Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Niektóre ryby wyglądają moim zdaniem jak by miały puchlinę(mogę się mylić)...

zła jakość wody – nieprawidłowy obieg azotu

gwałtowne zmiany parametrów wody

przekarmianie ryb

stosowanie nieodpowiedniej i monotonnej diety

osłabienie ryb

stres

wiek ryb – starsze częściej zapadają na tę chorobę

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Myślę że za dużo karmisz pokarmami wybarwiającymi ryby,spróbuj tak jak radzą koledzy karmić pokarmem wybarwiającym tylko raz,góra dwa razy w tygodniu,a reszta diety tylko spirulina...

Dawaj rybą połowę dawki pokarmu niż dotychczas,i przede wszystkim obserwuj ryby...

Na tą chwilę proponuję 2 dniową głodówkę...

Opublikowano
5 godzin temu, luki174 napisał:

Podmiany robię co tydzień w ilości ok. 40-50L tygodniowo, przez ustrojstwo z Purolite, przy okazji płukanie gąbek.

Masz purolite w kubełku a robisz co tydzień podmianki?

Mierzyłeś poziom NO3 wody z ustrojstwa z Purolite?

Opublikowano
1 minutę temu, egon44 napisał:

Masz purolite w kubełku a robisz co tydzień podmianki?

Mierzyłeś poziom NO3 wody z ustrojstwa z Purolite?

Co w tym złego?

Płukam gąbki, to i przy okazji sobie podmieniam co nieco :)

Opublikowano

Widzę, że chyba nie każdy czytał uważnie pierwszy post kolegi ale tam było napisane, że pH około 6.8 :e_confused: Podnieś pH przynajmniej do 7.8. Z karmami to nie wiem jak jest, ja karmię od samego początku spiruliną i karmami NF a też mam saulosi i nie mam problemów.

Opublikowano
51 minut temu, lufa555 napisał:

Widzę, że chyba nie każdy czytał uważnie pierwszy post kolegi ale tam było napisane, że pH około 6.8 :e_confused: Podnieś pH przynajmniej do 7.8. Z karmami to nie wiem jak jest, ja karmię od samego początku spiruliną i karmami NF a też mam saulosi i nie mam problemów.

Która wersja prawdziwa bo ja widzę dwa wyniki? 

14 godzin temu, luki174 napisał:

NO3-1,

NO2-<0.01,

PO4-0.5-1,

pH-7.8

pH 6,8 (JBL)

GH 31 (Zoolek)

KH 17  (Zoolek)

Temperatura 26*

Opublikowano
52 minuty temu, lufa555 napisał:

Widzę, że chyba nie każdy czytał uważnie pierwszy post kolegi ale tam było napisane, że pH około 6.8 :e_confused: Podnieś pH przynajmniej do 7.8.

Bardzo uważnie czytał:D i broń Boże nic nie podnoś.

Przed wyjazdem miał pH 7,8 a jak wrócił do domu to miał pH 6,8.

A jak zmierzył te 6,8 testem o zakresie 7,4-9 ????

Kolega używa prawdopodobnie testu na pH albo o zakresie 3-10 który tak średnio dokładnie pokazuje nasz zakres pH  albo zupełnie innego niższego zakresu dla roślinnych biotopów.

No chyba że podczas jego nieobecności ktoś mu kwasu nalał do baniaka - mało realny jest skok aż o pH 1 bez ingerencji człowieka w tak krótkim czasie, ale sprawa do dogłębnego wyjaśnienia jednak przed podnoszeniem pH.

Opublikowano
9 godzin temu, luki174 napisał:

Co w tym złego?

Płukam gąbki, to i przy okazji sobie podmieniam co nieco :)

Aż 40-50litrów wody potrzebujesz do płukania gąbki? :D 

Swoją drogą Luki174 jaki masz poziom Ph w kranie?

Opublikowano

Nw czemu ten błąd sie wkradł, oczywiście pH to 7.8, stale utrzymuje sie od początku ten poziom  :) W kranie jest ok. 7.6 :)

A to 40-50L to po prostu tak profilaktycznie podmieniam :)