Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pisałem to w różnych tematach wielokrotnie.

Jak skończy się wam oryginalny zestaw odczynników JBLa to kupujecie te z linku.

Nie trzeba kupować elektronicznego miernika MW12 czy HI713 ( odczynniki do obu fotometrów są w pełni zamienne tylko do Hanki droższe:( )

Pomiar na odczynnikach do fotometrów jest prostszy

odmierzasz do fiolki JBLa tak samo 10ml wody z baniaka, wsypujesz proszek z jednej saszetki i wstrząsasz aż się rozpuści. Czekasz 3minuty i stawiasz w komparatorze na skali JBLa dokładnie jak dotychczas. I wynik jest 3x większy od tego na oryginalnych odczynnikach.

Kolor poza tym jest dokładnie jak na skali JBLa bo na oryginalnych często jest zielono-niebieski.

Pomiar taki mimo że skala JBLa wtedy zgadza się ze wskazaniami fotometrów HI713 i MW12 tylko dokładność odczytu w fotometrach jest do setnych ppm.

• Dziękuję 2
Opublikowano

Czy ten glon tylko występuje w tym miejscu co na fotce?

Jednak nie wygląda mi to teraz na sinice,ale na zwyczajny glon zielony(choć mogę się mylić)...

Spróbuj przy podmiance wody przemieszać ręką piach w miejscu ich występowania,no i pozostaje tylko obserwacja czy znów się pojawi...

Dla pewności,jeśli posiadasz test na PO4 to zmierz jego zawartość w wodzie z akwarium...

Przy okazji nie zapomnij o zmierzeniu poziomu NO3 ;)...

Opublikowano
Spróbuj przy podmiance wody przemieszać ręką piach w miejscu ich występowania,no i pozostaje tylko obserwacja czy znów się pojawi...

Robię tak przy każdej podmianie -powraca

Czy ten glon tylko występuje w tym miejscu co na fotce?

bardziej wzdłuż przedniej szyby. Nigdzie indziej nie zauważyłem.

PO4-około 1

NO3-około 25

Opublikowano

Sylwek moim zdaniem wydumałeś sztuczny problem:D

Z fotki wygląda że to ty masz zupełną pustynię glonową. Wygląda ten gnejs prążkowany jak wczoraj założony baniak. Nie masz ani sinic ani glonów.

Takie glony a nie sinice przy szybie to ma każdy i przestań mieszać piasek - daj szansę by coś glonowego się pojawiło. Już ci pisałem - wlej "atrament" zwal PO4 do 0,2ppm - wsadz kilka valisnerii i anubiasy - może ryby pozwolą a jak pozwolą to po atramencie na pewno urosną jak las.

z twoich wypowiedzi rozumiem aktualnie że masz

NO3 - 25ppm

PO4 - 3ppm

co to znaczy około? jak nie jesteś pewien to kobiety spytaj ile ona widzi.

Opublikowano

Na pytanie- ''Czy ten glon tylko występuje w tym miejscu co na fotce'' napisałeś

bardziej wzdłuż przedniej szyby. Nigdzie indziej nie zauważyłem.

Tak jak kolega deccorativo napisał,większość z nas ma to samo(nawet i Ja)w swoich zbiornikach,moim zdaniem to całkiem normalne więc nie masz powodów do obaw że to sinice ;)...

Z całym szacunkiem kolego deccorativo do twoich wypowiedzi które z resztą osobiście bardzo cenię ale jednym razem piszesz że

Nie masz ani sinic ani glonów.

A tu z kolei

Takie glony a nie sinice przy szybie to ma każdy i przestań mieszać piasek - daj szansę by coś glonowego się pojawiło.

Więc jednak wynika z tego że Sylwkowi zaczynają jednak pojawiać się glony wprawdzie na razie przy szybie,ale potem powinny pojawić się na kamieniach co chyba powinno go cieszyć ;)...

Sylwku mimo twoich wykonanych pomiarów na obecność PO4 w wodzie,nie kombinował bym na razie z wlewaniem atramentu do zbiornika,a czekał po prostu na pojawienie się glonów na kamieniach,przy okazji też na szybach(ale to nie problem,gąbka w rękę i jazda z tematem) :D...

Oczywiście standardowo tygodniowe 30% podmianki wody...

Opublikowano

Andrzeju to co wychwyciłeś z mojej wypowiedzi podtrzymuję:D

Dla mnie ślad glonu pod piaskiem i tylko na szybie to nie glon w rozumieniu pyszczakowym i to chciałem podkreślić - może nieudolnie to wybacz;)

Ponieważ glony to organizmy oparte na fotosyntezie to u Sylwka są tylko w tym miejscu pod piaskiem i tylko na szybie o 5mm dalej już jest pustynia glonowa.

Nie zgadzam się z tobą także w kwestii nie użycia atramentu.

Nie wiemy jaki jest Buddy ratio przy NO3 -25ppm i PO4 - 3ppm bo to są poziomy których obaj panowie od glonowiska Redfield i Buddy nie przewidzieli:D

Tabela kończy się na całkowitym P = 2ppm

To że w baniaku fosforu jak w nawozie fosforowym nie znaczy że to przyśpieszy rozwój glonów, i tak wykorzystają tylko 1/16 tego co azotu, a pozbywanie się fosforanów tylko podmiankami wody jest mało skuteczne jak widzisz.

Z naszych doświadczeń z atramentem ( moich i Gubana) wynika coś odwrotnego.

Czym bardziej zwalisz PO4 atramentem tym bardziej stymulujesz rozrost roślin i glonów w tym tych zielonych na których nam najbardziej zależy.

Ale o wszystkim zadecyduje Sylwek - ja tylko cośtam :D sugeruję.

Opublikowano

Sylwek......patrząc na ostatnie zdjęcie ( jeżeli tylko taki jest efekt tego podczas Twojej nieobecności) i na ostatnie parametry które podałeś to szkoda nad tym się skupiać. Zmień tylko pokarm, podczas podmian zamieszaj palcami przy szybie w piasku i niech rybki żyją swoim życiem a Ty je podziwiaj.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dlatego zastanów się czy faktyczne musisz  zmieniać. Teoretycznie im filtr ma większą wydajność , większy pobór mocy itp. tym będzie bardziej głośny. Ale to tylko teoria  bo może się zdarzyć , że ten o mniejszej mocy itp. może okazać się głośniejszy bo np. wirnik jest źle dopasowany i bije na ośce. Spójrz na to jeszcze z innej strony a mianowicie czy planujesz zmieniać akwa na większe?  Jeżeli tak to bym śmiało brał ten który będzie dedykowany do ewentualnego nowego litrażu.  Nikt Ci nie da 100% gwarancji , że konkretny filtr będzie cichy.  Zasugeruj się opiniami na ich temat ale ryzyko zawsze będzie. Ostatecznie zawsze można wyciszyć szafkę i znajdziesz tutaj kilka tematów o tym jak to zrobić.
    • Witam. W moim akwarium 214 litrów mam JBL-a e901 i ten filtr pracuje już 10 lat. Filtr jest sprawny i nigdy z nim nic złego się nie działo. Chcę go zmienić i pytanie czy przejść na nowszy model JBL e902 czy może zastosować większy JBL e1502 zleży mi też na poziomie głośności aby był cichy bo akwarium stoi w sypialni. 
    • Dla mnie non-mbuna to jest zagadka. Niby parametry wody w kranie idealne, w akwarium również, ale może jednak coś jest w wodzie co testy nie wykrywają? U mnie każde podejście do non-mbuny kończyło się fiaskiem.
    • Ja mam najtańsze kształtki z polecenia @triamond. Używam ich statycznie i teraz przy restarcie akwarium fajnie zaszły brudem. Na samym K1 i różnej gradacji gąbkach, bez waty woda kryształ na długości 260 cm.
    • Przerabiałem te media. Ten produkt był skuteczny, dość mocno podbijał PH - u mnie o ok. 0,5. Pomyśl o Seachem Malawi/Victoria Buffer - podnosi silnie pH oraz KH nie podnosząc GH.
    • Przy tej wielkości szkła najdroższy jest transport. Ja bym popytał po miejscowych lepszych sklepach - może któryś współpracuje z myciokiem, erybką lub podobnymi. Brałbym z 10. Kiedyś była akcja, że 240 pękały przy wzmocnieniach. Były właśnie robione z 8
    • Te ryby są nieprzewidywalne, ale u mnie nigdy jeden samiec się nie sprawdzał. Nie ważne w jakim litrażu. Dla przykładu teraz mam auratusa 4+4 (dwa potężne samce plus dwa to tacy chłopcy do bicia), samice spokojnie noszą młode do tego stopnia, że mam inwazję młodych. Na pewno agresję u nich rozkładają inne samce i temperatura, bo nie używam grzałki (w akwarium zimą mam ok 22 'C, a latem 26 'C).
    • Zabawa z żywicą a502ps: https://forum.klub-malawi.pl/topic/21578-jak-używać-purolite-a520e/page/13/#elControls_394430_menu Zwiększyłem podmianę wody do 7,7l/h (140% tygodniowo). Fosforany po tygodniu spadły do 0,8ppm. Przez tydzień pracował dodatkowo filtr 1 mikron na drugiej pompie. Woda czysta, ale przy ciemnym pokoju - widoczna mgiełka w skupionych stożkach światła z ledów wzdłuż akwarium. Wystarczy zapalić światło w pokoju by  znikła. Najwyraźniej to granica związana z samą wodą kranową (nadal idzie przez filtr ceramiczny, który powinien wyciąć wszystko powyżej 0,3 mikrometra) i filtracją biologiczną/karmą. W planach pozostawienie większej podmiany niż 1,2 l/h (20% tygodniowo przez ostatni rok).
    • Nasz klubowy kolega Timi klei dobre akwaria -Akwaria.pro Przy tym wymiarze, co Ty zamierzasz kupić, to od kogo byś nie kupił, to będzie dobrze. Oczywiście o ile ktoś ma doświadczenie w klejeniu akwari
    • Cześć. Od jakiegoś czasu myślę nad nowym akwarium - 120x40x50, z tym że tutaj (dla mnie) już zaczynają się schody - ciężko jest mi znaleźć jakąś zaufaną firmę, do tej pory patrzyłem i najbardziej zaufany wydaje mi się Myciok, z tym że szukając po internecie byłem w stanie znaleźć różne opinie - na tym forum głównie pozytywne i wystawione nie aż tak dawno temu, więc możliwe że jest u tej firmy lepiej niż było, ale byłem w stanie też znaleźć opinie nie aż tak przychylne więc na dwoje babka wróżyła (jak dla mnie). Dodatkowym pytaniem dla mnie jest tutaj czy szyba 8mm będzie wystarczająca, ale to nie jest tutaj aż tak ważne. Do tej pory byłem w miarę przychylny akwaplastowi (ze względu na cenę), ale przemyślałem i w razie nieszczelności mógłbym mieć małą powódź w pokoju, czego wolałbym oczywiście uniknąć. Z góry dzięki za jakieś nakierowanie, bo rzeczywiście ciężko mi jest spośród firm na naszym rynku wybrać, a co do Mycioka już kiedyś słyszałem pozytywne opinie więc może rzeczywiście zamówienie akwarium u niego wyszłoby najlepiej.
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.