Skocz do zawartości

Problem z wodą!!!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam małe pytanko,mianowicie ile wymieniasz przy podmiance wody?

No i lejesz wodę do baniaka prosto z kranu,czy przepuszczasz ją przez korpus z wkładem węglowym?

Również kiedyś miałem problem z mętną wodą,ale po zakupieniu korpusu z wkładem węglowym problem znikł,dodam że ryb nie przekarmiałem a cyrkulację,oraz filtrację mam dobrą...

Widocznie możesz coś mieć nie tak z mętnością wody z twojego ujęcia...

Opublikowano

Podmieniam 20% co półtora tygodnia niestety prosto z kranu ale teraz zakupię ten korpusik wszystko wiem jak zrobić więc może to się zmieni.

Opublikowano
Podmieniam 20% co półtora tygodnia niestety prosto z kranu ale teraz zakupię ten korpusik wszystko wiem jak zrobić więc może to się zmieni.

Nie wiem czy te 20% to czasem nie na mało jak na półtora tygodniowe podmianki,no chyba że parametry masz w normie,tego nie wiem bo nic nie piszesz o tym...

Warto zainwestować w ten korpus z wkładem węglowym,pieniążki na pewno nie pójdą na marne,a przy okazji woda będzie odpowiednio uzdatniona bez chloru i innych cholerstw ;) ...

Opublikowano
Oki sorki już wpisuje informacje do profilu Stryków woj. łódzkie. Dziś tylko przyjadę do domu już uzupełniam profil bo Pan się natrudził a to Stryków woj łódzkie bardzo przepraszam.

O tym Strykowie koło Zgierza i rzut beretem od Łodzi pisałem.

Ten twój wodociąg nawet strony internetowej własnej nie założył - to cała info o twojej wodzie

http://zgkim-strykow.pl/

Tym bardziej smutne że Łódż ma jedną z najlepszych wód kranowych w Polsce i najlepiej się przedstawia z aktualnymi zawsze pełnymi badaniami wody, no ale ma czym się pochwalić. Twój woli milczeć i nie istnieć tylko kasę pobiera za tą zupę.

A co by było jakby mieszkańcy napisali petycję do Burmistrza z żądaniami ujawnienia prawdy o wodociągu i natychmiastowych działań z kopią do Sanepidu w Zgierzu.

Wyłącznie z tych danych Sanepidu Zgierz się dowiedziałem o tych przekroczeniach norm.

Tak jak egon proponuję ustrojstwo z węglem oraz zakup testów kropelkowych JBLa na początek bo nic nie wiemy ile NO3 ma twoja kranówa i te 20% co 1,5 tygodnia może okazać się o wiele za mało, ale to tylko przypuszczenia.

Opublikowano

Testy mam tylko trzy niestety z racji tego że jestem studentem(ograniczony budżet) ale postaram się w szybkim czasie zakupić na razie mam 3testy kropelkowe Jbl.

ph= 8

NO2= 0

NO3= 6

Opublikowano

Wina piasku koniec tematu kolega AndrzejWałb doradził wyłączyć na 5minut filtry i przemieszać piasek i po tym biały kożuch na wodzie i te drobiny w ilości hurtowej. W przyszłym tygodniu jadę na skład wymienić piasek. Dziękuje wszystkim forumowiczom za pomoc i cierpliwość. A ja w końcu zadowolony bo poznałem przyczynę swoich problemów.

Pozdrawiam

Opublikowano
Wina piasku koniec tematu kolega AndrzejWałb doradził wyłączyć na 5minut filtry i przemieszać piasek i po tym biały kożuch na wodzie i te drobiny w ilości hurtowej. W przyszłym tygodniu jadę na skład wymienić piasek. Dziękuje wszystkim forumowiczom za pomoc i cierpliwość. A ja w końcu zadowolony bo poznałem przyczynę swoich problemów.

Pozdrawiam

Ja także myślę że za rok się spotkamy znowu.

Roczny piasek który był kwarcowy ( kwarc nic nie wydziela do wody) nagle zaczął wydzielać coś z siebie co jest lżejsze od wody i wypływa na wierzch.

To "coś" siedzi pomiędzy drobinami piasku.

Wymienisz piasek na nowy kwarcowy i za jakiś czas temat powróci - wymień na piasek wapienny to może nie powróci ale możliwe że jestem w błędzie:D

Opublikowano

Roczny piasek który był kwarcowy ( kwarc nic nie wydziela do wody) nagle zaczął wydzielać coś z siebie co jest lżejsze od wody i wypływa na wierzch.

To "coś" siedzi pomiędzy drobinami piasku.

Wymienisz piasek na nowy kwarcowy i za jakiś czas temat powróci - wymień na piasek wapienny to może nie powróci ale możliwe że jestem w błędzie:D

Jakie nagle? Kolega pisał, że ma mętną wodę od początku. Skąd masz pewność, że temat powróci? Wyrocznia jakaś?

• Dziękuję 1