Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kamienie kupione na składzie w Tuszynie przy karczmie 350zł/kg - polecam bo spoko właściciel, można grzebać do woli, a jest to kora kamienna.

Piasek 099 Kreisel z Castoramy 25kg - 7zł u mnie 50kg i jest trochę za dużo.

Oświetlenie, jak dla mnie bajka. Pięknie wybarwia ryby, cały zbiornik doświetlony. RGB mi nie potrzebne bo mam efekt o jaki mi chodziło.

Pokrywa wyszła super pod względem wizualnym i użytkowym. Jutro zrobię foto całości.

Opublikowano

A ile kilo masz tych kamieni i co to rodzaj? A i może pamiętasz, ile waży najcięższy kamień? No i chyba cena 350zł/tona? Czy nie?

Opublikowano
A ile kilo masz tych kamieni i co to rodzaj? A i może pamiętasz, ile waży najcięższy kamień? No i chyba cena 350zł/tona? Czy nie?

Oczywiście 350zł/tona

Łupek drzewiasty.

Najcięższy myśle, że jakieś 15kg

Łącznie ok 60kg

Opublikowano

Aranżacja spoko ;),chociaż z ciemniejszym kamieniem np.serpentynitem też ciekawie by się prezentowała,ale są gusta i guściki :P...Każdemu co innego się podoba...

Zrobiłem pokrywę. Korona białe PCV 10mm obudowa i wierzch PCV czarne 5mm, wszystko sklejone klejem.

Też jestem na etapie budowy pokrywy z czarnego spienionego PCV...

Jeśli dobrze widzę,to masz tylko w koronie boki wzmocnione,i na nich będzie się cała pokrywa trzymać?

W każdym razie,czekam na dalsze fotki z klejenia pokrywy :D...

Opublikowano

Całość gotowa.

Filtr przerobiony teraz jest mechanika 2 gąbki i 2 waty, bio 2 korpusy matrix. Woda kryształ.

Obudowa ma konstrukcję z 10mm pcv - białe, wzmocnienia w rogach dałem żeby zachować kąt 90st.

post-16807-14695728006443_thumb.jpg

post-16807-14695728010139_thumb.jpg

post-16807-14695728014644_thumb.jpg

post-16807-14695728021576_thumb.jpg

post-16807-14695728025447_thumb.jpg

post-16807-14695728029121_thumb.jpg

post-16807-14695728029736_thumb.jpg

Opublikowano

Powiem Ci, że szału ni ma z tym narurowcem. Osobiście bym tak nie zrobił. Jeśli już to sekcje mechaniczną połączyłbym szeregowo tj. gąbki, za nimi sznurki i do pompy.

Opublikowano
Powiem Ci, że szału ni ma z tym narurowcem. Osobiście bym tak nie zrobił. Jeśli już to sekcje mechaniczną połączyłbym szeregowo tj. gąbki, za nimi sznurki i do pompy.

W jakim sensie "szału ni ma"?

4 korpusy filtrują mechanicznie i to się sprawdza, woda kryształ. 2 korpusy bio też działają poprawnie. Po co dawać korpusy szeregowo ? Żeby czyścić je co tydzień? Całość działa bezszelestnie, w akwa nie widać żadnej rurki, a kosztowało mniej niż chiński kubełek. Jak dla mnie szał jest. Pompa u mnie przed filtrami i jest to celowo. Przepływ II bieg ok 2000l/h III bieg 2500l/h

Pewnie zostanę pojechany za obsadę, ale mam je od maluchów i puki są małe będą tak pływać. Z czasem będzie redukcja, ale na to jeszcze czas. A pływają:

-Cyrtocara moorii - delfin

-Melanochromis cyaneorhabdos - maingano

-Maylandia estherae - red red

-zebra marmolade cat /nie znam innej nazwy/

-Iodotropheus sprengerae - pyszczak rdzawy

- Nimbochromis venustus - Pyszczak Wspaniały

Całość prezentuje się tak:

post-16807-14695728033522_thumb.jpg

post-16807-14695728034767_thumb.jpg

post-16807-14695728037624_thumb.jpg

Opublikowano
4 korpusy filtrują mechanicznie i to się sprawdza, woda kryształ. 2 korpusy bio też działają poprawnie. Po co dawać korpusy szeregowo ? Żeby czyścić je co tydzień?

A to uważasz, że tych nie będziesz czyścił co tydzień ? dobre, twoja cała obsada robi tyle syfu co 4 moje fossochromisy ;). Szeregowo dlatego, że gąbką np. ppi30 wyłapie większe syfki, a sznurki te najdrobniejsze !

Pompa u mnie przed filtrami i jest to celowo. Przepływ II bieg ok 2000l/h III bieg 2500l/h

zobacz ile daje na wylocie, a nie wyświetlaczu pompy

Obsady nie komentuje, twoja sprawa. Akwarium ogólnie mi się podoba ;)

Opublikowano
A to uważasz, że tych nie będziesz czyścił co tydzień ? dobre, twoja cała obsada robi tyle syfu co 4 moje fossochromisy ;). Szeregowo dlatego, że gąbką np. ppi30 wyłapie większe syfki, a sznurki te najdrobniejsze !

zobacz ile daje na wylocie, a nie wyświetlaczu pompy

Obsady nie komentuje, twoja sprawa. Akwarium ogólnie mi się podoba ;)

Ze sznurków korzystałem 2 tygodnie i więcej nie mam zamiaru. Nie wiem co miałoby przelecieć przez gąbki bo puki co w akwa nie ma nawet najmniejszego syfu. Wydajność mierzona na wylocie, wyświetlacza na pompie nie mam bo nie jest to pompa elektroniczna, które według mnie nie nadają się do narurowców /zmniejszają przepływ wody gdy opór jest zbyt duży - zabrudzone wkłady/.

Dzięki za opinie.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Mały aktual. Wywaliłem jeden duży kamień, akwa zyskało na przejrzystości.

Zakleiłem kilka modułów LED bo było za jasno, teraz świeci 14x1,6W.

Pierwsze czyszczenie wkładów narurowych zrobiłem po 4 tygodniach co uważam za świetny wynik. Biologia działa prawidłowo.

Za cyrkulator na razie robi AT203 /o dziwo nic nie zalega/ już zamówiłem Jebao 15.

[ame]

[/ame]

post-16807-14695728395228_thumb.jpg

post-16807-14695728400447_thumb.jpg