Skocz do zawartości

Obecne parametry wody.Pomocy!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Jestem trochę zaniepokojony ponieważ po 12 dniach moje NO2 ciągle rośnie jest obecnie w granicy 1 a z tego co wyczytałem tu na forum to powinno rosnąć do 0,5 a później samo spadać a u mnie przez cały czas rośnie :( NO3 wynosi ok. 20. ph jest w normie ok 8,0. Za kilka dni miałem wpuścić kilka P.saulosi ale chyba nie da rady... Pomóżcie co w takiej sytuacji robić?

Opublikowano

No i pomyśleć nad zrobieniem filtracji w 140l :D

bo pyszczaki to super brudasy i to co wystarczające dla stadka neonek tu będzie za mało.

Fan3 700l/h z gąbeczką dla niemowlaczka to najwyżej 400l/h wypływ wody a to ani mechanik a jedynie pseudo biolog - tylko chyba mała gąbka. Czy ty masz jakieś złoże biologiczne czy wszystko oparte na piasku / żwirku:( i tej mini gąbeczce?

Może byś jednak opisał od początku co robiłeś i co dałeś a czego nie zrobiłeś oraz jakie testy ( firma) oraz wynik NO3 dla kranówy.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Mam w planach zakupić filtr zewnętrzny jak najszybciej :) z filtr zrzuciłem obudowę i nałożyłem nową gąbke o wielkosci mniej wiecej takiej 12x22x10. Złoże oparte tylko na piasku i tej gąbce. A jak już zakupie ten filtr zewnętrzny to co mam do niego włożyć ? test NO3 wody kranowej wynosi lekko poniżej 2mg/l. Używam testów z firmy ZOOLEK i mam do nich zaufanie bo wcześniej z nich korzystałem.

To tak od początku:

kiedy zalewałem akwarium dodałem tylko bakterie ponieważ słyszałem że woda z kranu na śląsku z wodociagów nie wymaga uzdatniacza i jest bardzo dobra jeśli chodzi o parametry do akwarium opieram się również na swoich doświadczeniach bo kiedyś też miałem akwarium tyle tylko że w typie Amazonki ;) i uruchomiłem wszystko tak jak należy tj. filtr i grzałke. Wszystko pracowało tak jak powinno.

Po 4 dniach zrobiłem 1 test gdzie NO2 wynosiło 0,05-0,1 NO3 około 5.

Po kolejnych 4 dniach NO2 wynosiło w granicach 0,5 a NO3 około 10.

Po kolejnych 4 dniach (tzn wczoraj) NO2 wynosiło około 1 a NO3 około 20.

Opublikowano

Moje zaufanie do Zooleka to wyłącznie testy pH 7,4-9 oraz KH/GH pozostałe to wielka porażka.

Dowód prosty - jeśli wszystko napisałeś i nic nie zapomniałeś zapodać np wrzucona karma, rybka startowa, siki czyli uryna , ta duża gąbka , stary piasek z innego baniaczka i baniaczek jest sklepowy czyli prawdziwy start a nie przeszczep biologii, to nie ma prawa NO3 po 4 dniach od startu wzrosnąć od kranowego 2ppm do zdecydowanie widocznego 5ppm. bo ci jeszcze nawet NO2 od startowego nie wzrosło to z czego narosło tak dużo te NO3 ?? lipny test i on tak ma - pokazuje co mu się spodoba.

Po 12 dniach startu możliwe jest NO2 -1ppm ale musiała być zaaplikowana jakaś pożywka dla bakterii a nic nie piszesz no i te dzisiejsze NO3 - które wzrosło od 2 do 20ppm a jesteś w połowie drogi to tylko jak wrzucone było mrożonka, mięcho lub nasikane bez miary.

W sumie jeśli ci się nic nowego nie przypomniało to na tych testach nic nie wiadomo na pewno.

Moim zdaniem to jednak start nówki bo pierwsze NO2 pojawiło się między 4 a 8 dniem startu.

Nie zdziwię się jak ci po następnych 4 dniach te NO3 spadnie np do 10ppm.

IMHO mierz tylko NO2 i zostaw te NO3 Zooleka a zakup test NO3 Saliferta lub JBLa bo wiarygodny wynik NO3 będzie ci potrzebny jak NO2 spadnie do 0,05ppm bo to czas wpuszczenia obsady i decyzji czy przed tem zrobić podmiankę i jak wielką, więc jeszcze daleko bo ciągle jesteś w fazie wzrostowej .

Ciekawe co ci tak daje te rosnące azotyny to musiała być solidna dawka amoniaku na początku.:shock: urynka?

• Dziękuję 1
Opublikowano

Co jakiś czas rzuce troche karmy tak co 2 dzień wszystko co w nim jest oprócz filtra grzałki no i samego akwa jest nowe czyli piasek kamienie oraz grys wszystko inne jest z poprzedniego akwa które zlikwidowałem około miesiąca temu.

Opublikowano
Co jakiś czas rzuce troche karmy tak co 2 dzień wszystko co w nim jest oprócz filtra grzałki no i samego akwa jest nowe czyli piasek kamienie oraz grys wszystko inne jest z poprzedniego akwa które zlikwidowałem około miesiąca temu.

Hahaha jednak wyduszam z ciebie to co powinieneś sam napisać w pierwszym poście.

Mam tylko trudność z załapaniem co jest stare w tym nowym szkiełku ale może to skleroza i koledzy mi pojaśnią:D

Może po prostu napisz - stare i wylicz co. i ile.

Pojawił się grys którego nie było i gdzie on jest:confused:

Lolek przestań sypać tą karmę - to się daje na start po bożemu ale tylko raz ,dwa pierwsze dni i to po szczypcie. Teraz wiem skąd te NO2 - 1 i NO3 nie wiadomo ile na prawdę.

Jak widzisz na dnie tą gnijącą karmę to spróbuj ją wyłowić i wywal bo jeszcze miesiąc to będzie ci gniło a baniak ciągle będzie nie dojrzały a NO2 dojdzie do końca skali.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Sorki za moje mało sprecyzowane odpowiedzi.. xd to tak:

Sare rzeczy ktore juz kiedys były w moim akwarium to: samo akwarium filtr oraz grzałka

Nowe to piasek około 13 kg kamienie to będzie jakieś 25 kg no i grys leży sobie poprostu na dnie to bedzie jakieś 1kg.

Okej pozbęde sie tej zalegającej karmy :)

A i gąbka też jest nowa kupiłem ją jak zaczołęm robić to akwarium dla pyszczaków.

Opublikowano

Teraz rozumiem:D

A co ci pozostało z wkładów które były w starym zlikwidowanym akwarium tam był jakiś filtr jakieś złoża - wsio wywaliłeś czy coś ocalało?

Pytałeś co dać do tego kubełka zewnętrznego który zamierzasz kupić - spokojnie możesz się nie śpieszyć.

Na pewno w kuble dostaniesz coś i na niby że gratisy:rolleyes: ale ty już masz złoże - to ten grys wsypany luzem na piasek - potem zbierzesz ten 1 kg grysu i dasz w najniższy koszyk ale to po zakończeniu dojrzewania na razie nic nie tykaj tylko wyłów te g.. z karmy ile się da no i ten test NO3 proponuję zakupić Jak nie chcesz przepłacać co chwila coś dokupując z testów do Malawi to polecam rozważyć zakup tego - od razu prawie wszystko

JBL COMBI SET TEST plus NH4 - zestaw 5 testów akw. (5961684389) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.@@AMEPARAM@@http://img07.allegroimg.pl/photos/400x300/59/61/68/43/5961684389@@AMEPARAM@@07@@AMEPARAM@@59/61/68/43@@AMEPARAM@@5961684389

tylko zamiast tego z plus NH4 nie kup z Fe bo łatwo pomylić

• Dziękuję 1
Opublikowano

Resztki pokarmu usunięte :) ze złóż tylko żwirek został po starym akwarium. Ten filtr który zamierzam kupić to od znajomego i nie wiem czy odsprzeda mi to razem z wkładamie wiec dlatego pytam xD a jeśli nie zbiore całego grysu tylko jakąś część to nic sie nie stanie? bo mi sie podoba taki wystrój jak to tak leży rozsypane :) Czyli pozostawić wszystko tak jak jest i poczekać aż NO2 zacznie spadać? :D

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Proszę zdjęcia pod pokrywą. Ja mam zrobioną ramkę z profilu do płyt kartonów gipsowych. Daję to możność przesuwania lamp jak się chcę . Na zdjęciu światło ustawione na 50%
    • Super opisane, wygląda na łatwe do zrobienia. @jaras można prosić o zdjęcie już zamocowanych do pokrywy?
    • Fajny prosty opis jak to ogarnąć, dzięki @jaras 👊 @Bartek_De Bartku może przydałoby się przypiąć ten poradnik w dziale DIY, żeby nie zaginął w przepastnych zasobach naszego forum? 
    • Kurczę, teraz wygląda to na banalnie proste... Nie wiem gdzie ja zabrnąłem w internecie, że wydawało mi się to skomplikowaną pracą elektryczną  Cena też w sumie minimalna. Chyba pomimo nowej lampy na modułach, w niedalekiej przyszłości zrobię sobie też takie dwie sztuki dla porównania  Dzięki @jaras za taki "łopatologiczny" schemat 🍻
    • Witam. Chciałbym podzielić się z Wami małym poradnikiem- jak zrobić tanią lampę na power LED ach 3w zasilaną 24v, sterowalną za pomocą sterownika Leddimerpro lub Tc 420 i podobne - sterowanie PWN. U mnie, na akwarium 230x70x65h potrzebne były 2 lampy po 30cm długości i 16cm szer. Oświetlają równo cały zbiornik.  Co potrzeba do jednej lampy: - 12szt diod power LED wraz z podstawką pcb 3w (najlepiej kupić już zlutowaną) -2 szt. Driver stałoprądowy Ldd-700l - klej termo przewodzący  - zasilacz 24v  - profil alu do ledow -  16cm szer. wraz z szybką z pleksi oraz zatyczkami. Profil kupuję się na wymiar, ja wybrałem do 12diód w jednej lampie - 30cm. - przewód 4 żyłowy najlepiej 1.5mm Diody oraz drivery należy przykleić na klej termo przewodzący do profila alu, później wszystko polutować według rysunku, jeden kanał 6szt diód przez zasilaniu 24v. Założyć pleksi oraz zaślepki wiercąc wcześniej otwór na przewód i tyle. Lampa nie trzeba moim zdaniem uszczelniać żadnym klejem. Pleksi na wcisk w zupełności wystarczy.  Uwagi  - lampy dość mocno się grzeją, u mnie 2szt, podnoszą temp. wody o 2stopnie  - drivery trochę piszczą, szczególnie na małych wartościach mocy - ja dopiero je słyszę, jak otworzę pokrywę, ale komuś może to przeszkadzać. -Temperature barwową diód należy dobrać indywidualnie. Ja wcześniej miałem w jednej lampie 6szt 12000k oraz 6szt WFS , dla mnie to światło było sztuczne. Teraz mam 8500k - 12szt w jednej lampie i moim zdaniem efekt jest super. światło mam wysterowane na 50% mocy. Przy mniejszych zbiornikach. Śmiało wystarczy jedna linia w jednej lampie składająca się z 6 diod 3W Lampę bezpośrednio można podłączyć pod zasilacz 24v lub pod sterownik. Jeżeli ktoś chce mieć to podpięte pod zasilanie 12v,  to zamiast 6 diód na jeden kanał, podpina 3szt. Wszystko kupowałem na allegro  Koszt wykonania jednej lampy około 100zł  
    • Nie wiem jak to będzie przy power ledach.Miałem oświetlenie na modułach LED 8500k dodatkowo miałem białe było spoko oczywiście podłączone pod chiński sterownik zmierzchu i świtu. Potem chciałem mieć możliwość wykorzystania pełnej mocy sterownika i dałem moduły RGBW i byłem jeszcze bardziej zadowolony.Gdybym teraz ponownie robił oświetlenie to dałbym moduły RGBW i pobawił się ustawieniem ich na sterowniku.
    • Walczyłem i ja z filmem na powierzchni ale w moim przypadku nie chciał zniknąć nawet gdy tafla wody była mocno wzburzona. Sprawę załatwił dopiero dołożony skimmer. Kupiłem używanego Eheima i sprawę rozwiązał w zasadzie po godzinie. Wracając jeszcze do falownika to obieg wody masz dookoła ale z tego co mi się wydaje to woda z falownika pchana po tylnej ścianie w lewo i woda z wylotu filtra pchana po przedniej ścianie w lewo zderzają się właśnie na lewej stronie zbiornika i wg mnie hamuje to dobrą cyrkulację. Jeśli chodzi o filtr to ja mając jeden kubełek kulki JBL Micromec zastąpiłbym kształtkami K1 a gąbki zostawił te które były w filtrze i to wszystko. Ewentualnie można byłoby kulki zastąpić gąbką ppi15. Można też nie robić nic 🙂 Tzn. jeśli biologia "hula" to nie ma podstaw żeby martwić się złożami filtracyjnymi.  Czy to co nie podoba Ci się w wodzie zbiornika to tylko ten film na powierzchni?
    • Dzięki za podpowiedź, ryb nie wiem dokładnie ile jest ale ok. 20 i mi się już wydawało, że za dużo, w sumie fajnie by było nie dokładać drugiego kubełka ale tyle się naczytałam, że stwierdziłam, że trzeba. Poprzestawiam wylot wody i falownik i zobaczę, woda nie jest zła - odchody tylko pojedyńcze większe gdzieś stoją natomiast na powierzchni jest jakby to nazwać biofilm ? ale delikatny dlatego wylot porusza taflą i falownik jest z drugiej strony aby był obieg wkoło ale zobaczę jak będzie jak poprzestawiam, natomiast nurtuje mnie zawartość kubełka, jeśli zostanę przy jednym czy zostawić tak jak jest oryginalnie czyli na dole kamyczki jbl micromec a reszta gąbki czy jednak coś zmienić a jeśli coś zmienić to bardzo proszę o łopatologiczne wskazówki co do którego kosza , będę wdzięczna bo im więcej czytam tym mniej wiem.
    • Zmiana koncepcji oświetlenie. Kupiłem dzisiaj też diody o temperaturze barwowej 8500k w ilości 24 szt.  Zamierzam je rozdzielić na 2 lampy, w każdej lampie będą 2 nitki po 6szt. Zobaczymy co z tego wyjdzie. We wtorek przyjadą diody, niezwłocznie biorę się za wymianę. O efekcie poinformuję w kolejnym wpisie. Jeżeli będę zadowolony z efektu, to chętnie zrobię tutorial, jak to podłączyć pod sterownik Romka. Już teraz mogę się podzielić informacją, że jest to dość proste do zbudowania, no może nie tak proste, jak moduły LED, ale i tak proste. Dla mnie też jest duży plus, że takie oświetlenie, dość mocno grzeję wodę. W chałupie trmp średnia 22.5, a w akwarium 24.5C .  Do budowy nie potrzeba, żadnych rezystorów, tylko drivery stałoprądowe . Po jednym na każdy kanał. No i oczywiście profil alu u mnie 160x300mm razy 2, bo 2 lampy.  
    • W pierwszej kolejności przełożyłbym falownik. Z tego co widzę jest teraz nad wlotem filtra skierowany wzdłuż tylnej ściany? Jeśli mnie oczy nie mylą. W takim ustawieniu tylko utrudnia zasysanie brudów. Ja bym do wstawił na lewą stronę i skierował w stronę filtra. Wg mnie słusznym ustawieniem byłoby skierowanie wylotu filtra tak aby woda odbijała się mniej więcej w połowie przedniej szyby. Tak odbita woda skierowałaby się w stronę lewego tylnego narożnika a tam dostałaby "kopa" od falownika który dopchałby ją do wlotu filtra. Na zdjęciach nie widać żeby obsada była jakaś liczna. Jeśli faktycznie tak jest to nie wiem czy w ogóle jest sens kupować drugi kubeł... Woda na zdjęciach też wygląda ładnie. Co dokładnie Ci w niej przeszkadza? Chodzi o wodę czy o odchody gdzieś na dnie?  Jeśli chodzi o media filtracyjne to ja stałem się jednak sceptykiem jeśli chodzi o ceramikę. Stawiam na gąbki i kształtki K1. 
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.