Skocz do zawartości

Problem z wodą!!!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wymieniłem na piasek przyniesiony ze żwirowiska 2dni płukałem podobny jak u kolegi Stan. No zobaczymy jak to się potoczy niby badania się zgadzają więc wymieniłem piasek. Przełożyłem ryby do starego 60l akwarium przelałem wodę z 300l i po 2godzinach pracy biologa w 60l woda kryształ zero drobin i filmu bakteryjnego także może trafiłem z tym piaskiem...

Opublikowano

Woda zmieniona piasek zmieniony woda klarowna lecz ten pył na powierzchni nadal jest niczym się nie można pozbyć skimmer nic nie daje. Gdy wyłącze filtr to ten pył na powierzchni zaczyna pękać robią sie takie płatki spękane jaśniutkich drobin podkreślam woda jest klarowna lecz osad na powierzchni pozostał czyli wina wody zastanawiam się czy w poniedziałek nie zadzwonić do wodociągów jest sens? Zrobiłem próbę i w słoiku gdy wleje kranówe najpierw jest mnóstwo białych bąbli po czym rozbijają się o wodę a na powierzchni tworzy się taki białawy osad. Ma ktoś może pomysł czym to może być spowodowane bo mi już pomysły się wyczerpały?

Pozdrawiam sedecznie i przepraszam za ten mój dziwny kłopot.

Opublikowano

Dziwi mnie tylko to, że w tym małym akwa tego nie masz, a przecież to ta sama woda. Raczej szukałbym przyczyny dlaczego w dużym masz te drobiny, a w małym nie przy tej samej wodzie. Może to da wyjasnienie .

Opublikowano
Skąd masz pewność, że temat powróci? Wyrocznia jakaś?

:D no tak jakoś samo wyszło że tak ale nie czuję ani urazy ani satysfakcji.

Zrobiłem próbę i w słoiku gdy wleje kranówe najpierw jest mnóstwo białych bąbli po czym rozbijają się o wodę a na powierzchni tworzy się taki białawy osad. Ma ktoś może pomysł czym to może być spowodowane bo mi już pomysły się wyczerpały?

.

Pomysł jest jeden.

Weż ten słoik zawież do Sanepidu w Zgierzu postaw na stole Pani Inspektor i jej zadaj to pytanie. Na bank tak kranówa nie może wyglądać nawet jak to co się tworzy nie szkodzi zdrowiu.

Ostatnia deska ratunku:D

Pisałem ci już kilka razy i nic -olewasz więc piszę po raz ostatni.

Lej wodę przez ustrojstwo z węglem jak nie możesz pojechać do Sanepidu - możliwe że pomoże.

Opublikowano

Dziękuje bardzo w takim razie zawiozę a jeszcze zapytam takie badanie jest płatne? Nie nie olewam w życiu każda wasza rada jest dla mnie cenna i bardzo dziękuje ☺

Opublikowano

Jak zlecisz badanie to na pewno płatne.

Ty złóż na piśmie na dziennik Skargę na jakość wody. Jak będzie zarejestrowany donos Sanepid musi natychmiast reagować.

Opisz co nam napisałeś. Opisz efekt w słoiku .Powołaj się na efekt w akwarium. Jak się da oświetl w nocy słoik latarką powinno wyjść ekstra na fotce.

A ze słoikiem i awanturą wkrocz z żądaniem natychmiastowej kontroli wodociągu.

Wtedy nie zapłacisz:D

A jak zagotujesz wodę i wlejesz zagotowaną do słoika to to jest?

Opublikowano

Tak również gdy gotuję wodę i zalewam np. kawe powierzchnia wody robi się biała jak by mleczko jakieś było po rozmieszaniu efekt ustępuje. Miło mi że tyle osób chce mi pomóc młody malawista jeszcze raz przypomnę 19lat. Dziś już nawet powiedziałem i pokazałem to rodzicom byli nieco zszokowani. Myśleli że to po prostu moje przewrażliwienie.

Pozdrawiam

Opublikowano

Jednak temat wrócił ;) Jeżeli walka z wodociągami nie pomoże to proponuje na wejściu wody do domu zainstalować ze 3 korpusy w szeregu. 1 wkład jak najdrobniejszy może 5 mikronów a za nim 2x węgiel aktywny. Powinno pomóc całej wodzie w domu.

Tak w ogóle to pasowało by poznać parametry tego co wylatuje u ciebie z kranu bo to co podają wodociągi a co wylatuje to mogą być dwie różne rzeczy.

Opublikowano

.... ciekawy jestem czy taki efekt z wodą występuje w innej część Strykowa, u sąsiadów itp? Myślę ,że tak jak napisał Henryk to na obecną chwilę Sanepid powinien to wyjaśnić bo jak wcześniej już napisałem pewnie i sam Wołoszański wymięka:).