Skocz do zawartości

przeprowadzka!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam duży prodlem!!!

Na poczatku stycznia przeprowadzam sie do innego mieszkania i... jest problem AKWA!!! (kochane akwa :) )

I teraz pytanie jak to zrobic :?:

Tak sobie mysle ze moze tak :roll:

Mam do dyspozycji drugie akwa (80l)

Przelewam do tego akwa wodę z dużego akwa (240l), wkładam tam jeden filtr plus drugi z dużego akwa i to chodzi 2-3 dni, po tym czasie wpuszczam tam ryby (16 szt. średniej wielkości), zwiększam napowietrzanie do maksimum.

Ponad połowę wody z dużego akwa transportuje do nowego mieszkania, stawiam tam to akwa, dekoruje, zalewam starą wodą, dolewam świeżej, kubełka i wewnętrznego nie myję. Po 3-4 dniach pracy akwa bez obsady transportuję i wpuszczam moją rodzinę :D

Co o tym sądzicie, może sa inne sposoby jak sobie poradzić z tą przeprowadzką.

Opublikowano

IMHO nie ma co tak rozciagac w czasie -- obsade do 80l, zaciemnione akwa aby sie nie tlukly za bardzo...filtry -- w szczegolnosci kubel niech sobie tutaj pracuja...

przewiezc akwa 240l, ustawic dekoracje, zalac stara woda, dolac swiezej...przewiezc filtry z obsada, odpalic filtry, wpuscic obsade...

IMHO mniej stresu niz taka rozlozona w czasie operacja... w ciagu dnia spokojnie mozna taka operacje przeprowadzic.... no chyba ze pomiedzy obecnym a przyszlym miejscem zamieszkania kilkadziesiat/set kilometrow ;)

Opublikowano

Odległość między starym a nowym miejscem zamieszkania wynosi około 2 km.

To dam rade w ciagu jednego dnia :D

Było by SUPER!!!!!!!!!!

Tylko w czym przetransportowac wode :?:

Najlepsze byłyby tzw. rękawy z których można zrobić duże worki, ale niestety nie mam już do nich dojścia.

Macie może pomysł w czym moge przetransportować prawie 200l wody??

Opublikowano

dla przykladu -- najtansza mineralna 5l w jakim markiecie typu TIP z Reala czy cos, kupujesz 10 butelek i juz masz 50 litrow. 4 kursy i masz 200litrow... ;)

wiadra sa wieksze -- ale nie daja sie zakrecac i w czasie transportu trzeba uwazac ;k

Pozniej bedziesz mial 5l baniaczki na wode spuszczona z akwa, ktora do kwiatkow bedzie jak znalazl ;k :k :k

Opublikowano

Kubełek nie może stać 2-3 dni zalany i nie pracujący, zniszczysz w ten sposób całą biologie w filtrze. Poszukaj hurtowni, przejdz sie do banku, jakiegoś biurowca i spytaj czy nie mają zużytych baniek z takich dystrybutorków z których to klient sie może wody napić. Baniaczki mają po 18,9 litra i spisują sie rewalacyjnie

Opublikowano
Kubełek nie może stać 2-3 dni zalany i nie pracujący, zniszczysz w ten sposób całą biologie w filtrze. Poszukaj hurtowni, przejdz sie do banku, jakiegoś biurowca i spytaj czy nie mają zużytych baniek z takich dystrybutorków z których to klient sie może wody napić. Baniaczki mają po 18,9 litra i spisują sie rewalacyjnie

U nas te zuzyte baniaki ida na wymiane za pelne... przyjezdza firma i je zabiera :( Ktos moze potwierdzic, ze udalo mu sie taki baniaczek odzyskac ?? Bo moze oni u nas zabieraja a pozniej i tak leci smietnik... khmm

Co do filtra 2-3 dni mial pracowac w 80l z tego co kolega powyzej pisal...

Opublikowano

Ktos moze potwierdzic, ze udalo mu sie taki baniaczek odzyskac ??

Ja, pół Kielc już obdarowałem.

Co do filtra 2-3 dni mial pracowac w 80l z tego co kolega powyzej pisal...

Fakt, nie dopatrzyłem :oops:

Opublikowano

Ktos moze potwierdzic, ze udalo mu sie taki baniaczek odzyskac ??

Ja, pół Kielc już obdarowałem.

no to bede musial podpytac "Dar Natury" co oni z tymi baniakami robia ;k

Opublikowano

no to bede musial podpytac "Dar Natury" co oni z tymi baniakami robia ;k

Pociągnij ich dobrze za język. Koleś od którego biore bańki nie śmiga co prawda w Darze Natury, ale możliwości przemycenia czegoś ma. Z tego co wiem to ma proste wytłumaczenie, że bańka pękła, że zawór nie trzyma itd. Przecież nic nie jest wieczne.