Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
7 godzin temu, Pandziak napisał:

Tak z innej beczki, co prawda nie ten dzial ale zaklafajac ze to jednak agresja ze strony samca "alfa" ktora faktycznie jest, moze warto bylo by cos zmienic w baniaku ?? Mam na mysli kamienie ewentualnie doda ie ich.

Z niewiadomych mi przyczyn 90% obsady trzyma sie tylko prawej strony baniaka.e3bb79ae0faa13580a9e63aa2a1aa812.jpg

Wysłane z mojego SM-N910F przy użyciu Tapatalka

Witaj
Ten gatunek potrafi pogonić obsadę nawet w 150 cm, trudno będzie zmienić naturę dominującego samca. Zmiana wystroju na pewno coś zmieni ale będzie to niewystarczające. Masz ładne akwarium jednak mi wydaje się że jest zbyt mało kryjówek dla ryb zdominowanych i samic. Na początek spróbuj umieścić przy lustrze wody rurki PCV zawieszone na żyłce. Rurki powinny mieś fi 5 cm i powinny być nieprzeźroczyste aby samiec nie widział ukrytej ryby. Prosty sposób który spowoduje że ryby w twoim zbiorniku znajdą ustronne i spokojne miejsce.

Opublikowano

Jestem po przebudowie obecnie wyglada to tak: 172f22656274450852d1d51e27b23a83.jpg1451cf0be2181d9d8fc9bbe6fe77ee69.jpg7b71269c9187ba7ecfdfced008952ab8.jpg69caa2ca536d6f9fb113b733845277c5.jpg

Zbiornik jeszcze nieco zamulony a glownym winowajca byl wapien filipinski, jak go podnioslem bylo tam tyle odchodow i innej materi ze w wodzie zrobila sie przyslowiowa zupa.

Oczyscilem dno , nowe kamienie wykompane w solance , wapien filipinski usuniety.

Prawa czesc zbiornika to rumowisko z wapieni , po lewej nowe skaly bralem najwieksze co bylo, ale to wciaz nie to czego bym oczekiwal.
Na srodku lekko przesuniete anubiasy i maly kawalek czarnego debu.

Pierwsze obserwacje: wyglada to na raj dla yelow labow.... wystawiaja tylko lby ze skal tak jak to opisal decorativo.
Najslabszy maingano znalazl sobie miejsce pod zasysem filtrow gdzie nie ma juz konkurencji, reszta poczatkowo plywala miedzy wapniami niestety obecnie znowu zostaly zepchniete do powierzchni.

W planach jest cos w rodzaju wspomnianej rurki pcv, u mnie jednak skleje jakis tunel z resztek tla strukturalnego i jakos zamocuje to pod belka.

Wysłane z mojego SM-N910F przy użyciu Tapatalka