Skocz do zawartości

Uwaga na test JBL NO3

Gość grabiec

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mnie w tym JBL'u na No3 i Nh4 dobijał czas ich wykonania. Najpierw mieszanie przez minutę, a do tego później jeszcze czekać 10min. To było dla mnie najgorsze. Z plusów to to że były uzupełnienia i wygodny sposób odczytywania wyniku.

Opublikowano

Wyglada ze problem jest proszkiem serii 0018

Przy okazji Darku zrób taki wariant - nowy proszek stare kropelki - powinno wskazać OK.

Czym więcej osób zgłasza się z serią 0018 i że u nich działają tym mam większe podejrzenie że to ty zamieniłeś nakrętki na fiolkach.

Na pierwszej fotce widać jakby zaschnięty proszek tuż pod nakrętką.

Nie zamieniłeś nakrętek z proszku na tą mokrą po wstrząsaniu fiolki z próbką.?

Wtedy wilgotny odczynnik dostał się do suchego proszku i go sukcesywnie uszkadzał.

Zawsze mi zbraknie kropelek a proszek zostaje więc u ciebie się wykorzysta stare kropelki jeśli okaże się że to proszek jest wadliwy.

Opublikowano

Powiem tak zrobiłem dziś testy(seria 0018 ) i no3 wynosi 10 a w zeszłą sobotę wynosiło 20 z tym ze w między czasie zrobiłem dwie podmiany wody by no3 zbić do tych 10(w baniaku aktywny jest purigen).Mnie sie wydaje że decorativo ma racje z tą mokrą nakrętką założoną na fiolkę z proszkiem.Według mnie moja seria działa prawidłowo.

Opublikowano

Witam. Ja natomiast chciał bym ostrzec was przed testami JBL PO4 seri 0018. Zakładałem kaseciaka z blokiem absorbera NO3 no i siłą rzeczy zakupiłem test na PO4. Nie mam wkładów usuwających PO4, co prawda zakupiłem Microbe lift Phosphate Remover ale go nawet nie odkręcałem ,wcześniej w kubełku posiadałem purigen ale on chyba nie usuwa PO4?. Przed uruchomieniem kaseciaka zrobiłem sporą podmiankę żeby zbić NO3 z 40 na ok 20. Test pokazuje 0 na wodzie z akwarium, i w wodzie z kranu również 0 (woda w fiolce po 10 min jest krystaliczna) Czy to możliwe że w kranówie miałbym PO4 równe 0?

• 4 miesiące temu...