Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja to myślałem, że ten zbiornik w kuchni jednak stawiasz skoro już wzmocniłeś tam szafkę :)
Obciążeniem bym się nie martwił, chyba, że to stare mieszkanie i stropy drewniane :) Nie takie koledzy mają zbiorniki w mieszkaniach :)
Najgorszy to chyba ten środek bo to jednak aż 100 cm choć wydaje mi się, że powinno wytrzymać skoro jeszcze dasz blat na wierzch. Ale jeśli chciałbyś się zabezpieczyć, to przyszło mi do głowy, że mógłbyś dać "w blat" dwa profile zamknięte stalowe 25x25x3mm. oczywiście wzdłuż szafki, po jednym blisko przodu i tyłu.
Resztę szafki wiadomo, wzmocnisz bo masz już doświadczenie :)

Wysłane z telefonu

• Dziękuję 1
Opublikowano

Szafka w sumie podobna oprócz rozstawu ścianek w środku. Faktycznie zbudowaleś z mdf 25mm? Plecy całe czy z trzech części? Blat tylko 25mm czy dałeś jeszcze jakaś sklejke? Nie ugina ci się?

Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
Najgorszy to chyba ten środek bo to jednak aż 100 cm choć wydaje mi się, że powinno wytrzymać skoro jeszcze dasz blat na wierzch. Ale jeśli chciałbyś się zabezpieczyć, to przyszło mi do głowy, że mógłbyś dać "w blat" dwa profile zamknięte stalowe 25x25x3mm. oczywiście wzdłuż szafki, po jednym blisko przodu i tyłu.

To już może przesada? Gruba skleja chyba da radę

Opublikowano
9 godzin temu, led4grow napisał:

Szafka w sumie podobna oprócz rozstawu ścianek w środku. Faktycznie zbudowaleś z mdf 25mm? Plecy całe czy z trzech części? Blat tylko 25mm czy dałeś jeszcze jakaś sklejke? Nie ugina ci się?

Plecy całe, wszystko 25mm, po środku dwie poprzeczki więc nie ma co się ugiąć, pod poprzeczkami nóżki, cała szafka waży tyle że nie jestem sam w stanie jej podnieść, wszystko skręcone na konfirmaty, do tego nogi z atestem na 500kg, choć jak je wziąłem do ręki to bym nie dał atestu na nawet na 50kg :).

Ale wszystko stoi nie chybocze się, szafka moja jest określana na forum pancerną i nie zawahał bym się postawić na niej dwa razy większego baniaka, jedynym minusem, ale nie w moim przypadku bo jestem "kaseciarzem" jest brak miejsca na sump i bardzo utrudnione było by montowanie tam narurowca..

27167681540_d11f51db3d_k.jpg

Tak to się prezentowało z obciążeniem 10 razy mniejszym...

ps. żona chyba nie przegląda forum, bo w tle sporo dowodów rzeczowych, jak w rzeczywistości przebiegał montaż szafki, kiedy Ona przebywała na działce :)

• Dziękuję 1
Opublikowano

W takim razie moja też powinna dać radę, zamawiam sklejkę na blat i do dzieła :)

Ps. dowodów faktycznie sporo, pewnie dlatego jedna dziura wystąpiła nie w tym miejscu co trzeba ;)

Opublikowano

No i kiszka... Zanim zdążyłem otrzymać ostateczną wycenę na duży baniak i odebrać sklejkę to na horyzoncie pokazały się duuuże wydatki, a u żony zapaliło się czerwone światło i ni hu hu :( (nie ma nawet zielonej strzałki)

Niestety będę zmuszony zamówić 240l. i pozostać przy obecnym sprzęcie :( Dziękuje wszystkim za pomoc

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• @darianus dobre wieści 🙂 może w takim razie jakoś wypali ten projekt 😉 ja posiłkowałem się taką stroną internetową: https://stacjaplantacja.pl/jak-przeniesc-rosline-do-hydroponiki/
    • U mnie skrzydłokwiaty dobrze sobie radzą w hydroponice przy ph ponad 7. Możesz podać źródło z info że ph powinno być niskie?
    • Dzień dobry,    chciałbym prosić o pomoc w identyfikacji glonów. Na środku mam wapien który zarósł jakoś pierwszy. Kolejne kamienie zarośnięte w ok tydzień czasu. Rośliny mam sztuczne.    nie wiem czy to okrzemki, brunatnice czy może jakaś dziwna wersja sinic? 
    • Ja w 375l używam dwóch jvp-132 - jeden do napędu kaseciaka, drugi do zamiatania. Poza kolorem bez uwag
    • Mała aktualizacja Udało się zainstalować hydroponikę. To znaczy samą instalację. Pod kątem roślin jeszcze sprawa nie jest zamknięta. Zapał przy tym projekcie nieco mi opadł odkąd przeczytałem, że woda w hydroponice powinna mieć pH na poziomie 5,5-6,5. Liczę mimo wszystko, że rośliny jako tako będą sobie radziły. Kupiłem skrzydłokwiata, philodendrona i jakąś peperomię  Mam jeszcze zielistkę i epipremnum. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Chwilowo próbuję w hydroponice ukorzenić odcięte pędy epipremnum.  - wlot do doniczek  - wylot z doniczek - całość umieszczona w pokrywie - doniczki zalane wodą i wypełnione gąbkami - tak się prezentuje całość obecnie (nie zdążyłem jeszcze wsadzić roślin do doniczek)   Kilka zdjęć obywateli mojego baniaczka   - Dominujący samiec Stigmatochromis Tolae. Chwilowo największy "byk" w akwarium. Ma około 15cm. - Nimbochromis Polystigma - jeden z dwóch ujawnionych samców. Już ładnie zaczyna "łapać" niebieski kolorek   - Nimbochromis Polystigma - jedna z samiczek - Exochochromis Anagenys - jeszcze nie znam płci osobników. - Dimidiochromis Strigatus - jedna z dwóch samic - Protomelas Mbenji Thick Lips - płeć jeszcze nie znana   A na koniec najmłodszy mieszkaniec czyli malutki Dimidiochromis Strigatus  Zaobserwowałem dwie sztuki  Wątpię żeby przeżyły, ale kto wie. Na razie bardzo dobrze kryją się w tej niewielkiej ilości szczelin jakie mają do dyspozycji.    
    • Mam od paru lat Tunze 6085 Tunze Turbelle Nanostream 6085 (4025167608506) • Cena, Opinie • Pompy cyrkulacyjne 17291245623 • Allegro Dla mnie jest idealny w 200cm. Dla Ciebie się nie nadaje bo nie ma regulacji mocy. Dlaczego piszę - wcześniej miałem kilka chińskich - ich trwałość wynosiła średnio pół roku. Może teraz jest inaczej, ale jakbym miał zmieniać to na pewno kupiłbym Tunze. Nawet jeśli teraz jest chiński (bo tego nie wiem)
    • Ja używam od lat taki Tunze https://allegro.pl/oferta/tunze-turbelle-nanostream-6055-10787582038 i dla mnie nie ma lepszego. Mam go w 576l. Jest cichy, wydajny i ma regulację. Ale żeby nie było kolorowo, to ma jedną wadę. Pokrętła w sterowniku są podświetlane od spodu niebieskimi diodami, nawet fajnie to wygląda. Diody emitują oprócz światła również ciepło i pod wpływem tego ciepła po jakimś czasie, plastik z którego są wykonane pokrętła kruszeje i pękają mocowania do potencjometrów i masz po regulacji😂 Oczywiście nie do końca. Nadal można regulować za pomocą małego, płaskiego śrubokręta. Na szczęście producent dziwnym trafem przewidział taką sytuację i w sprzedaży są dostępne oryginalne pokrętła https://allegro.pl/oferta/tunze-rotary-cnobs-7090-102-pokretla-do-kontrolera-11838292596 być może już z innego plastiku (nie wiem, nie sprawdzałem). Czy kupiłbym go drugi raz pomimo tej wady? Obiema ręcami i nogyma ...TAK.
    • Tą Tunze miałem w 720l , też bym go polecał jako niezawodny sprzęt.
    • Używałem Tunze 6045 w 500l (170cm długie) Jak dla mnie to był nawet za mocny ale jako, że ma regulację nie było to problemem. Cichy i energooszczędny. Mocowanie na magnes. Regulacja - czego chcieć więcej?
    • Cześć wszystkim. Szukam cyrkulator do swojego 375, chciał bym kupić mocniejszy żeby móc użyć w przyszłość w większym akwarium( jest taki plan) zależy mi żeby był cichy oraz wydajny.  Jeśli ktoś ma doświadczenie z tunze lub eheim proszę o opinie
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.