Skocz do zawartości

Kryl liofilizowany - najlepszy pokarm dla pyszczaków ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

U mnie z jedzeniem z powierzchni problem mają tylko P. fenestratus. Nawet typowe kopacze jedzą z powierzchni. One dosłownie walczą o kryl.

Pokarm moczony od mojego ostatniego postu. Jest 6 rano, czyli przez ponad 6-8h i nie zatonął - ale przed moczeniem był nad meniskiem, a teraz pod. Jedyne co zauważyłem, to woda zmieniła kolor na żółty... Mogę zmierzyć poziom fosforanów przed i po moczeniu w szklance.

Opublikowano

Tak, jedzą ładnei z powierzchni i walczą o pokarm. To się zgadza. Ale "frontozy" nie powinny, bo moga mieć potem problem z tzw unoszeniem, czyli nie będą mogły się zanurzyć. Nie wiem, czy dotyczy to jakichkolwiek pyszczaków z Malawi, ale ja piszę w tej chwili o cyphotilapiach z Tanganiki i ten problem jest dość powszechny.

Opublikowano

Fosforany powyżej testu jbl. Woda aż granatowa. Nic dziwnego - każdy pokarm musi mieć Fosforany.

Sprawdzam czy płatki też taki wynik pokażą.

-- dołączony post:

Sprawdziłem pokarm płatkowy. To samo, woda granatowa. Nic dziwnego. Fosforany sa w białkach i dna. Także im więcej białka w pokarmie, tym więcej fosforanów. A kryl to pokarm wysokobiałkowy

Opublikowano

Hmm wydaje się, że

http://akademiamlodychnoblistow.pl/faq_reader/items/id-119-w-jakiej-formie-rosliny-pobieraja-fosfor-z-gleby.html

Odpowiada na Twoje pytanie. Ale z tego co mi wiadomo, rośliny potrzebują niewielka ich ilośc. Wystarcza im stężenie Poniżej 0.2 ppm, jeśli się nie mylę.

Ale powiem Ci, że jak na razie u mnie bez adsorberów fosforanów (a tym samym krzemianów) się nie obejdzie. Mam w wodzie wodociągowej masę krzemianów. Stosuję je od początku. Najpierw firmy jbl. Nie polecam bo syfily wodę na brązowo, choćbyś płukał i płukał. Teraz mam

http://www.kordon.com/kordon/products/water-conditioner/phosrid#directions-for-use!

I raz przeplukalem. Glonów nie mam.