Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Prześledziłem wszystkie wątki na temat modułów led

i zgodnie ze sztuką ;) zakupiłem już białe 5630 IP68 6500K GOQ samsunga.

Natomiast mam pytanie co do RGB ewentualnie same R i B. chodzi o "wysterowanie"

odpowiedniej barwy.

Wiem że sporo osób rezygnuje z R i opiera się na samym B, ewentualnie czerwień daje w małej ilości.

Z tego co wycztałem w opcji R i B mogą pojawić się pasma UV lub jakieś IR lub inne nieokreślone fiolety. Czy RGB będzie lepiej wysterować? czy jednak do białych dodać niebieskie i tylko kilka czerwonych?

(RGB te na 5050)

Opublikowano

Moim zdaniem Rgb ustawisz taką barwę jaką sobie tylko zechcesz. Widziałem na żywo u kolegi same białe + r&b i niestety obaj stwierdziliśmy, że u mnie lepiej świeci. Koszt niewielki a masz pełną paletę kolorów.

Opublikowano

Jeśli chodzi o RGB dochodzi tez kwestia sterownika, na zwykłym chińskim na kablu masz do wyboru tylko kilka podstawowych kolorów, natomiast dobry sterownik, taki jak np. oferuje Romek, potrafi wycisnąć 256 odcieni z każdego koloru modułu RGB.

Przerabiałem oba sterowniki, na początku kolor był trudny do ustalenia, albo za mało B albo za mało R, po przesiadce na sterownik od Romka ustawiłem barwę w jakiej mi się najbardziej podobają rybcie, dodatkowo posiadając RGB można super zaprogramować wschód i zachód bawiąc się kolorami i płynnym przechodzeniem.

W moim odczuciu lepiej zainwestować w RGB i dobry sterownik.

Opublikowano

no to już jasne, zamawiam RGB.

Początkowo właśnie myślałem żeby na ręcznum sterowniku kolory ustawić...ale pewnie będzie jak zwykle i w rezultacie trzeba będzie zainwestować w Romkowy.

dzięki Panowie

Opublikowano

A czy ktoś się orientuje, gdzie dostanę taki moduł? http://kupujled.iai-shop.com/product-pol-602-Modul-LED-4-SMD5050-SAMSUNG-GOQ-1-44W-DC12V-IP68-RGB-Multicolor-.html

Jest już niedostępny od jakiegoś czasu, niestety. Czy może wybrać taki: http://kupujled.iai-shop.com/product-pol-599-Modul-LED-3-SMD5050-SAMSUNG-GOQ-0-72W-DC12V-IP68-RGB-Multicolor-.html

Ktoś się orientuje, jakie są pomiędzy nimi różnice?