Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jako że dział oświetlenie przestudiowałem od deski do deski i dał on mi natchnienie do budowy własnego oświetlenia led to uważam wręcz za konieczność i obowiązek podzielenia się z wami wynikami mojego majsterkowania :) Tyle tytułem wstępu:)

Oświetlenie mojej produkcji to dwie świetlówki jedna 80 cm na diodach RGB 5050, druga 1,2m na diodach 8520 biała zimna (mało popularne lecz mocniejsze od 6730 dlatego postanowiłem testować).

W przypadku RGB jest to zwykła niesilikonowana taśma led natomiast led 8520 to paski led fabrycznie przyklejone na płaskowniku aluminiowym (w celu lepszego odprowadzania ciepła).

Paski są umieszczone w szklanej rurze zamkniętej na końcach korkami od napojów wklejonymi na klej na gorąco:) (mam nadzieje że będzie szczelnie)

Świetlówkę 8520 podzieliłem na dwie sekcje (prawa i lewa).

Całość sterowana jest sterownikiem TC420

TC 420 ma 5 kanałów z których 3 zajęte są przez RGB natomiast 2 to dwie sekcje świetlówki białej (założenie było takie aby symulować ruch słońca po niebie :) )

Nośnikiem świetlówek jest belka wykonana z profilu aluminiowego 25x25.

Na razie testuje nastawy jak wszystko dogram ustawienia to wrzucę filmik:)

post-16899-14695728933113_thumb.jpg

post-16899-14695728937428_thumb.jpg

post-16899-14695728938904_thumb.jpg

post-16899-14695728941483_thumb.jpg

Opublikowano

Oświetlenie na taśmach robiłem kilka lat temu też w rurach tylko z plexy.

Może przez te lata coś się poprawiło w jakości ale w warunkach braku odprowadzenia ciepła z taśm pojedyncze chipy kolorów RGB przepalały się tak już po miesiącu. Najpierw to mało zauważalne ale jak przepali się więcej to wyrażnie widać.

Nie było wtedy SMD 8520 ale ta moc 10W z 50cm taśmy bez odprowadzenia ciepła żle wrózy - obym się mylił.

Ja te paski przyklejałem do paska blachy alu i wyprowadzałem przez korki z obu stron na zewnątrz klejąc na klej termoprzewodzący do belki aluminiowej.

Nawet tak pod pokrywą diody padały ale tak po roku.

Z fotki wygląda baniak 150cm i rura RGB jest za krótka - powinna być też 120cm jak ta biała bo wyjdą ryby kameleony:( to już widać jak świeci na niebiesko ta krótsza rura RGB.

Ale poza tym w moim przekonaniu nie popełniłeś znaczących błędów - życzę by świeciło jak najdłużej i będę śledził jak pracuje po długim czasie eksploatacji.

Podobna technologia oparta na diodach LED SMD w modułach o szczelności IP68 i mocy 0,7W sprawdza się u nas doskonale bo się nie grzeje zbytnio i wytrzymuje tropik pod pokrywą. Budowa oświetlenia też jest o wiele prostsza niż twoja konstrukcja. Cenowo nie wiem ale IMHO szału nie ma.

Nie przyjmuj mojego krytycyzmu do siebie - to tylko przemawia doświadczenie w takich paskach w Malawi. W profilu alu na ścianie pokoju lub w kuchni są super latami.

Opublikowano

Plexa gdzieś czytałem że matowieje po czasie.

Z RGB mam nadzieje że tak nie będzie. Przyklejone są na aluminium. i podobnie jak 8520 wysterowane na max 60%.

W paskach dużo zależy od jakości. Moduły też czytałem że nieraz padają. Kiedyś kupiłem kiepskiej jakości paski RGB to padały jak muchy po muchozolu:)

Te które zastosowałem mam 3 lata już w kuchni i jest oki.

W momencie max ustawień mam 23 W z czego 3W bierze TC420 (mierzone).

Efektu kameleonów nie widzę woda rozprasza światło. Podobnie wydaje mi się jest przy modułach powinien być efekt kameleonów bo przecież one świecą punktowo więc pod niebieskim modułem ryba powinna być wybarwiona inaczej niż w miejscu gdzie go niema, a nigdy tego efektu nie zaobserwowałem.

Deccorativo jaki krytycyzm po to jest forum aby wymieniać się uwagami opiniami i pomysłami.

Narazie świeci zobaczymy jak będzie coś nie tak to napiszę.

Oświetlenie już jest teraz zabieram się za Akwaponikę:)