Skocz do zawartości

Akwarium 450L brak krystalicznej wody

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam ,

Dokładnie 2 tyg temu wystartował em z nowym akwarium 450L.  Posiadam filtr zewnetrzy aquael unimax 700 + sterulizator (lampa UV 11W) Dodatkowo zamontowany został cyrkulator. Bakterie na start firmy AZOO 11IN1 + ..... W pierwszych dniach woda wyglądała mleczne ale po tygodniu zniknęło. ... Natomiast niemam efektu krystalicznej wody.... wchodzi w kolor zielony.... I zaczynają pojawiać się jasno zielone glony. Zapach wody1478153871973-58436590.jpg rowniez jest nieciekawy. Przeczytałem na forum ze świetnym rozwiązaniem jest Purolite A520E który powinien poprawić jakość wody -( czy ja mam w filtrze zewnętrznym zrezygnować z jakiegoś wkładu i włożyć w to miejsce Purolite A520E? Co jeszcze mógłbym dodatkowo zrobić?  Proszę też o poradę w zakupie testów wody? Z tego co czytałem to kropelkowe JBL.... 

Do podglądu wrzucam zdjęcia mojego akwarium 

Kolejna sprawa która sprawia mi problem to temp w akwarium ok 29st. Jak zostawię otwarta na noc pokrywę to spada do 27,5..... 

Pozdrawiam 

Opublikowano

Widzę, że w gorącej wodzie jesteś kąpany. Akwarium jeszcze dobrze nie wystartowało. Purolite tutaj nic nie pomoże. Jego zadaniem jest usuwanie "zabrudzenia" wody wynikającego  z cyklu azotowego oraz produktów przemian materii "produkowanych" przez ryby. Smrodek i jaskrawe glony mogą oznaczać sinice. Brak klarowności wody w baniaku bez rybek oznacza silne wahania parametrów czyli kulawą biologię.

Jak akwarium dojrzeje a jego parametry będą stabilne to wtedy pomyślimy o robieniu kryształ wody. W tej chwili musisz zainwestować w testy kropelkowe JBL (obowiązkowo NO2, NO3 oraz pH - dla zakresu 7,4 -9,0).

Opublikowano (edytowane)

Witaj...

Omijając aranżację pierwsze co mi się rzuciło w oczy to czarny żwirek zamiast piasku...Mając piasek który jest potrzebny rybom w celu kopania w nim oraz przesiewania go przez skrzela,też łatwiej zadbasz o jego czystość niż to ma się w przypadku tego żwirku...W żwirku osadza się więcej zanieczyszczeń powodując zaleganie syfu i może stąd masz brzydki zapach wody,może też to być spowodowane glonami które masz,jeśli to sinice(tu nie jestem pewny) to też powód zapachu wody...Może spróbuj podnieść do góry te koralowce i zobacz czy pod nimi nie ma zalegającego syfu...Weź i zetrzyj trochę tego glonu w palcach i zobacz jaki on ma zapach...

A pomyśl jeszcze jak rybki będą kopać w tym ostrym żwirku co może się stać :(

Druga sprawa jeśli chodzi o krystalizacje wody to może masz złą cyrkulacje w zbiorniku i wtedy zanieczyszczenia z wody zamiast wpadać do zasysów filtrów krążą po całym zbiorniku...

Widzę że masz falownik ustawiony centralnie na przeciw bocznej szyby...Może zmień jego ustawienie...Ustaw go do góry w kierunku tafli wody tak żeby nią poruszał a strumień wypływu z niego skieruj na tylną szybę gdzieś w połowie długości zbiornika...

W sprawie złoża w kubełku i wsadzenia tam purolite to spokojnie starczy w nim 1litr ceramiki do obsłużenia biiologi+gąbki no i purolite...Jeśli już to pozbyłbym się zeolitu a jego miejsce dałbym purolite....

Jak na razie masz dopiero co dojrzewające akwarium,więc sugeruje wstrzymać się w grzebaniu w kubełku...

Jak masz taką temperaturę wody to po prostu wyłącz grzałkę i zobacz do jakiej temperatury spadnie woda...Możesz tez zrobić otwory w pokrywie w celu odprowadzenia ciepła...Powinno pomóc...

Testy zakup sobie w walizce dokladnie takie jak w linku(żadne inne) https://www.clarias.pl/jbl-combi-set-test-plus-nh4-zestaw-5-testow-akwarystycznych-w-walizce-p-688.html

+ do tego uzupełnienia

Ph w skali 7,4-9,0  https://www.clarias.pl/uzupelnienie-jbl-test-ph-7-4-9-0-p-1562.html

Gh https://www.clarias.pl/uzupelnienie-jbl-gh-test-na-twardosc-ogolna-p-625.html

No i to by było wszystko ;) 

Edytowane przez egon44
Opublikowano (edytowane)

Dojrzewanie akwarium może trwać 2 tygodnie lub nawet 2 miesiące. Jedynie prowadzanie pomiarów NO2 i NO3 przez pewien okres czasu może dać nam odpowiedź na jakim etapie jest dojrzewanie wody.

Jak woda będzie dojrzała, będziesz miał zaplanowaną obsadę oraz będziesz znał parametry wody w kranie to wtedy porozmawiamy o skutecznej krystalizacji wody.

Napisz na początek jakie masz media filtracyjne w kuble oraz czego użyłeś do uzdatnienia wody.

Edytowane przez marcin1ja1
Opublikowano

1.Ceramika 

2.grys

3."wata" 

4. "Gąbka / pianka"

Wg producenta to

biologiczna

mechaniczna

chemiczna

Jeszcze powiedz mi jaki najlepszy tester byś mi polecił.  I gdzie mogę poczytać o najbardziej optymalnych parametrach wody?

Opublikowano

Kolego mikrus2201 zakładasz kilka podobnych tematów w tym dziale robiąc nam i sobie mętlik w głowie...Ja tobie odpisuje w innym temacie a tu widzę że kolega odpowiada w tym...

Także proszę moderatorów o uporządkowanie tego.

• Dziękuję 1
Opublikowano
8 minut temu, mikrus2201 napisał:

Jeszcze powiedz mi jaki najlepszy tester byś mi polecił.  I gdzie mogę poczytać o najbardziej optymalnych parametrach wody?

Czytaj i jeszcze raz czytaj. Napisałem Ci dokładnie co masz kupić. Na forum temat wałkowany był już tysiące razy.