Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Kolejnym razem jak bede chciał zrobić start to juz bede wiedział jak ;)

27.03

NO2-0,01

Wygląda na to, że juz jest dobrze ;) i mogę jechać po ryby.

Pytanie teraz o podmiane, ile wody przed wpuszczeniem obsady powinienem podmienić?

NO3- jest w granicach 40, wiec podmieniac codziennie mniejszy procent czy dwa razy wiecej wody?

.

Nie będzie już kolejnego startu - po prostu zrobisz przeszczep gotowej biologii czyli przełożysz złoże ze starego baniaka lub pożyczysz część i za dwa dni wpuszczasz ryby do nowego lub większego szkiełka:D .

Baniak dojrzały biologia sprawna - możesz wpuszczać ryby.

Pozostaje temat NO3.

Pamiętając że Kluczboranka ma NO3 -20ppm albo i więcej cienko to widzę.

Po pierwsze jak nie ma ryb to wymień 100% wody - ale przez ustrojstwo bo powinno być w baniaku NO3=2-5ppm a twoja kranówa sama ma 20ppm i to moim zdaniem ale i wielu doświadczonych akwarystów jest już poziom szkodliwości dla ryb więc wiecznie będziesz szkodził rybom.:confused:

Czas pomyśleć o

- ustrojstwie z węglem oraz z Purolite A520E do nalewania wody do akwarium.

i tą 100% podmiankę zrobić już taką wodą bez chemicznych uzdatniaczy i bez NO3.

Z czasem jak ryby dołożą swoje sam ustalisz system podmianek ale to już inny temat.

Opublikowano
Czas pomyśleć o

- ustrojstwie z węglem oraz z Purolite A520E do nalewania wody do akwarium.

i tą 100% podmiankę zrobić już taką wodą bez chemicznych uzdatniaczy i bez NO3.

Mam juz takie ustrojstwo polecone właśnie przez Ciebie ;) Nie sądziłem, że mogę całą wodę wylać i wlać nową, myślalem ze trzeba mniejsze ilości wymieniać aby nie zaburzyć biologii. Ale skoro piszesz, że mogę tak zrobić to wieczorem opróżnię zbiornik i naleje nowej wody przez to ustrojstwo, ryby dopiero pod koniec tygodnia.

Dzieki za pomoc... Jestem Ci winien dobrą flaszkę :D