Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Realizacja oświetlenia LED do mojego akwarium na razie jest odłożona w czasie. Na ten moment jestem zadowolony z mojego oświetlenia przy pomocy jednej świetlówki Hagen Power Glo 39W, ale chciałbym na niej zrobić płynny świt/zmierzch aby zredukować stres podczas nagłej zmiany.

VS produkuje statecznik z płynną regulacją za pomocą napięcia 1-10V.

http://aqua-light.pl/index.php/produkt/statecznik-vs-elxd-239-dimm-sciemnialny-1-10v

I teraz czym najlepiej sterować tym napięciem - macie jakiś pomysł na tanie rozwiązanie, którym mógłbym w godzina 6:30-7:00 stopniowo rozjaśniać świetlówkę, a potem 21:30-22:00 stopniowo ją wygaszać? Albo może być to przedział godzinny - wszystko jedno...

Dzięki za pomoc.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Czekam na dobre pomysły :) oczywiście można kupić jakiś komputer typu Skalar na kilka stówek, ale to przerost formy nad treścią bo jedyne czego potrzebujemy to zmienne w czasie napięcie sterujące 1-10V, najlepiej w zadanej przez użytkownika wartości w danym momencie czasu :)

Opublikowano

Hej, strasznie mnie rozbawiliście :) że tylko we mnie nadzieja, hehe.

Myślę, że stosunkowo prosto da się dorobić układ, który zamieni PWM ze sterownika na stałe napięcie. W zasadzie gdyby zasilić sterownik napięciem 10V i na wyjściu kanałów dołożyć wygładzanie napięcia za pomocą kondensatorów, to by było to co potrzebujecie. Można by też zrobić stabilizowanie z 12V na 10V w prosty sposób o ile ten regulator nie potrzebuje zbyt dużego prądu. Cały układ kosztowałby pewnie około 20zł (razem z płytką drukowaną).

Możemy się tym zająć wspólnie. Byłoby to ciekawe rozszerzenie możliwości LedDimmerPro. Chwilowo jestem mocno zajęty bo robię nową wersję sterownika, ale postaram się coś doczytać i dam znać.

Opublikowano

Ekstra, to czekamy jak sie u Ciebie polepszy z wolnym czasem :) Wtedy taki LedDimmerPro staje się szwajcarskim scyzorykiem do sterowania światłem w akwarium.

Opublikowano

Chwilę. Niekoniecznie musi być tak prosto. Podobno są 2 rodzaje ściemniaczy świetlówek. Jedne potrzebują, aby podać na nie napięcie do 10V a drugie dają 10V i trzeba te napięcie na nich zmniejszyć. Oba rodzaje łatwe do przystosowania pod sterownik Romka lub dowolny z PWM.

Do poczytania:

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2791554.html

Teraz spojrzałem na sterownik nasteq, on jest tego drugiego typu.

Wysłane z telefonu

Opublikowano

To banalny układ. Tylko sterowanie jest od 1V. Nie wiem co będzie jak będzie mniejsze napięcie, pewnie po prostu będzie ciemno. Wtedy trzeba by na sterowniku ustawić 10% żeby cokolwiek zaczynało świecić, ale to chyba nie problem?

Musiałbym zamówić regulator na 10V i zmontować płytki testowe. Czy ktoś z was ma już taki stabilizator oraz LedDimmerPro i chciałby to przetestować?