Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Ostateczne obsadą startową będzie:

1. Eclectochromis lobochilus hertae 5-6 cm - 4 szt. (jeśli uda się rozróżnić to w układzie 1+3)
2. Exochochromis anagenys yellow 4-5 cm - 4 szt. (jeśli uda się rozróżnić to w układzie 1+3)
3. Mylochromis spec.Mchuse 8-10 cm - 2 szt w układzie 1+1
4. Lichnochromis acutipes 8-10 cm - 3 szt. w układzie 1+2

Taeniochromis holotaenia - nigdzie nie mogę znaleźć. W akwa chcę mieć max 5 gatunków więc jedno miejsce zostawiam na potem :). Do zarybienia pozostaje jeszcze 2-3 tygodnie, bo wtedy będę mógł te ryby ściągnąć do siebie.

dla formalności - jest to kontynuacja tematu obsady: 

Edytowane przez iquitos68
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, iquitos68 napisał:

O co chodzi z tym mamutem? Jakaś toksyna? W akwarium używany był tylko silikon do klejenia szkła, allfixturbo Soudala oraz Cosmoplast 500.

Mamut to klej  w kartuszu do wyciskania, obszernie i intensywnie reklamowany i eksponowany w marketach budowlanych. Zastosowałem go u siebie w baniaku i najprawdopodobniej był on przyczyną tragedii biologicznej w moim akwarium (podejrzewałem jeszcze łupki wątpliwego pochodzenia, ale nie udało mi się jednoznacznie stwierdzić przyczyny).

Edytowane przez luck83
  • Dziękuję 1
Opublikowano

Exo mam już zamówione i przechodzi kwarantanne w TM, ale dzięki za info. Z TM będę miał Exochochromis, Lichnochromis acutipes, Mylochromis sp. mchuse i Eclectochromis lobochilus hertae. To cztery gatunki. Mam zostawione miejsce na jeszcze jeden gatunek: Taeniochromis holotaenia. TM go nie może zdobyć. Ale dostępny jest w Aquatreff. Tylko jak go ściągnąć?

Opublikowano
Dnia 19.05.2017 o 20:24, michal_j napisał:

Z Aquatreff wozi Tanganika Konin (regularnie), czyli Sebastian Januszkiewicz, napisz do niego powinien Ci przywieźć :-)

Opinie w necie możesz sprawdzić - to solidna firma, chyba nawet jest partnerem forum tanganiki.

Teraz na dniach około 26-29 maja Sebastian wybiera się do Thomasa, tak więc spiesz się.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Aktualizacja wyników badań wody:

Dnia 19.05.2017 o 19:29, iquitos68 napisał:

2 maja            NO3 - 5-10 mg/l          NO2 - 0,2 mg/l         NH4 - 0,6-0,8 mg/l

6 maja            NO3 - -                        NO2 - 0,3 mg/l        NH4 - 0,5-0,6 mg/l

7 maja            NO3 - 5-10 mg/l           NO2 - -                   NH4 - -

10 maja          NO3 - 5-10 mg/l           NO2 - 0,2 mg/l       NH4 - -

13 maja          NO3 - 5-10 mg/l           NO2 - 0,1 mg/l       NH4 - -

16 maja          NO3 - 5-10 mg/l           NO2 - 0,05 mg/l     NH4 - 0,2 mg/l

19 maja          NO3 - 10-15 mg/l           NO2 - 0,1 mg/l     NH4 - 0,1 mg/l

22 maja          NO3 - 5-10 mg/l           NO2 - 0,1 mg/l     NH4 - 0,1 mg/l  

Brak wartości pośrednich ale NO3 cofneło się lekko i jest pomiędzy 5-10 a 10-15

Drugi temat, to walka z uszczelnianiem pokrywy. Dodałem uszczelkę o profilu D przyklejoną do akwarium. Poszczególne fragmenty uszczelki połączyłem klejem do uszczelek CX80. Teraz będą w sumie dwie uszczelki - na pokrywie o profilu E oraz na akwarium o profilu D.

DSC_4994.JPG

Opublikowano

Prace elektryczne zakończone. Pod akwarium do bocznej płyty zostały przymocowane przy pomocy samo przylepnych rzepów 4 kluczowe elementy:

1. sterownik Romka

2. zasilacz LED

3. Przekaźnik funkcji feed projektu decco :e_biggrin:

4. Listwa połączona z przekaźnikiem funkcji feed

Na podłodze pozostawiłem luźna listwę tak, żeby był łatwy dostęp do niej.

Na wyróżnienie zasługuje przekaźnik funkcji feed projektu decco. Wyprowadziłem przełącznik na pokrywę. Łatwo i bezpiecznie można wyłączyć pompę - w moim przypadku po zaprogramowaniu - na 13 minut.

Po trzech dniach robienia totalnej sauny pod pokrywą nowe uszczelnienie sprawdziło się. Nic nie cieknie. Uszczelnienie jest dwustronne. Do górnego rantu akwarium przyklejona jest uszczelka o profilu D. Rogi jej są sklejone klejem do uszczelek. Do dolnego rantu pokrywy mam przyklejoną uszczelkę o profilu E. Rogi tej także są sklejone klejem do uszczelek.

DSC_5014.JPG

DSC_5011.JPG

DSC_5015.JPG

DSC_5019.JPG