Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dnia ‎2016‎-‎08‎-‎22 o 21:52, jujas12345 napisał:

Rozumiem.

Teraz niestety muszę poczekać aż znów je wypusci:(

A czy to normalne że znów pozbierała je do pyszczka?

Takie zachowanie jest normalne, w grupie Mbuna  zdarza się rzadziej . Jeżeli samica wypuści ponowie będzie oznaczać to że masz ryby z dobrego źródła.

Opublikowano

Wypuscila ponownie kiedy zapalilo sie swiatlo
Małe jedza i sa bardzo żywotne i jest ich 16 uwazam ze to dosc dobry wynik

Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, jujas12345 napisał:

Wypuscila ponownie kiedy zapalilo sie swiatlo
Małe jedza i sa bardzo żywotne i jest ich 16 uwazam ze to dosc dobry wynik

Musisz pamiętać co napisał Ci egon44, powrót samicy do ogólnego zbiornika jest trudny. Im dłużej jest poza obsadą tym gorzej. Samicę przenieś gdy będzie ciemno ,dobrze jest też zmienić ustawienie dekoracji są to sposoby które pozwolą samicy bezpiecznie wrócić do stada. Obserwuj uważnie co będzie się działo podczas powrotu samicy.
pozdrawiam

Przenoszenie i odizolowanie samicy która wypuszcza młode ma też swoje zalety. Młode które wyklują się w ten sposób zapamiętują jak troszczyć się o swoje potomstwo. Nie jest to problem dokładnie poznany, ale na pewno samiczki uzyskane w ten sposób będą dobrze donosić swoje potomstwo.

Edytowane przez piotriola
połączony post
Opublikowano
45 minut temu, piotriola napisał:

Przenoszenie i odizolowanie samicy która wypuszcza młode ma też swoje zalety. Młode które wyklują się w ten sposób zapamiętują jak troszczyć się o swoje potomstwo. Nie jest to problem dokładnie poznany, ale na pewno samiczki uzyskane w ten sposób będą dobrze donosić swoje potomstwo.

Możesz podać źródło tych informacji. To bardzo ciekawy temat. U ptaków sposób przyjścia na świat ( inkubator, lęgi naturalne ) i odchowu, nie maja większego wpływu na instynkt wysiadywania i opiekowania się potomstwem.

Opublikowano

Witaj
Problem donoszenia młodych opisywał pan Pawlak w magazynie NA, były to ryby z Tanganiki. Kiedyś wstawiałem na forum ,,Etyka rozmnażania pyszczaków""
Na pewno coś w tym jest, sprawdzałem to zachowanie wielokrotnie.

http://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwjz8q_jheHOAhWLiSwKHXuCAQ4QFgghMAA&url=http%3A%2F%2Fwww.tanganika.pl%2Fsite%2Fartykuly%2Fetyka%2Fetyka_rutkowski.html&usg=AFQjCNHXTWdCsuol7FHk2urOFu5G2kIBkg

Opublikowano
25 minut temu, piotriola napisał:

..nie chce coś przerzucić. Taki komunikat mam:

Ostrzeżenie o przekierowaniu
 Poprzednia strona próbuje Cię przekierować do nieprawidłowego adresu URL.

Jeśli nie chcesz przechodzić na tę stronę, możesz powrócić na poprzednią stronę.
Opublikowano

Ja swoją red top Likome odlowialem pod koniec inkubacji i nie było problemu z powrotem do baniaka. I ta sama samica inkubuje już któryś raz, ale nie chce mi się jej odlawiac bo po pierwszym miocie byłem w stanie skompletować harem ;) 

Opublikowano
Musisz pamiętać co napisał Ci egon44, powrót samicy do ogólnego zbiornika jest trudny. Im dłużej jest poza obsadą tym gorzej. Samicę przenieś gdy będzie ciemno ,dobrze jest też zmienić ustawienie dekoracji są to sposoby które pozwolą samicy bezpiecznie wrócić do stada. Obserwuj uważnie co będzie się działo podczas powrotu samicy.
pozdrawiam

Samica byla poza zbiornikiem glownym tylko 2 dni
Kiedy wrocila obserwoealem kilka dni i nie bylo zadnych problemow
Ladnie je i wraca do formy

Opublikowano
2 godziny temu, suricade napisał:

Dokładnie o ten artykuł mi chodziło. Autor w NA nr 6 opisywał że niewłaściwe odbieranie potomstwa doprowadza do zaniku poczucia czasu przez samicę, a co za tym idzie nie wie kiedy w prawidłowym czasie wypuścić potomstwo.
Miałem taką sytuację wielokrotnie, były to ryby zakupione z tzw. nieznanego źródła.
Po takiej sytuacji jak ma autor tematu, można łatwo stwierdzić jak poprzedni właściciel obchodził się ze swoimi rybami ( w tym przypadku był to dobry zakup).
Na pewno na zachowania samicy ma też wpływ wielkość zbiornika, w zbyt małym bez schronienia nękana przez obsadę może wypuścić młode wcześniej.
Wiem że istnieją hodowcy którzy zostawiają narybek przez kilka dni z samicą, i to są te pozytywne zachowania. Ale są też tacy co wydłubują samicą narybek, który dorasta w litrowym pojemniku w akwarium ogólnym. Nie jest widok ciekawy, ale taka jest prawda.
pozdrawiam