Skocz do zawartości

Saulosi - bloat czy moja panika?

Rekomendowane odpowiedzi

jeżeli to on jest sprawcą, to oddam tego terrorystę. Drugi samiec, który najbardziej mi się od początku podobał, bo pierwszy zaczął się wybarwiać aż taką dupą nie jest, gorzej z trzecim maleństwem.

...nie wiem jakie są duże te samce ale chyba spore skoro je rozróżniasz..ale w 112 litrach na dłuższą metę nie utrzymasz trzech samców. Testy robisz Zoolekiem a one przekłamują więc nie są do końca wiarygodne ( te co podałeś są teoretycznie OK) .. Karm je dwa razy dziennie z korzyścią dla ich zdrowia i czystości w akwa. Nic nie piszesz o napowietrzaniu. A tutaj też warto na to zwrócić uwagę tym bardziej ,że akwa małe a temp. 27C.

Jestem pewny ,że jak oddasz dominata to spokój wróci do akwa. Ale nie musi wiecznie trwać:)

edit. Andrzej, temperaturę podwyższyłem później, dokładając oliwy do ognia, jednak nie od tego się zaczęło.

....moje Saulosi pływają w 27.1C . Taka je pobudza do tarła...ale wolę taką jak niższą. Ale i tak nie mam na nią do końca wpływu a jest to temp. bez grzania grzałką. Ważne ,że jest dobre napowietrzanie.

...jeszcze jedna rzecz. Wg mnie możesz śmiało robić większe podmiany. Zamiast 15 litrów rób 25 litrów.

....ale wracając do Twojego pytania z pierwszego postu nic nie wskazuje na bloat.

Aktualne zdjęcia jak duże są ryby: http://forum.klub-malawi.pl/112l-afrykanska-terapia-t26702p5.html

Nawet dwóch chyba nie będę próbował utrzymać. Do tej pory natleniałem poprzez ruch tafli wody, który był naprawdę duży, gdyż pompę umieściłem pod samym lustrem wody, ale i tak nie radził sobie z filmem więc dołączyłem do pompy wężyk. Bąbelki mi się nie podobają, ale przynajmniej filmu nie ma.

• 2 miesiące temu...

Ja ze swojego krótkiego doświadczenia, mogę napisać że problemem będzie trzech kawalerów w 112l. Ja do dziś miałem 3 kawalerów w 120cm (330l) - wszystkie ryby były zagonione w prawy róg akwarium a samce Saulosi (wybarwione w połowie) naparzały się i inne ryby non stop.

Dziś jeden kawaler zmienił mieszkanie (najbliższy zoologiczny) i jestem w szoku jak to zmieniło sytuacje w akwarium - spokój, ryby rozlokowane po całym akwarium...

Paweł