosnek, sera fishtamin i to zamrożone w pojemnikach na kostki lodu, ryby przyjmują to bardzo chętnie - w końcu to prawdziwe glony :)

dobrym pomysłem mogłoby być dodanie do tej mieszanki 15-30% krewetek (w zależności od obsady) 

Bardzo ciekawe obserwacje. Z moich doświadczeń mogę dodać że owoce morza faktycznie są bardziej kaloryczne ale nie jest tak źle aby rezygnować z podawania takiego pokarmu. Krewetki to 60 kcal owoce morza to 70-90 kcal, śledź powszechnie stosowany w karmach dla  ryb to 170 kcal. Moim zdaniem powodem zaokrąglenia twoich ryb było użycie zbyt wiele pokarmu mięsnego, sam stosowałem proporcje do 30 % karmy mięsnej w grupie Mbuna  jednak karmiłem małymi porcjami raz dziennie. Ile tego mięsnego pokarmu używać przeczytasz w artykule ,,jezioro Malawi i jego ryby Fauna&Flora"
Białko w diecie tych ryb odgrywa kluczową rolę, muszę przyznać że wiesz w czym rzecz.
pozdrawiam :)

http://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwjgh6nNm6XQAhVCWSwKHdk7BNcQFggbMAA&url=http%3A%2F%2Fwww.faunaflora.com.pl%2Farchiwum%2F2000%2Fwrzesien%2Fmalawi.php&usg=AFQjCNHf5bpnZsXNX8SFB9eMTroJvoMmlw&bvm=bv.138493631,d.bGg

• Dziękuję 3