Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Aquael Glossy 120x40x55 [260l]

Filtr zewnętrzny - Aquael UNIMAX 500

Filtr wewnętrzny - Zastanawiam się nad Aquael CIRCULATOR 2000

Co sądzicie? 2 cz 3 gatunki?

Obsada nr 1

Pseudotropheus Msobo Magunga 1+6

Pseudotropheus Demasoni Pombo Rocks 3+7

Obsada nr 2

Pseudotropheus Msobo Magunga 1+4

Pseudotropheus Demasoni Pombo Rocks 2+6

Iodotropheus Sprengerae Makokola 1+3

Opublikowano

Według mnie tylko 1sza opcja i demasoni max 2 samce. Msobo i demasoni to dość "ciężkie" gatunki dla początkującego (przynajmniej sądząc po opiniach na forum). Z Msobo bywa bardzo różnie - u jednych jest bez problemu i nie ma żadnych strat, u innych zaś jest na odwrót - zostaje układ 1+1 lub co gorsze 1+0.

Twoje akwarium ma mimo wszystko dość małą powierzchnię dna co może prowadzić do konfliktów przy obieraniu terytoriów przez 4 samce, które chcesz tam trzymać. Szczególnie jeśli trafi Ci się ryba z "trudnym" charakterem :)

Mimo wszystko poczekaj na komentarze ludzi, którzy mają doświadczenie z powyższymi gatunkami.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Ewentualnie mógłbyś zastanowić się nad takim układem

Labidochromis caeruleus yellow

Pseudotropheus Cyaneorhabdos Maingano

Iodotropheus Sprengerae

Efekt kolorystyczny ten samtylko paski inne a spokojniejsza obsada.

Wysłane z mojego LG-D722 przy użyciu Tapatalka

• Dziękuję 1
Opublikowano

Obsada ładna, ale u mnie musi być Demasoni :D spróbuję jednak

Pseudotropheus Msobo Magunga 1+5

Pseudotropheus Demasoni Pombo Rocks 2+7

Opublikowano

Ja bym dołożył tam jeszcze ten 3 gatunek do tego akwarium będzie kolorowo i ciekawiej niż przy dwóch gatunkach. Demasonów ze względu na ich charakter 10-12szt , tak samo z msobo tylko w tym przypadku często bardzo dużo trafia sie samców niżeli samic.

Przy sprengerae kupił bym z 6 ryb.

• Dziękuję 1
Opublikowano

z Msobo róźnie bywa, np. w moim akwa 120x60x60 432l samice nawzajem się powybijały. Miałem układ 3+5, obecnie został 2+2 to zadziory straszne. no i z inkubacją- jej donoszeniem jest słabo znaczy ponoć z wiekiem ryby to mija, poczekamy, zobaczymy.

Opublikowano
Ja bym dołożył tam jeszcze ten 3 gatunek do tego akwarium będzie kolorowo i ciekawiej niż przy dwóch gatunkach. Demasonów ze względu na ich charakter 10-12szt , tak samo z msobo tylko w tym przypadku często bardzo dużo trafia sie samców niżeli samic.

Przy sprengerae kupił bym z 6 ryb.

W tym składzie i w tej wielkości szkle sprengi będą miały prze....ne - szczególnie samice, które są podatne na stres w trakcie inkubacji.

Opublikowano

Jeśli się nie mylę to kolega AFOL ma zamiar zakupić ryby w Fish Magic bo nazwa rdzawego i Demasoni występuje w tej hodowli. Jeśli tak, to jest szansa ,że Msobo będzie miał spokojne natomiast Demasoni może szaleć,lecz Msobo powinien rozganiać towarzystwo.