Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jako że na tym forum to moje pierwsze kroki to witam serdecznie wszystkich forumowiczów:)

Przesiadam się z 180 profilu na 375l. W starym baniaku jako biolog działa JBL E900. Do dyspozycji mam też 2 kubły Elite Crystal flo 80. Planuje użyć w nowym baniaku 2 kubły Elite ze względu na większa pojemność (każdy ma po 9,4 l pojemności). Układ wkładów w kubłach (od wlotu do wylotu) gąbki ; biobale; ceramika, grys koralowy. Jbl zostaje jako awaryjny.

Pytania:

1. Można pominąć mechanika przez zastosowanie gąbek na wlotach do kubłów.

2. Co sądzicie o układzie wkładów,

3. Czy 2 kubły to nie za dużo?

Opublikowano

Ja dałbym jeden kubeł zasypany cały ceramiką i jakiś wewnętrzny mechanik 2000l. Z tego co wyczytałem to nikt już nie wkłada gąbek do kubła bo zbyt często trzeba je czyścić a na biobale szkoda miejsca. W swojej 240 mam zewnętrzny o pojemności 1,7l i przepływie 300l zasypany ceramiką i mechanik chiński 1000l. Woda kryształ i parametry też ok

Opublikowano

Jak masz miejsce na te kubły pod akwarium, to ja bym na twoim miejscu z jednego zrobił biologa ( zasyp na maksa ceramiką, grysem koralowym, lawą czy co tam masz, do tego prefiltr na zasys ), a z drugiego mechanika (zostaw tylko gąbkę 30ppi i gąbkę 45ppi w jedny czy dwóch koszach, żeby zmaksymalizować przepływ).