Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, luki174 napisał:

Rozumiem, czyli ten tydzień nadchodzący, to będę podawał tylko spiruline rano. Dzis bądź jutro zamówię Tropical D-allio, bedzie odpowiedni jeśli chodzi o pokarm z czosnkiem?

Tak D-allio ale sam nie wiem który w Twoim przypadku. Są w płatkach 5% czosnku i granulat 30 % czosnku. Tylko na spokojnie zobacz co będzie po tygodniu. 

16 minut temu, marcin1ja1 napisał:

Mimo to zalecałbym zrobienie testów na amoniak. Wtedy na pewno moglibyśmy wykluczyć złe parametry wody.

Jeżeli lejesz przez węgiel to nie powinien dostać się związki chlorowe. Mimo to coś mogło uszkodzić biologię.

Marcin może mieć rację, że warto zrobić testy dla świętego spokoju. 

Opublikowano
3 minuty temu, marcin1ja1 napisał:

Teraz jest pytanie czy Purolite tak sobie dobrze radzi i zbija NO3 prawie do zera czy coś jest z biologią. Może spróbuj wyciągnąć purolite i zobacz czy wartość NO3 nie wzrośnie do poniedziałku. W sumie tak najłatwiej będzie ocenić czy działa biologia.

Jest tylko mały problem, jutro wieczorkiem wyjeżdżam i wracam w piątek :/

Najwyżej zaraz wyciągnę i jutro po południu zmierzę parametry. Moze tak być?

Opublikowano
19 godzin temu, luki174 napisał:

JBL e901- biolog, na zasysie prefiltr eheim z watą akwarystyczną, w środku ok. 3L złoża, tj. 2L ceramiki+1L grysu/lawa wulkaniczna + 1 litr Purolite

.....pomijając kwestię pokarmów o której była mowa. Ale powiedz po co Tobie w 240 litrach potrzebny jest 1 litr Purolite w kubełku i jeszcze wodę nalewasz przez purolite umieszczone w ustrojstwie! Na 240 litrów jest zalecane 0,5 l. No chyba ,że masz jakieś kosmiczne NO3. Warto zastanowić się czy tutaj też nie należy szukać przyczyny. Po prostu taka myśl mnie naszła...

• Lubię to 1
Opublikowano
7 minut temu, AndrzejWalb napisał:

.....pomijając kwestię pokarmów o której była mowa. Ale powiedz po co Tobie w 240 litrach potrzebny jest 1 litr Purolite w kubełku i jeszcze wodę nalewasz przez purolite umieszczone w ustrojstwie! Na 240 litrów jest zalecane 0,5 l. No chyba ,że masz jakieś kosmiczne NO3. Warto zastanowić się czy tutaj też nie należy szukać przyczyny. Po prostu taka myśl mnie naszła...

Taka sugestie dostałem od jednego z forumowiczów.

Czyli co, przyczyna może być zbyt duża ilość Purolite?

Opublikowano
3 minuty temu, AndrzejWalb napisał:

Andrzeju zapewne kolega napisał że ma 1l purolite jak pisze w aukcji,a w rzeczywistości ma taką ilość jak piszesz czyli 0,5l-0,6l

Opublikowano
Teraz, egon44 napisał:

Andrzeju zapewne kolega napisał że ma 1l purolite jak pisze w aukcji,a w rzeczywistości ma taką ilość jak piszesz czyli 0,5l-0,6l

Nie rozumiem. W kubelku mam 1L, tj. cale opakowanie, które zakupiłem. Zresztą pisałem o tym z Toba na Facebooku.

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, luki174 napisał:

Czyli co, przyczyna może być zbyt duża ilość Purolite?

..tego nie wiem ale o tym pomyślałem. Chyba,że jest tak jak pisze Andrzej,że masz tak naprawdę 0,5 litra. Wtedy bym tu żadnej przyczyny nie upatrywał.

Edytowane przez AndrzejWalb
Opublikowano
2 minuty temu, AndrzejWalb napisał:

..tego nie wiem ale o tym pomyślałem. Chyba,że jest tak jak pisze Andrzej,że masz tak naprawdę 0,5 litra. Wtedy bym tu żadnej przyczyny nie upatrywał.

Tak jak wyżej napisałem, kupiłem w sklepie Osmoza 2 opakowania 1l i jedno z nich włożyłem do akwarium.

Opublikowano
2 minuty temu, luki174 napisał:

Nie rozumiem. W kubelku mam 1L, tj. cale opakowanie, które zakupiłem. Zresztą pisałem o tym z Toba na Facebooku.

Tak rozumiem i pozwolę sobie wkleić opis tego produktu może teraz zrozumiesz o co mi chodzi...

Kupowałem tutaj http://allegro.pl/zywica-na-azotany-zloze-anionnit-purolite-a520e-i5310578011.html

A to wklejony opis 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Żywica anionowa, makroporowa, silnie zasadowa wyposażona w przewadze w grupy chlorkowe, twarde, sferyczne ziarna, specjalnie zaprojektowana do usuwania azotanów z wody.

Żywica do usuwania azotanów firmy Purolite o symbolu producenta A 520E. W opakowaniu 1/2 litra. Posiada atest PZH jako żywica do uzdatniania wody przeznaczonej do celów spożywczych.

Purolite A 520E jest żywicą o dużej pojemności, w postaci kulek, ma zastosowanie w domowych i przemysłowych odazotaniaczach, które mają identyczną budowę jak typowe domowe zmiękczacze do wody. Ze względu na stosowany w produkcji dodatkowy proces oczyszczania żywica może być używana w instalacjach do uzdatniania wody pitnej lub mającej kontakt z żywnością. Gdy pojemność żywicy ulega wyczerpaniu i azotany przedostają się do wycieku, złoże odnawia się poprzez regenerację roztworem zwykłej soli kamiennej, dokładnie tak samo jak np. przy kationice Purolite C-100E. Osiągnięta pojemność zależy w dużej mierze od ilości soli użytej do regeneracji.

Anionit A520E jest pakowany w woreczkach i zawiera 1 litr żywicy. Cena "Kup Teraz" dotyczy jednego opakowania o objętości 1 litra.

Opublikowano

luki,

Zadam ci jedno pytanie, zastanów się chwilę i napisz odpowiedź.

Czy problem z twoimi rybami wystąpił przed zakupem pokarmu od fish magic, czy od chwili, jak zacząłeś podawać jego pokarm?